Hnev - náš nepochopený ochranca

Hnev - náš nepochopený ochranca

V predchádzajúcom príspevku sme sa viac pozreli na cholesterol a zistili sme, že cholesterol nie je vo svojej podstate zlým. Je pre nás potrebným, aby chránil a opravoval bunkové steny, aby nám slúžil ako základ pre produkciu steroidných hormónov a podieľal sa na produkcii vitamínu D. Producentom cholesterolu je naša pečeň, ktorá nám zabezpečuje až 80% jeho dostupnosti. Problémom je, keď začína prevažovať LDL cholesterol nad dobrým HDL cholesterolom. Viac sa môžete o tejto tému dočítať tu.

Dnes však na inú tému. Naše telo pracuje ako komplex, telo nasleduje myšlienky a emócie a myšlienky a emócie nasledujú telo. Nerovnováha na akejkoľvek úrovni bude mať svoj dopad. A ak zostaneme pri pečeni a cholesterole, podľa tradičnej čínskej medicíny je v centre nášho záujmu pocit hnevu. Keď sa stane hnev našou druhou náturou, môžeme si sami, i keď nevedome, otvoriť cestu k vysokej hladine cholesterolu v krvi, nadmernému priberaniu a pocitu celkového vyčerpania. Syndróm únavy nadobličiek sa môže stať realitou pre niekoho, kto často neovláda svoje emočné reakcie. Dobrou správou je, že všetci máme schopnosť formovať svoju reakciu na situáciu, v ktorej sa nachádzame. I keď pomaly, môžeme začať robiť malé pozitívne zmeny, aby sme znížili nadmerné zaťaženie nekontrolovateľnými emóciami.

Hnev - emócia sebaochrany

I keď má hnev zlú reputáciu, v najčistejšej podstate nie je vôbec zlý. Ako všetky emócie, hnev má aj pozitívnu funkciu. Napríklad nás upozorňuje, že niekto prekročil naše hranice alebo nás niekto určitým spôsobom zranil a čo je najdôležitejšie, hnev je signálom, že sa niečo musí zmeniť.

Hnev je emócia plná energie, náboja a je za ním odhodlanie chrániť nás zoči voči nebezpečenstvu, chrániť nás od nezdravých vzťahov alebo toxického správania. Môžeme cítiť hnev, keď sme odmietnutí alebo ignorovaní … Každý z nás má s hnevom svoju skúsenosť.

Kým hnev ako taký nie je problémom, nemáme s ním príliš chápajúci vzťah. Nemáme ho radi, nechceme ho vyjadriť, držíme ho pevne vo svojom vnútri. Výsledkom môžu byť pocity úzkosti alebo pocity emocionálneho vyhorenia. Niekedy otočíme hnev proti sebe do formy sebakritiky a výsledkom môžu byť pocity depresie. A keď sa zasekneme s pocitmi hnevu, stále budeme rozoberať to, čo kto urobil, povedal, alebo prečo sa to stalo, začíname žiť v nahnevanom stave mysle, hneváme sa ešte viac na ostatných bez akéhokoľvek dôvodu.

Ako zmeniť svoj vzťah s hnevom

Hovorí sa, že hnev je jed, ktorý pijeme na zabitie inej osoby. A keď raz zistíme, že hnev už nie je našou pomocou, musíme k nemu zmeniť svoj vzťah.

1. Identifikujeme fakt, že je tu hnev - to zrejme nebude až také ťažké. Každý vie, kedy je hnev prítomný, kedy si skrátka pýta našu pozornosť. Miesto toho, aby sme hnev vypustili ako jed z našich úst alebo sa kritizovali za to, že opäť cítime túto emóciu, len si jednoducho povzdychnem a poviem “Aha, hnev je tu”. 

