Foto starnutie našej pleti

Foto starnutie našej pleti

Starnutie je prirodzeným fenoménom a je súčasťou života každej žijúcej existencie. A v rovnakom čase sa všetci viac, alebo menej snažíme spomaliť proces starnutia. A jedným z kľúčových faktorov, ako to dosiahnuť, je adekvátna ochrana voči slnečnému žiareniu.

Termín foto starnutie sa odvoláva na starnutie pleti spôsobené slnečným svetlom, kedy dochádza k predčasnému poškodeniu kolagénových a elastínových vlákien v pokožke. Ak odhliadneme od chronologického starnutia (starnutie podmienené vekom), množstvo prítomných vrások môžeme ovplyvniť aj adekvátnou ochranou pred množstvom slnečného žiarenia.

Obvykle sa vrásky vyskytujú v početnejšom množstve u tých, ktorí trávia značné množstvo času vonku pod priamym vplyvom ultrafialového (UV) slnečného žiarenia. UVA lúče prenikajú až do zamše (dermis) a sú zodpovedné za vznik vrások, opálenie pokožky, ale aj všetkých známok predčasného starnutia pokožky. UVB lúče majú nižšiu schopnosť prenikať pokožkou, obvykle zasahuje len epidermu, kde môžu poškodiť keratinocyty a zodpovedať za spálenie pokožky a možný vznik ochorení kože.

Slnečné svetlo, hlavne UVA, je kľúčovým faktorom stojacim za fotostarnutím a možným poškodením DNA kožných buniek a potenciálne môže viesť k rakovine kože. Ale v rovnakom čase, vystavenie sa slnečnému svetlu s porozumením je dôležitým pre duševné zdravie a pre produkciu vitamínu D, čo má dôležitý vplyv na činnosť imunitného systému. Našim cieľom nie je absolútna izolácia a vyhýbanie sa slnečným lúčom, ale v rovnako čase je dôležité chrániť našu pokožku pre jeho možným nežiaducim vplyvom.

1. Ochrana proti slnečnému žiareniu

Zvýšená expozícia UV žiareniu spôsobuje kumuláciu voľných radikálov, zápaly a zvýšenú aktivitu neutrofilov. Výsledok je abnormálna pigmentácia, poškodenie alebo smrť kožných buniek, zníženie hladiny kolagénu a elastínu a vznik vrások. Sú dva typy ochrany pred UV žiarením, ktoré sa rozdeľujú na mechanickú a chemickú ochranu.

  • Mechanická ochrana obsahuje minerály, ktoré dokážu svetlo reflektovať (odrážať) a nedochádza k UV absorpcii pokožkou. Medzi používané minerály patria oxid titaničitý a oxid zinočnatý. Produkty obsahujúce tieto minerály sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné a na trhu ich nájdete podľa napríklad názvu “minerálny opaľovací/ochranný krém”.
  • Chemická ochrana je kontroverznou témou, obzvlášť čo sa týka bezpečnosti. Jedným z faktorov sú nežiaduce kožné reakcie, vrátane fototoxicity. Ďalším faktorom je možná absorpcia častíc hlbšie do štruktúry kože a následne celého tela. Produktom obsahujúcim PABA a salicylát trolamínu je dôležité sa vyhnúť.

Esenciálne oleje a ani nosné oleje nie sú v tomto ohľade spoľahlivou ochranou pokožky. Na druhej strane, nosné (za studena lisované oleje z plodov, jadier) a esenciálne oleje, obsahujú antioxidančné vlastnosti, čo znamená že vedia chrániť naše bunky pred UV poškodením a spomaliť proces starnutia našej pleti. Avšak nemali by sme ich považovať za látky s ochranným faktorom.

2. Zvýšenie množstva antioxidantov

Oxidácia je hlavným procesom, ako dochádza k poškodeniu a rozkladu buniek všetkých živých organizmov. Napríklad ak nastrúhame jablko, zakrátko zhnedne, pretože je vystavené kyslíku v našom ovzduší. Ale ak primiešame k postrúhanému jablku citrónovú šťavu, ktorá je bohatá na vitamín C (antioxidant), môžete spomaliť čas oxidácie a jablko si udrží svoju farbu. A toto je v podstate ukážka antioxidačnej aktivity praxi.

V tele nie je toľko kyslíka ako vo vonkajšom prostredí, teda proces je trochu odlišný a odvoláva sa na oxidatívny stres. Oxidanty, alebo iným slovom voľné radikály sú malé molekuly, ktorých atómy stratili elektrón zo svojho obalu. Stávajú sa nestabilné a agresívne sa snažia ukradnúť iný elektrón z atómu prvej molekuly, ktorú stretnú, aby sa stabilizovali. Týmto spôsobom, voľné radikály vedia celkom rýchlo poškodiť iné bunky alebo spôsobiť ich smrť. Oxidačnému stresu sa nevieme vyhnúť, deje sa neustále, ale dôležité je mať k dispozícii množstvo antioxidantov, ktoré stabilizujú voľné radikály darovaním voľného elektrónu. Viac o dôsledku oxidatívneho stresu nájdete tu.

Množstvo voľných radikálov stojí aj za starnutím našej pokožky. Našim zámerom bude zmierniť oxidatívny stres zaradením do svojej dennej skrášľovacej rutiny množstvo antioxidantov.

