Viac energie? Tu sú traja kľúčoví hráči - adrenalín, kortizol, inzulín

Viac energie? Tu sú traja kľúčoví hráči - adrenalín, kortizol, inzulín

Adrenalín, kortizol a inzulín sú tri hormóny, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri regulácii životne dôležitých telesných procesov. A tak ako je naše telo komplexom, aj tieto tri hormóny navzájom dopĺňajú alebo kompenzujú svoje funkcie, aby sme mohli žiť naše dni. Kým kortizol a inzulín pracujú každodenne, adrenalín je hormónom pohotovosti a potrebujeme ho skutočne až v krízových situáciách, keď držať krok s našim tempom života nezvládne kortizol a inzulín. Vtedy, ako pohotovosť prichádza na scénu adrenalín.

Kortizol, inzulín a adrenalín pri manažmente hladiny našej energie

Kortizol

Kortizol je našim denným hormónom a často sa označuje ako “hlavný antistresový hormón”. Bez kortizolu by sme neboli schopní ráno vstať z postele. Jeho sekrécia presne sleduje náš cirkadiánny rytmus (24-hodinový biologický rytmus) a začína sa postupne uvoľňovať s nastávajúcim ránom. Najvyššie hladiny kortizolu sa objavujú 6.00 ráno. Kortizol patrí ku glukokortikoidom a zabezpečí, aby sa uvoľnil uskladnený glykogén z pečene, aby naše bunky mohli pracovať ešte predtým, ako prijímeme prvé ranné jedlo. Uvoľnený glykogén premenený na krvnú glukózu putuje do buniek, avšak aby mohol do buniek vstúpiť, je potrebný inzulín.

Inzulín

Inzulín produkuje pankreas, akonáhle sa zvýši hladina cukru v krvi, čo je obvykle po prijatí potravy, ale aj v čase zažívaného stresu. Hormón inzulín aktivuje bunkové transportéry, ktoré sa nachádzajú na povrchu bunkovej steny a krvný cukor môže byť vtiahnutý do bunky, ktorá z neho vytvorí svoju energiu.

Adrenalín

Adrenalín je hormón pohotovosti. Je uvoľňovaný dreňou nadobličiek po stimulácii autonómneho nervového systému a jeho sympatikovej časti. Telo je v panike. Adrenalín je ako rytier na bielom koni, ktorý prichádza situáciu zachrániť. Adrenalín dokáže veľmi rýchlo zvýšiť hladinu krvnej glukózy zo zásobární, t.j. pečene, svalov a tukového tkaniva. Takto má telo dostatok energie na zvládnutie kritickej situácie.

Adrenalín zaplavuje naše telo a my máme dostatok energie na to, aby sme mohli útočiť, mohli sme utekať, mohli sme sa zachrániť. To je pravá podstata adrenalínu. Je potrebným, ak skutočne čelíme nebezpečenstvu. Vtedy sme schopní zdvyhnúť automobil, urobiť nadľudské veci, ktoré odvrátia prichádzajúcu hrozbu. Takto bol adrenalín navrhnutý. Avšak dnes, v dnešnej dobe, nie je príliš správne využívaný. Už len pozeranie správ, hádka, dopravná zápcha …. to všetko môže spôsobiť príval adrenalínu, avšak bez reálnej hrozby straty života.

Rovnaký scenár môžeme pozorovať počas dňa, kedy čelíme rôznym výzvam, ktoré vytvárajú napätie a my ich potrebujeme zvládnuť. Na to, aby sme úlohu zvládli potrebujeme energiu, naše bunky potrebujú vytvoriť energiu. Potrebujeme kortizol a inzulín. Ak sú nadobličky, ktoré uvoľňujú kortizol a pankreas, ktorý uvoľnuje inzulín vyčerpané, čo je obvykle scenár nasledujúci po dlhodobom období stresu, musí im pomôcť pohotovostný hormón adrenalín.

V 21. storočí sme stratili schopnosť regulácie svojho nervového systému, nevieme, ako sa postarať o nadobličky a pankreas, ktoré sú v prvej línii reakcií na stres. Ak sú tieto primárne mechanizmy oslabené, nie je inej možnosti, ako využiť služby adrenalínu. Avšak príde daň, ktorú musíme za adrenalín zaplatiť.

