Neporiadok doma nás desí, ale čo ten telesný?

Neporiadok doma nás desí, ale čo ten telesný?

Prečo upratujeme naše domovy? Aby boli čisté, všetko bolo na svojom mieste, aby sme sa cítili skrátka dobre, keď prídeme z práce domov. A rovnakú analógiu môžeme použiť na naše telo. Ak sa skutočne chceme cítiť dobre, plní energie, musíme sa postarať o neporiadok, povedané rečou fyziológie, musíme sa postarať o metabolity.

Metabolity sú výsledkom práce telesného metabolizmu. Metabolizmus je to, čo robia naše bunky. Buď z menších častíc skladajú väčšie (anabolizmus) alebo väčšie častice rozkladajú na menšie (katabolizmus). Vyvážený metabolizmus je rozhodujúci pre dobré zdravie a spracovanie metabolitov. Poškodený metabolizmus môže viesť k hromadeniu nežiaducich vedľajších produktov t.j. metabolitov.

Metabolit je definovaný ako produkt metabolizmu. Všetky látky je potrebné v rámci procesu vylučovania rozložiť na menšie kúsky, aby sa telo zbavilo nežiaducich vedľajších produktov. Hlavnú rolu v tomto procese zohráva pečeň, ako kráľovský orgán čistenia nášho tela od nepotrebných, často toxických častíc. Teda je úplne zrejmé, že stav pečene ovplyvní aj množstvo metabolitov cirkulujúcich krvným obehom.

Ako dobre funguje naša pečeň ovplyvní celkovú čistotu krvného obehu. Jej stav je veľmi individuálny, niekto môže nadmieru zaťažovať svoju pečeň príjmom napríklad nezdravej stravy a nepociťuje žiadne príznaky, zatiaľ čo iní nemusia mať také šťastie. Veľkú úlohu na čistení nášho tela teda zohráva genetika, strava a celkový životný štýl.

Čo rozkladá pečeň

Všetky zložky na báze tuku alebo aj xenobiotiká (chemické látky, ktoré nie sú typické pre ľudské telo, ako napríklad pesticídy, zložky kozmetiky, arómy, potravinárske prísady, liečivá) musia prejsť enzymatickým procesom pečeňových buniek, aby sa premenili na vode rozpustné metabolity a mohli sa ľahšie z tela vylúčiť a nie sa v ňom hromadiť.

Keď je telo zaplavené nadmerným množstvom nežiadúcich metabolitov, ktoré nie je pečeň schopná rýchlo vyčistiť, môže dôjsť k ich akumulácii a narušiť homeostázu nášho tela. Naše telo je uzatvoreným systémom a metabolity v ňom skrátka budú existovať, pokiaľ nedôjde k ich spracovaniu pečeňou a vylúčeniu črevom, obličkami, kožou alebo pľúcami.

Aby sme sa vyhli systémovej toxicite, ktorá sa môže prejaviť napríklad zvýšenou citlivosťou na potraviny, výživové doplnky, tráviace ťažkosti až po mozgovú hmlu, zdá sa, že je čas venovať zvýšenú pozornosť a najmä našu starostlivosť pečeni.

Čomu sa vyhnúť

1. Sme to, čo jeme

Alfa omega je monitorovať to, čo konzumujeme veľmi často, pravidelne, každodenne. Koľko xenobiotík môže obsahovať moje jedlo? Minimalizovať všetky spracované produkty, nakoľko čím viac sa naša potrava líši od prirodzenej, tým viac xenobiotík obsahuje.

2. Sme to, čo si myslíme

Negatívne myšlienky, emočná nerovnováha, strach, hnev, to všetko je odpoveď našej mysle na to, ako sa cítime. Emócie a myšlienky nás upozorňujú na možné nebezpečenstvo a telo pripravuje armádu stresových hormónov ako adrenalín a kortizol, aby zabezpečilo, že prežije. Problémom však je, že o to viac práce má naša pečeň, ktorá musí všetky stresové hormóny zmetabolizovať, aby neboli biologicky aktívne a my sme mohli skutočne relaxovať.