2. Čo sa nachádza pod hnevom - hnev je vo svojej podstate našou ochrannou emóciou, akoby našim štítom. A možno sa pýtate, pred čím nás hnev chráni? Tento obranný pancier je ako škrupina, pod ktorou sú ukryté naše nenaplnené potreby. Môžu to byť napríklad pocity samoty, strachu, neúspechu, nedostatok lásky alebo rešpektu. Keď zošúpeme z povrchu hnev, potom vidíme viac do vnútra. Veľmi často môžeme byť prekvapení nad našimi pocitmi.  

Hnev je našou ochranou a je veľmi ťažké s ním pracovať priamo, pretože ideme proti sebe, ideme proti armáde ochrany. Ak dokážeme byť k sebe samému dostatočne úprimní, ak identifikujeme to, čo hnev chráni, keď sa pozrieme pod povrch, potom môžeme zistiť, že ochranu už nepotrebujeme a môžeme začať pracovať so svojou nenaplnenou potrebou priamo.

3. Čo potrebujem - ak identifikujeme to, čo má byť chránené, pozrieme sa viac na detail. Ktorá naša potreba nie je naplnená? Nenaplnené potreby sú univerzálne ľudské potreby, ktoré sú kľúčové pre každého človeka. A z tohto bodu môže dôjsť k transformácii na hlbokom stupni. Môžeme si dať to, čo skutočne potrebujeme cítiť alebo získať od iných. Môžeme byť sami sebe zdrojom pre podporu, rešpekt, lásku, ocenenie alebo môžeme byť sami sebe istotou alebo bezpečím.

Aromaterapia a hnev

Esenciálne oleje účinnou formou psychoterapie. Dýchaním esenciálnych olejov môžeme zjemniť svoje pocity, ktoré sú pod povrchom hnevu. Čuch máme priamo spojený s podkôrovými mozgovými centrami, najstaršou časťou mozgu, ktorá veľmi dobre fungovala pre našich predkov. Podľa čuchu sa naši predkovia vedeli orientovať v priestore, alebo ich čuch upozorňoval na nebezpečenstvo a rovnako to bol práve čuch, ktorý priniesol upokojenie, bezpečnosť a relaxáciu. Čuch je priamym nástrojom, ako môžeme upokojiť svoj nervový systém. Nenadarmo sa hovorí, že bábätko pozná svoju mamu podľa vône a upokojí sa, keď ju cíti nablízku. To všetko platí pre náš čuch a jeho priame nervové spojenie aj dnes.

A túto schopnosť využíva v plnej miere aromaterapia. Dýchaním esenciálnych olejov môžeme aktivovať najstaršiu cestu, ktorou upokojíme svoj nervový systém a zjemníme svoje emócie, nech sú akékoľvek. Našou jedinou úlohou je nájsť presne tú arómu, ktorá nás priťahuje, kolíše našu dušu a spieva pieseň Matky prírody. Pre tento účel máme pre vás niekoľko typov a zároveň vás povzbudzujeme, aby ste experimentovali s vôňami a možno si vytvorili vašu vlastnú kombináciu. Pretože aj tu platí, že arómy sú veľmi individuálne a to čo vonia niekomu, nemusí priniesť rovnaké upokojenie niekomu inému.

Upokojujúce zmesi esenciálnych olejov

Esenciálne oleje môžu byť inhalované, alebo miešané v nosnom médiu a napríklad pre upokojujúci efekt vtierané priamo do pokožky šije. V tomto prípade kombinujeme nielen inhaláciu ale aj svoj láskavý dotyk s vlastnou pokožkou. Pokožka miluje náš vlastný dotyk a to najmä v čase, kedy sa nebudem cítiť najlepšie, keď veci nepôjdu podľa našich predstáv a náš deň zatienia emócie hnevu. Pre miešanie olejov na pokožku používame 30 ml. základu (za studena lisované oleje, gély, maslá) a úhrnne 12 kvapiek esenciálnych olejov.