Nadmerné množstvo adrenalínu zvyšuje srdcovú frekvenciu, zvyšuje krvný tlak, nie sme schopní plne dýchať. Adrenalín podporuje rozklad glykogénu na glukózu v pečeni, čo vedie k zvýšeniu hladín glukózy v krvi. Adrenalín tiež podporuje uvoľňovanie mastných kyselín z tukového tkaniva pre energiu a zvyšuje prísun kyslíka do svalov. Adrenalín pôsobí rýchlo a poskytuje telu okamžitú energiu na vysporiadanie sa s vnímanou hrozbou alebo stresorom.

Ako často využívame služby adrenalínu v dnešnej dobe? Ako často ho voláme na pomoc? Úloha adrenalínu v prípade reálnej hrozby je kľúčová, avšak jeho nadmerná produkcia môže viesť k rôznym symptómom ako napríklad:

  • Búšenie srdca 
  • Úzkosť 
  • Poruchy spánku 
  • Únava 
  • Nervozita 
  • Bolesti hlavy 
  • Zápcha 
  • Tráviace ťažkosti 

Vzťah medzi adrenalínom a inzulínom

Keď hladina adrenalínu stúpa, hladina inzulínu dočasne klesá. Bez inzulínu zostáva glukóza v krvnom obehu a zvyšuje sa hladina cukru v krvi. Tento pohotovostný mechanizmus slúži na to, aby sme mali k dispozícii dostatok cukru v prípade boja alebo úteku. Nie je to pre telo dobré, pretože bez inzulínu bunky nevedia využiť krvný cukor ako zdroj energie. Chronický stres a neustále zásobenie tela adrenalínom narušuje celú škálu sekrécie hormónov, vrátane inzulínu, čo môže viesť k metabolickej dysregulácii, rozvoju inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu.

Ako rýchlo vylúčiť adrenalín z tela? 

Bohužiaľ, adrenalín nemá antagonistu, ktorý by ho neutralizoval. Kým sa nachádza v krvnom obehu, my budeme cítiť jeho efekt. A možno vás napadne otázka, ako sa môžem rýchlo zbaviť tohto pohotovostného hormónu. Odpoveď je celkom jednoznačná. Potrebujeme jednak znížiť jeho sekréciu a na druhej strane potrebujeme, aby sa z nášho tela vylúčil. Teda našim zámerom je práca na viacerých úrovniach:

1. Optimalizácia sekrécie kortizolu

Kortizol je našim hlavným antistresovým hormónom. S optimálnym množstvom kortizolu nepoznáme to, čo je únava. Pomáha s metabolizmom, hladinou energie, s našimi kognitívnymi schopnosťami, rýchlou rekonvalescenciou, imunitnými funkciami. Optimálna hladina kortizolu je nevyhnutná pre naše bytie.

Avšak sústavné vystavenie stresovým situáciám núti naše nadobličky pracovať naplno a časom sa môžu opotrebovať a ich výkon a sekrécia kortizolu nemusí byť dostatočná na pokrytie našich požiadaviek. Vtedy začíname cítiť únavu, opakujúce sa infekcie, dlhú dobu liečenia a neschopnosť zvládať stresové udalosti. Navyše ako pomoc prichádza adrenalín, čo zhoršuje pocity únavy, disreguluje sa hladina krvného cukru, podpisuje sa pod búšenie srdca a kardiovaskulárne ochorenia, neschopnosť plnohodnotného spánku a regenerácie.

ba_f1 

Takže naša prioritná práca je na podpore nadobličiek. Vždy si skladáme svoj plán tam, kde sa nachádzame. Ak je naše telo vitálne, podporíme nadobličky najmä v stresových situáciách rastlinami s obsahom fytosterolov, kam patrí napríklad:

  • Sladké drievko
  • Aswaghanda
  • Sibírsky ženšen
  • Gotu kola
  • Ginkgo

Ak pociťujeme chronickú únavu, časté infekcie, búšenie srdca, spomalený metabolizmus, naše nadobličky už nie sú pre nás spoľahlivým centrom pre reguláciu stresu. Sú vyčerpané. V tomto prípade musíme začať opatrne a pozvoľna. Nechceme aktívnymi rastlinnými fytosterolmi bičovať mŕtveho koňa. V týchto prípadoch je menej viac. Môže to byť dlhá a náročná cesta, vyžadujúca trpezlivosť, aby sme zabezpečili plne funkčné nadobličky, ktoré budú ako verný priateľ, vždy pripravené podať nám pomocnú ruku v čase stresu.