Skvalán je prirodzene prítomný v lipidovej bariére pokožky a odhaduje sa, že ľudský maz obsahuje až 25% skvalánu. Jeho hlavnou úlohou je zabrániť strate vlhkosti pokožky a obnoviť jej vláčnosť a pružnosť. Rovnako však bojuje aj proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k prejavom starnutia, pôsobí protizápalovo v prípade ekzémov a akné. Jednoducho je zvlhčovačom a mazivom pre našu pleť a ochranou pred UV radiáciou. Avšak skvalán je rovnako predmetom oxidácie a UV radiácie s výsledkom potentného oxidanta a preto je vhodné si k nemu primiešať esenciálne oleje:

  • Ruža - ochraňuje skvalán pred UV oxidáciou
  • Myrha - už pri 0.6% koncentrácii myrhy došlo k 75% inhibícii oxidacie skvalánu
  • Pačuli - chráni kožné bunky pre UV žiarením, spevňuje epidermu a zabraňuje ochabnutiu a poklesu tkaniva.

Vitamín C - sérum vitamínu C môže zvrátiť starnutie pokožky s výraznou antioxidačnou aktivitou. Kombinácia zápalu pokožky a UV žiarenia vedie k vráskam a starnutiu pokožky. Zároveň je vitamín C dôležitou zložkou pre produkciu kolagénu. Topická aplikácia vitamínu C prispieva k mladistvému vzhľadu, zabraňuje vysúšaniu pokožky a je prevenciou vzniku vrások.

Vitamín E - ďalší z radu antioxidantov, ktorý znižuje poškodenie pokožky voľnými radikálmi, ktoré vznikajú napríklad pri zápaloch, strese ale rovnako vznikajú napríklad zo znečisteného vzduchu. Niektorí ľudia používajú vitamín E priamo na svoju pokožku, aby zabránili starnutiu a chránili ju pred toxínmi z prostredia. Je to jeden z najbežnejších externe používaných vitamínov pre zdravie pokožky.

Koenzym Q10 - rovnako sa radí k významným antioxidantom, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Môžeme ho používať v rámci svojej skrášľovacej rutiny ráno alebo večer. Je ideálnym párom vitamínu C a často sa používajú spoločne. Je dôležitou zložkou pre výrobu bunkovej energie. I keď naše telo produkuje koenzým samo, od 20 roku života jeho produkcia klesá, čo súvisí s procesom starnutia. Koenzým Q10 pomáha chrániť našu pokožku na bunkovej úrovni najmä pred nadmerným účinkom slnka a produkcii voľných radikálov. Rovnako ako vitamín C, stimuluje produkciu kolagénu a elastínu.

Olivový olej - zmierňuje už redukovanú hrúbku epidermy a dermy, zvyšuje produkciu kolagénu, ma antioxidačný efekt najmä ak ho použijeme už po expozícii UV žiarenia.

Olej z granátového jablka - jeho účinok je najvýraznejší, ak ho nanesieme ešte pred samotným vystavením pokožky UV žiareniu. Okrem antioxidačných vlastností podporuje tvorbu kolagénu a elastínu, čím prispieva k zvýšeniu pružnosti pokožky.

Argánový olej je bohatý na vitamín E, pomáha posilňovať kyslý plášť kože, zjemňuje pokožku a pomáha jej udržiavať vlhkosť. Má tiež protizápalové a regeneračné vlastnosti, stimuluje prirodzenú tvorbu kolagénu a zjemňuje hyperpigmentáciu kože. Esenciálne oleje sú vhodným doplnkom pri starostlivosti o pleť.

Esenciálne oleje majú, z dôvodu ich lipofilnej (tuku rozpustnej) povahy, schopnosť penetrovať pokožku a dostať sa do hlbších vrstiev dermy. Pri aplikácii esenciálnych olejov na pokožku ich vždy miešame v nosnom základe, čo môžu byť za studena lisované oleje zo semien alebo jadier, alebo využívať iné médium ako sú napríklad gély, rastlinné maslá. Koncentráciu olejov používaných na oblasť tváre volíme v rozsahu 0.5 -1%.  

Prakticky je vhodné skôr začať s nízkou koncentráciou esenciálnych olejov v zmesi a prípade postupne zvyšovať, kým nedosiahneme požadovaný efekt. I keď sú esenciálnym olejom priznané terapeutické vlastnosti, to čo, funguje u jedného, nemusím mať rovnaký efekt u niekoho iného. Medzi najčastejšie využívané esenciálne oleje pri starostlivosti o pleť patria:

aromaterapia 

  • Tymian, oregano - často označovaní ako lovci voľných radikálov. Nakoľko obsahujú značnú podiel fenolov, musíme s nimi pracovať veľmi obozretne a s veľmi nízkou koncentráciou v zmesi, ktorá by nemala presiahnuť viac ako 0.5%
  • Palmarosa, geranium, levanduľa, harmanček, ruža - esenciálne oleje s prevažnou kompozíciou alkoholov a esterov priaznivo pôsobiace na pokožku, pomáhajú s kožnými zápalmi, čím znižujú produkciu voľných radikálov.
  • Pačuli, santalové drevo, vetiver, myrha - esenciálne oleje zaradené do skupiny seskviterpénov budú hustejšej konzistencie, s ťažšou a dlhotrvajúcou arómou. Nakoľko sú ich molekuly relatívne väčšie, budú vhodné pre suchú pokožku a efektívne zabraňovať stratám vody.

Ak sa rozhodnete obohatiť svoju dennú rutinu o esenciálne oleje, mali by sme sa vyhnúť najmä esenciálnym olejom z citrusov, ktoré pri expozícii pokožky slnečnému žiareniu, môžu vyvolať fototoxickú reakciu.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.