Estrogén a osteoporóza

Estrogén a osteoporóza

Osteoporóza je veľmi tichý záškodník, ktorý o sebe nedá vedieť. Pokračuje postupne bez akýchkoľvek príznakov, až kým nedôjde k zlomenine. Prevencia a manažment osteoporózy by mal zahŕňať kombináciu pozostávajúcu z:

Regulácia tvorby a rozkladu kostí

K osteoporóze dochádza ak je narušený prirodzený proces prestavby kostí, ktorý sa deje počas celého nášho života. Staré kostné tkanivo rozkladajú bunky nazývané osteoklasty a nové kostné tkanivo tvoria bunky nazývané osteoblasty. A medzi prácou osteoklastov a osteoblastov by mala byť rovnováha. Pri osteoporóze je však táto rovnováha narušená.

A tu prichádza na scénu estrogén. Estrogén je primárne ženským pohlavným hormónom, ktorý je produkovaný vo vaječníkoch. Estrogén reguluje menštruačný cyklus, je zodpovedný za rast a rozvoj sekundárnych ženských charakteristík počas puberty, vrátane rastu a rozvoja prsných žliaz a telesného ochlpenia. Okrem priameho vplyvu estrogénu na všetky ženské sexuálne orgány, estrogén je ochranou hustoty kostí.

Pred menopauzou pomáha estrogén regulovať rovnováhu medzi tvorbou kostí a kostným rozkladom. Estrogén pomáha udržiavať hustotu kostí znížením a kontrolou aktivity osteoklastov, buniek ktoré sú zodpovedné za rozklad kostí. Keď hladiny estrogénu klesnú, čo je bežné počas menopauzy, strácame reguláciu činnosti osteoklastov, čo môže viesť k ich zvýšenej aktivite a rozkladu kostí.

Nadbytok estrogénu, resp. estrogénová dominancia u žien pred menopauzou je rovnako problémom. Zvýšené hladiny estrogénu a relatívne nízke hladiny progesterónu u žien pred menopauzou môžu oslabiť hustotu kostí. Zatiaľ čo estrogén bráni osteoklastom v rozklade kosti, je to práve progesterón, ktorý zvyšuje počet osteoblastov, t.j. kostných buniek, ktoré sú zodpovedné za budovanie kosti.

Menopauza a osteoporóza

Dôkaz nám poskytuje aj bežný život, že ženy po menopauze sú obvykle vystavené vyššiemu riziku vzniku osteoporózy v dôsledku poklesu estrogénu. Táto strata estrogénu prispieva k zrýchlenému úbytku kostnej hmoty, zníženiu hustoty kostí, čo môže viesť k ľahšiemu vzniku zlomenín.

Lekárska komunita na nedostatok estrogénu predpisovala hormonálnu substitučnú terapiu a to jednak na zmiernenie symptómov, ktoré môžu menopauzu sprevádzať a rovnako na zníženie rizika osteoporózy. Avšak riziká a prínosy sú na zvážení každej ženy. My sa dnes pozrieme na alternatívne spôsoby, ktoré môžeme počas menopauzy využiť.

Fytoestrogény

Estrogén je ako strážca hustoty kostí a jeho strata sprevádzajúca menopauzu robí naše kosti zraniteľnejšie. A ak je nám jasné poslanie estrogénu, môžeme urobiť kroky, ktoré nám zabezpečia ochranu kostí aj po menopauze.

ba_f16 

Fytoestrogény sú zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré štrukturálne pripomínajú hormón estrogén a môžu interagovať s estrogénovými receptormi v ľudskom tele. Svojou štruktúrou sú veľmi príbuzné vlastnému estrogénu. Avšak nemajú rovnakú silu. Sú mnohonásobne slabšie ako endogénny estrogén, dokážu sa však naviazať na receptory na povrchu bunky a ovplyvniť jej aktivitu.