Upokojujúca zmes esenciálnych olejov - ovocná aróma 

  • 2 kv Citrónová tráva 
  • 4 kv Citrón 
  • 6 kv Pačuli 

Upokojujúca zmes esenciálnych olejov - korenistá aróma

  • 2 kv Citrón
  • 8 kv Majorán
  • 2 kv Zázvor

Upokojujúca zmes esenciálnych olejov - kvetová aróma

  • 4 kv Bergamot
  • 6 kv Levanduľa
  • 2 kv Ylang ylang

Niekedy nie je nič zlé použiť len jeden esenciálny olej, ktorý je sám o sebe „úplný“, t.j. obsahuje všetky požadované vlastnosti, má optimálnu rovnováhu aktívnych zložiek a aróma s nami rezonuje. Avšak obvykle v aromaterapii využívame kombináciu viacerých olejov a vytvárame úplne unikátne arómy so synergickým terapeutickým potenciálom.

Bachova terapia a hnev

V bachovej terapii využívame 38 bachových esencií, ktoré sa viažu s našimi emóciami, ktoré nemáme radi. Základnou otázkou bachovho systému je - ČO CÍTIM PRÁVE TERAZ? A s bachovnými kvapkami máme dosť odvahy pomenovať presne to, čo práve cítime, nech je to čokoľvek. Nemusíme sa skrývať, pretože mať aj nemilé emócie sú súčasťou toho, byť len človekom. Presne tak, ako to vyjadril David Whyte:

“Hnev je najhlbšou formou súcitu s iným, so svetom, so sebou samým, so životom, s telom, s rodinou a so všetkými našimi ideálmi, so všetkou vlastnou zraniteľnosťou a so všetkými, ktorí môžu byť zranení. Zbavený fyzického väzenia a násilných reakcií je hnev najčistejšou formou starostlivosti, vnútorný živý plameň hnevu vždy osvetľuje to, kam patríme, čo si želáme chrániť a za čo sme ochotní riskovať.”

 ― David Whyte, Consolations

Bachova esencia Holly

Esencia Holly je určená pre pocity hnevu, agresivity, cholerického temperamentu. Vzťahuje sa na deštruktívne a negatívne postoje, násilie, pomstu. Esencia Holly je indikovaná v emočných stavoch, kde konštantne dominuje iritácia, rýchle rozčúlenie, strata kontroly nad vlastným konaním. V extrémnych prípadoch doslova vzbĺknu aj kvôli muche na stene. Často sa rozčuľujú nad inými, ktorých považujú za zdroj svojej zlej nálady. A obvykle vždy nájdu vinníka za svoje agresívne správanie.

Avšak ak chceme ísť viac cielene pod povrch, nájdeme to, pred čím nás hnev chce chrániť. Aká časť nášho Ja je zranená. Je to bolesť, strach, smútok, samota, hanba? Ak dokážeme identifikovať tieto pocity, pomenovať ich pre seba samého s porozumením, potom môžeme jednoduchšie a účinnejšie vyskladať z bachovho repertoáru personalizovanú terapeutickú dávku. Bachovými esenciami si vieme dať presne to, čo potrebujeme a čo je práve teraz nenaplnené. Nesnažíme sa meniť svoje emócie, našim cieľom je dať sebe samému presne to, čo potrebujem a to najmä v čase utrpenia.

Záverom, hnev je prirodzenou ľudskou emóciou, ktorú každý z nás z času na čas zažil a ešte zažije. Je to normálne, je to ľudské. Nie sme jediní, kto dokáže cítiť hnev. Nie je dôvod pred hnevom utekať, ani ho skrývať. Našim cieľom je ho pochopiť. Keď máme dosť odvahy pozrieť sa zblízka na našu skúsenosť, naše autentické pocity a potreby, môžeme začať bližšie skúmať, čo sa v skutočnosti deje. Hnev je ochrannou emóciou našich potrieb, ktoré nie sú v tento moment naplnené. A našou úlohou je ich pomenovať a dať si presne to, čo práve teraz potrebujeme, naplniť svoje srdce láskou, sebasúcitom a hlbokým porozumením.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.