Voľné radikály a osteoporóza

Voľné radikály a osteoporóza

Osteoporóza je ako tichý podkopávač pevnosti kostí, oslabuje naše kosti a robí ich náchylnejšie na zlomeniny. Je ako zločinec v príbehu “Zdravie kostí”. A tento príbeh sa začína písať už od 30-tich rokov nášho života. Je mnoho príčin, prečo sa tak deje, vrátane straty estrogénu po menopauze, nedostatočné množstvo minerálov alebo ich nesprávne zloženie. My sa však dnes pozrieme na samotné bunky, ktoré sú zodpovedné za proces budovania a proces rozkladu kostného tkaniva.

Osteoporóza a mitochondrie

Och, čo sú to mitochondrie a čo majú spoločné so zdravím mojich kosti?

Takže poďme od začiatku. Problém s kosťami je označovaný ako osteoporóza. Znamená to to, čo sa skutočne s kosťami deje, t.j. stávajú sa pórovitými najmä s pribúdajúcim vekom a svoj nástup obvykle sprevádza u žien obdobie menopauzy. Kostné tkanivo začína ubúdať, kosť je náchylnejšia na zlomeniny. Osteoporóza nás nevaruje vopred, nemá žiadne príznaky. Obvykle sa diagnostikuje až po prekonaní zlomeniny.

K osteoporóze dochádza ak je narušený prirodzený proces prestavby kostí, ktorý sa deje počas celého nášho života. Staré kostné tkanivo rozkladajú bunky nazývané osteoklasty a nové kostné tkanivo tvoria bunky nazývané osteoblasty. A medzi prácou osteoklastov a osteoblastov by mala byť rovnováha. Pri osteoporóze je však táto rovnováha narušená.

Mitochondrie

Mitochondrie sú súčasťou takmer každej jednej bunky nášho tela. Sú ako továrne produkujúce energiu. Bunka prijíma živiny, ktoré v mitochondriách premieňa na energiu. Táto energia sa nazýva adenozíntrifosfát (ATP) a bunka ju používa na to, aby mohla vykonávať svoje funkcie. Mitochondrie sú okrem produkcie energie zodpovedné aj za likvidáciu voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky, vrátane tých kostných. Ak mitochondrie nepracujú optimálne ovplyvní to celú bunku, tkanivá a nakoniec celé orgány nášho tela. Mitochondrie tiež zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia svalov a pri zabezpečovaní nášho imunitného zdravia.

Okrem pôsobivého zoznamu ochorení, kde sa príčina spája s narušenou mitochondriálnou funkciou, vrátane straty pamäte, únavy, srdcových ochorení, diabetu, neurodegeneratívnych ochorení, narušená funkcia mitochondrií ovplyvní aj činnosť osteoblastov, zvýši sa činnosť osteoklastov a vzniká osteoporóza. Zvýšené množstvo osteoklastov bude pracovať na rýchlejšom rozklade kosti.

I keď sa môžu mitochondrie poškodiť viacerými spôsobmi, kam patria napríklad vírusy, parazity, ťažké kovy, toxíny, na vrchole škodcov je oxidačné poškodenie voľnými radikálmi. Viac o vzniku voľných radikáloch a spôsoboch ich neutralizácie nájdete tu.

Vzťah medzi mitochondriami a osteoklastmi

Kosti sú žijúcim tkanivom, kde neustále prebieha proces obnovy a rozkladu. Osteoblasty neustále vytvárajú nové kostné tkanivo a osteoklasty rozkladajú staré a využité kostné tkanivo. Tieto dva procesy by mali tvoriť rovnováhu, jeden celok. U ľudí s osteoporózou žiaľ prevláda činnosť osteoklastov. Rozklad prevažuje nad budovaním kostí.

Osteoblasty aj osteoklasty obsahujú mitochondrie, čo sú nevyhnutné organely zodpovedné za produkciu energie v bunkách, aj v tých kostných. Kostné bunky, vrátane osteoblastov (bunky tvoriace kosť) a osteoklastov (bunky absorbujúce kosť), vyžadujú pre svoje funkcie energiu. Adekvátna produkcia energie je rozhodujúca pre udržanie rovnováhy medzi tvorbou a rozkladom kosti.

  • Mitochondrie v osteoblastoch sa podieľajú na produkcii energie, poskytujúc potrebnú energiu pre bunkové procesy podieľajúce sa na tvorbe kostí. Osteoblasty sa aktívne podieľajú na budovaní nového kostného tkaniva a tento proces si vyžaduje značné množstvo energie.
  • Osteoklasty sú na druhej strane bunky zodpovedné za rozklad kostného tkaniva počas procesu prestavby kostí. Mitochondrie v osteoklastoch sa tiež podieľajú na produkcii energie na podporu energeticky náročného procesu rozkladu a absorbcie kostí. 

Možno vás napadne otázka, prečo moje kosti tvoria viac osteoklastov ako osteoblastov?