Čo pridať

1. Antioxidanty

Reaktívne metabolity, inak zvané aj ako voľné radikály spôsobujú poškodenie našich buniek a poškodená bunka nemôže zabezpečiť naše zdravie. A okrem iného, reaktívne metabolity budú vždy transportované do pečene na rozklad. Antioxidanty zabraňujú tvorbe reaktívnych metabolitov a glutatión je najdôležitejším z nich.  

2. Bylinky a doplnky

Číslom jedna je kurkuma alebo indický šafrán. Tento výnimočný koreň obsahuje žlté farbivo s výraznými hepatoprotektívnymi vlastnosťami. V rámci fytoterapie je kurkuma využívaná pri podpore tráviaceho procesu, stimuluje uvoľňovanie a sekréciu žlče a má výrazné antioxidačné vlastnosti. Olej zo semien ostropestreca mariánskeho obsahuje účinnú látku silymarin a silybin, ktoré priaznivo pôsobia na tkanivá pečene. Regenerácia pečene je hlavnou indikáciou ostropestreca, vrátane produkcie žlče a jej sekrécie do tráviaceho procesu.

Môžeme si pripraviť tinktúru z liečivých byliniek z radu hepatík ako napríklad koreň púpavy, artičoka, mäta, rozmarín a po dvojtýždňovej macerácii môžeme užívať, obvykle  20 – 30 kv. pol hodiny pred jedlom.

fytoterapia_kurz

3. Energetická stimulácia pečene

Kurkuma, liečivé bylinky sú fyzickej podstaty a majú svoj farmakologický efekt. Avšak pečeňovým bunkám môžeme pomôcť aj energeticky. Reflexná stimulácia pečene môže byť tou cestou. Prípadne skombinovať oba prístupy pre akceleráciu efektu. 

Reflexná terapia je prastará múdrosť. Je sústredená na tlak na chodidlá. Ako jednoducho sa to môže zdať, má oveľa širší záber. Študenti reflexnej terapie rozumejú jazyku, ktorým chodidlá rozprávajú a vedia si vypočuť celý príbeh o energetickej úrovni reflexne vzdialených orgánoch. Vedia energeticky kŕmiť orgány, ktoré potrebujú podporu a energetické vyživenie a vedia príliš veľa energie odoberať z miest, kde je jej príliš, čo sa môže na fyzickej úrovni prejavovať ako napríklad bolesť, zvýšená metabolická činnosť, alebo zvýšenie sekrécie.

Reflexná terapia je veľmi jednoduchá a to, čo potrebujete sú len vaše chodidlá a vaše ruky. Môžete to vyskúšať kedykoľvek. Môžete podporiť a energeticky vyživiť svoje pečeňové bunky. Stačí pár minút pravidelnej stimulácie a sledovať jej efekt. Zlepšenie činnosti  pečene znamená rýchle odstraňovanie nebezpečných metabolitov z nášho tela. Ako výsledok môžete očakávať zvýšenie energie, zlepšenie spánku a mentálnych schopností, emócie radosti, lásky a zníženie tráviacich symptómov a bolestí.

» Reflexná terapia – online kurz 

Reflexná plocha pečene sa nachádza na spodnej strane pravého chodidla, rozprestiera sa medzi druhou a piatou predpriehlavkovou kosťou. Citlivo a vnímavo budeme posúvať svoj palec po celej oblasti reflexnej plochy a všímať si, čo nám reflexná plocha hovorí. Je tam bolesť? Je tam drobná kryštalizácia a granulácia? Alebo sa zdá byť špongiovitá? Ktoré miesto si žiada moju pozornosť? Skúste minimálne dvakrát týždenne túto subtílnu komunikáciu medzi vami a vašou pečeňou.

3

Záverom, faktom zostáva, že naše telo má zabudovaný mechanizmus na odstraňovanie metabolitov. A tento mechanizmus je v akcii nepretržite, 24 hodín, 7 dní v týždni. Ako dobre bude fungovať závisí od toho, ako sa o neho dokážeme postarať.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.