2. Regulácia autonómneho nervového systému

Tento systém je evolučne starší od centrálneho nervového systému a je zodpovedný za automatické fungovanie nášho tela bez toho, aby sme si uvedomovali napríklad každý nádych alebo výdych, tlkot nášho srdca, hladinu hormónov a pod. Funguje skrátka bez nášho pričinenia. Autonómny nervový systém vykonáva svoju činnosť dvoma divíziami, ktoré nazývame sympatikovým a parasympatikovým nervovým systémom. Sympatiková časť pripravuje telo na akciu a aktivuje sa v prípade stresu. Parasympatiková časť nás dostáva do stavu relaxácie, uchováva energiu a zodpovedá za naše optimálne trávenie a odpočinok.

Z ktorej časti nervového systému operujete práve teraz? Je to aktívna sympatiková vetva, ktorá je zodpovedná za sekréciu adrenalínu?

Je dobré byť si vedomým toho, ako sa môj nervový systém cíti práve teraz. Čo potrebuje? Čo vníma ako hrozbu? Prečo vníma určitú situáciu ako život ohrozujúcu?

Je mnoho metód a techník, ako vstúpiť do vlastného upokojujúceho systému. Nájsť si tú, ktorá pôsobí upokojujúco práve na vás. Pre mnohých sú to esenciálne oleje, ich aróma a rýchlosť efektu, ktorý pre náš nervový systém majú. Čuchové dráhy sú priamo spojené s našim emočným mozgom. A práve toto spojenie môže byť vaša nová cesta regulácie nervového systému. K upokojujúcim arómam patria najmä:

  • YlangYlang
  • Levanduľa
  • Citrónová tráva
  • Medovka
  • Bergamot
  • Harmanček
  • Majorán
  • Citrón
  • Pačuli
  • Vetiver
10 

3. Podpora pečene

Pečeň je miestom, kde dochádza k rozkladu adrenalínu na vylúčiteľné častice, aby nemohol byť už v našom tele biologicky aktívnym a my sme nemuseli cítiť jeho efekt. Podpora pečene je v čase stresu mimoriadne dôležitá najmä z ohľadom na rozklad metabolitov, vrátane adrenalínu. Čím je pečeň slabšia, tým dlhší efekt adrenalínu pociťujeme. Z liečivých byliniek sa najčastejšie využíva napríklad:

  • Koreň púpavy
  • Koreň lopúcha
  • Artičok
  • Rozmarín
  • Mäta
  • Ostropestrec (olej lisovaný za studena)

4. Aktívne cvičenie

Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť adrenalínu, je spáliť ho kardiovaskulárnym cvičením. Je to ako keď auto spaľuje benzín. Kardio cvičenie skrátka spaľuje adrenalín. Ak trpíte napríklad úzkosťou, 30 minút kardiovaskulárneho cvičenia denne, môže byť vašim liekom.

Záverom, interakcie medzi inzulínom, kortizolom a adrenalínom si navzájom pomáhajú. Ak úlohu nezvláda kortizol a inzulín, prichádza na pomoc pohotovostný hormón adrenalín. Dostatok energie znamená vyváženú spoluprácu medzi týmito troma kľúčovými hráčmi. V stresovej situácii pre nás kortizol a adrenalín zabezpečia rýchle zvýšenie krvnej glukózy. Kým kortizol zháňa glukózu zo zásobární, adrenalín zabezpečí, aby jej bolo dosť v krvnom obehu a dočasne obmedzí produkciu inzulínu. Akonáhle stresová situácia ustúpi, nastúpi inzulín, aby sa hladina cukru v krvi vrátila do normálu. Našou úlohou je aktívna práca na manažmente svojich reakcií na stres a podpore nadobličkách najlepšie, ako vieme. Výsledok je odmenou, na ktorú sme čakali v podobe neoblomnej energie, guráže, motivácie a pevného zdravia.

 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.