Jednou z príčin je zvýšené oxidačné poškodenie spôsobené voľnými radikálmi. Poškodené bunky musia byť z tela vylúčené. A túto upratovaciu prácu zohráva v našom tele imunitný systém a hlavnú rolu preberajú makrofágy. Makrofágy sú súčasťou nešpecifickej imunity a často sa označujú ako veľký zabiják, pretože dokážu pohltiť stovky poškodených buniek a viesť ich na odstránenie z nášho tela. Mitochondrie a makrofágy spolu úzko spolupracujú. Makrofágy sa však môžu v závislosti od okolností premeniť na osteoklasty. A táto premena by mohla podporiť osteoporózu.

Makrofágy diferencujúce sa na osteoklasty sú zaujímavým procesom. Tento jav sa bežne pozoruje pri prestavbe kostí, kde makrofágy zohrávajú kľúčovú úlohu. Proces premeny makrofágov na osteoklasty zahŕňa niekoľko krokov. Makrofágy sú priťahované na miesto prestavby kosti signálmi z kostných buniek. Keď sú makrofágy na mieste, sú vystavené špecifickým faktorom, ktoré vyvolávajú ich diferenciáciu (premenu) na prekurzory osteoklastov. Zrelé osteoklasty sa aktivujú a prichytia sa na povrch kosti. Vylučujú enzýmy, ako sú kyseliny a proteázy, ktoré postupne poškodzujú kosť, uvoľňujú z nej minerály a uľahčujú kostný rozklad.

Teda záverom, oxidačné poškodenie mitochondrií kostných buniek môže urýchliť transformáciu makrofágov na osteoklasty, čím sa môže znížiť hustota a pevnosť kostí. Rozklad kostí začína prevažovať nad ich tvorbou.

Pochopenie telesných procesov nám poskytuje pohľad na potenciálne cesty prevencie rozvoja osteoporózy. Zameranie pozornosti na funkcie mitochondrií kostných buniek môže byť jednou zo stratégií.

Známky poškodenia mitochondrií kostných buniek

Problémy so zdravím mitochondrií a kostí zvyčajne nemajú žiadne konkrétne príznaky. Indikátorom môže byť napríklad:

  • Strata výšky v priebehu rokov
  • Bolesť chrbta spôsobená buď poškodením stavcov alebo zlomeninou
  • Kosť, ktorá sa zlomila ľahšie, ako by ste čakali
  • Naklonený postoj

Ako podporiť mitochondrie kostných buniek

Starnutie a rôzne faktory, vrátane hormonálnych zmien a chronických zápalov, môže viesť k mitochondriálnej dysfunkcii. Zhoršená funkcia mitochondrií môže ovplyvniť efektivitu výroby energie a prispieť k poškodeniu buniek. Prevencia je lepšia ako liečba, pokiaľ ide o zníženie rizika osteoporózy a podporu zdravia mitochondrií a kostí. Aj keď existujú veci, s ktorými nemôžete nič urobiť, napríklad starnutie, môžeme urobiť veľa, aby sme znížili riziko osteoporózy.

Podpora mitochondrií prirodzene zahŕňa osvojenie si životného štýlu a stravovacích postupov, ktoré podporujú mitochondriálnu funkciu a znižujú faktory, ktoré prispievajú k poškodeniu.

1. Zdravá výživa pre mitochondrie a zdravie kostí

Zdravá strava zaisťuje, že má naše telo dostatok živín na výkon svojich funkcií. Oxidačné poškodenie mitochondrií voľnými radikálmi vyžaduje zvýšené množstvo antioxidantov, ktoré potrebujeme dostať do nášho tela. Jedinou cestou je ovocie a zelenina, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov, aktívne a neúnavne bojujú s voľnými radikálmi a oxidačným procesom. Aj keď neexistuje konkrétne „najlepšie“ ovocie alebo zelenina pre osteoporózu, začlenenie rôznych druhov ovocia a zeleniny môže poskytnúť základné živiny, ktoré prispievajú k celkovej pohode.

  • Bobule: čučoriedky, jahody, maliny a černice sú bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu. Poskytujú tiež vitamíny, vlákninu a ďalšie dôležité živiny.
  • Citrusové plody: pomaranče, grapefruity, citróny a limetky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Vitamín C podporuje imunitný systém a môže pomôcť pri produkcii kolagénu.
  • Jablká: jablká sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť pri trávení. Poskytujú tiež rôzne vitamíny a antioxidanty.
  • Hrozno: hrozno obsahuje resveratrol, antioxidant, ktorý môže mať potenciálne kardiovaskulárne výhody. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov a minerálov.
  • Listová zelenina: špenát, kel, mangold a iná listová zelenina sú bohaté na vitamíny (ako je vitamín K), minerály (ako je vápnik) a antioxidanty. Tieto živiny sú dôležité pre zdravie kostí a celkovú pohodu.
  • Brokolica: brokolica obsahuje zlúčeniny s potenciálnymi protizápalovými vlastnosťami. Je tiež dobrým zdrojom vitamínov, vrátane vitamínu C a kyseliny listovej.
  • Avokádo: aj keď je technicky ovocie, avokádo je bohaté na živiny a poskytuje zdravé mononenasýtené tuky, ktoré môžu byť prospešné pre zdravie srdca.
  • Paradajky: paradajky sú bohaté na lykopén, antioxidant, ktorý sa spája s rôznymi zdravotnými výhodami, vrátane kardiovaskulárneho zdravia.
  • Cibuľa a cesnak: cibuľa a cesnak obsahujú zlúčeniny síry, ktoré môžu mať rôzne zdravotné výhody, vrátane potenciálnych kardiovaskulárnych a protizápalových účinkov.