Fytoestrogény môžu mať estrogénne alebo antiestrogénne účinky, čo primárne závisí od hladiny vlastného estrogénu. V situáciách nízkeho endogénneho estrogénu, čo je najmä obdobie menopauzy, môžu mať estrogénnejší účinok, v prítomnosti vyšších hladín estrogénu môžu pôsobiť ako antiestrogény tým, že súťažia o väzbu na receptor na povrchu buniek.

Počas menopauzy sa hladina estrogénu u ženy znižuje, čo vedie k príznakom, ako sú návaly tepla, nočné potenie a zmeny nálady. Niektoré ženy sa obracajú na fytoestrogény ako na prírodný liek na zmiernenie týchto príznakov.

Fytoestrogény sa nachádzajú v rôznych potravinách vrátane sójových produktov, ľanových semien, cíceru a niektorých druhov ovocia a zeleniny. Fytoestrogény, vzhľadom na ich štrukturálnu podobnosť s estrogénom, môžu byť pomocou pre ženy po menopauze, kedy sme prišli o vlastného strážcu aktivity osteoklastov, o vlastný estrogén a tým sa zvyšuje riziko osteoporózy.

Výhody fytoestrogénov pre zdravie kostí

Príklady rastlín obsahujúce fytoestrogény

Vitex jahňací

Vitex má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne, najmä pri zdravotných problémoch žien. Niektoré ženy používajú Vitex na zmiernenie príznakov spojených s menopauzou, ako sú návaly horúčavy, zmeny nálady a poruchy spánku. Rovnako môže pomôcť regulovať menštruačný cyklus.

Šalvia lekárska

Šalvia má širokospektrálne využitie. V súvislosti s menopauzou si šalvia získala pozornosť pre svoj potenciál zmierniť niektoré symptómy menopauzy ako napríklad návaly horúčavy a nočné potenie, zlepšiť kognitívne funkcie a pamäť. Zhoršenie pamäte, zábudlivosť, ťažkosti so sústredením sú všetko symptómy, ktoré môže žena počas menopauzy pociťovať. Okrem rastlinných zlúčenín podobných estrogénu má šalvia protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú znížiť riziko osteoporózy.

Chmeľ

I keď je chmeľ najznámejší ako základ pre výrobu piva, patrí k rastlinným fytoestrogénom. Obdobne ako predchádzajúce rastliny, zlúčeniny chmeľu môžu interagovať s estrogénovými receptormi v tele a potenciálne mať estrogénne účinky. Okrem toho má chmeľ sedatívne a upokojujúce vlastnosti a pomôže so spánkom a výkyvmi nálad, čo je úplne bežné počas menopauzy. Rovnako pomáha so znížením frekvencie a závažnosti návalov horúčavy, má protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

Angelika čínska

Bežne je známa ako dong quai alebo ženský ženšen a má svoje pevné miesto v tradičnej čínskej medicíne pri podpore zdravia žien. Často sa spája s potenciálnym prínosom pre reprodukčné zdravie a obdobie menopauzy. Do jej repertoáru patria symptómy spojené s menopauzou ako sú návaly horúčavy, zmeny nálady a poruchy spánku. Okrem toho, v tradičnej čínskej medicíne sa využíva na podporu krvného obehu.

Ďatelina lúčna

Vďaka svojim fytoestrogénnym vlastnostiam sa od nepamäti používa na zmiernenie symptómov súvisiacich s menopauzou, ako návaly horúčavy a nočné potenie, vrátane zdravia kostí. Podobne ako angelika čínska, rovnako priaznivo vplýva na kardiovaskulárne zdravie u žien po menopauze.

ba_f8 

Pre akýkoľvek rastlinný fytoestrogén sa rozhodnete, ideálne je jeho jednozložkové dávkovanie a sledovanie svojho tela. Obvykle sa užíva vo forme výťažkov, tinktúr, kapsúl alebo ako prášok.

Záverom, počas menopauzy sa hladina estrogénu prirodzene znižuje, čím strácame dôležitého ochrancu hustoty kostí. Fytoestrogény, zlúčeniny podobné estrogénu môžu byť potenciálnou pomocou ochrany kostí a zabrániť strate hustoty kostí.

 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.