2. Cvičenie pre mitochondrie a zdravie kostí

Cvičenie podporuje kostnú hmotu a jej hustotu, ako aj nárast svalovej hmoty. Tiež prospieva mitochondriálnej funkcii. Majte však na pamäti, že vyčerpávajúce cvičenie môže mať opačný účinok, pretože prispieva k produkcii voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie mitochondrií. Aeróbne cvičenie (ako beh, plávanie alebo jazda na bicykli) podporuje tvorbu nových mitochondrií a zlepšuje mitochondriálnu funkciu. Prospešné je aj kardiovaskulárne a silové cvičenie.

3. Zníženie vystavenia toxínom pre mitochondrie a zdravie kostí

Nemôžeme sa vyhnúť vystaveniu toxínom mimo nášho domova, ale v našej domácnosti s tým niečo spraviť môžeme. Príkladom je napríklad kozmetika, produkty osobnej hygieny, čistiace prostriedky. Čo obsahuje váš šampón a kondicionér, deodorant, make-up a dokonca aj zubná pasta?

4. Zníženie stresu pre mitochondrie a zdravie kostí

Hlavná príčina zvýšenej produkcie osteoklastov by mohla súvisieť aj so stresom. Stres ovplyvňuje produkciu hormónov a zápalovú reakciu. Zápal spôsobuje vznik voľných radikálov a oxidačné poškodenie, ktoré sa týka aj mitochondrií a zdravia kostí. Meditácia, joga, hlboké dýchanie, upokojujúce bylinky, či sedatívna aróma esenciálnych olejov môžu byť pri zvládaní stresu nápomocné.

9 

5. Doplnky pre mitochondrie a zdravie kostí

Mnoho doplnkov prospieva mitochondriám a zdraviu kostí. Jedným z najdôležitejších doplnkov, ktorý by sme mohli zvážiť je koenzým Q10, ktorý je absolútne nevyhnutný pre činnosť mitochondrií. I keď si ho naše telo dokáže vyrobiť samo, jeho hladiny postupne klesajú úmerne vekom. A so zníženým množstvom tohto vitálneho elementu sa znižuje aj množstvo energie, ktoré sú schopné naše bunky, vrátane tých kostných, vyprodukovať.

K ďalším arzenálom pre zdravie kostí sa radí vitamín D, ktorý zvyšuje schopnosť absorpcie vápnika z prijatej stravy. Omega-3 mastné kyseliny môžu zabrániť rozpadu kostí a zvýšiť mineralizáciu kostí.  Viac o doplnkoch pre zdravie kostí nájdete tu.

6. Liečivé bylinky pre mitochondrie a zdravie kostí

Predpokladá sa, že niekoľko bylín má potenciálne výhody pre mitochondriálne zdravie vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam.

  • Ashwagandha (Withania somnifera): je adaptogénnou rastlinou s antioxidačnými vlastnosťami a podporu funkcií mitochondrií
  • Kurkuma (Curcuma longa): aktívna zlúčenina v kurkume, kurkumín, má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Môže pomôcť chrániť mitochondrie pred poškodením. Kurkumín môže tiež pomôcť zvýšiť hladinu antioxidantov v tele, čím pomáha znižovať ďalšie poškodenie kostí.
  • Ginkgo Biloba: ginko má antioxidačné účinky a môže zlepšiť prietok krvi, čo môže byť prospešné pre mitochondriálnu funkciu.
  • Gotu Kola (Centella asiatica): táto bylinka sa tradične používa v ajurvédskej medicíne, podporuje kognitívne funkcie a celkovú pohodu.
  • Medicínske huby: reishi, cordyceps sú príkladom liečivých húb, ktoré majú svoj potenciál zvýšiť produkciu energie a mitochondriálnu funkciu.

ba_f16 

Udržiavanie mitochondriálneho zdravia je kľúčové pre celkovú bunkovú funkciu a produkciu energie. Aj keď neexistuje žiadny zaručený spôsob, ako „opraviť“ mitochondrie, určité praktiky životného štýlu a diéty môžu podporiť mitochondriálne zdravie.

Záverom, vzťah medzi mitochondriami a osteoporózou je zložitý a zahŕňa súhru bunkových procesov a energetického metabolizmu. Mitochondrie, často označované ako elektráreň bunky, hrajú kľúčovú úlohu v rôznych bunkových funkciách, vrátane tých, ktoré súvisia so zdravím kostí.

Čítaj aj: Minerály a osteoporóza; Estrogén a osteoporóza 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.