Insomnia – 1. časť

Insomnia – 1. časť

Katarína žije bežným životom. Stará sa o dve maloleté deti, chodí do práce, stará sa o domácnosť . Avšak posledný mesiac sa cíti unavená, nervózna, podráždená, cíti zvýšené búšenie srdca a v noci, i keď je vyčerpaná, nemôže zaspať. Točí sa v začarovanom kruhu, v noci nemôže zaspať, podarí sa jej to až nad ránom a ráno je unavená, podráždená, znižujú sa je pracovné výkony, nemôže sa sústrediť, vrátili sa jej infekcie dýchacieho systému a celkovo je frustrovanou.

Insomnia, neschopnosť večer zaspať aj keď som úplne unavená. Prečo sa mi to deje? 

Poďme hľadať príčinu. Pozrieme sa, čo sa deje pod povrchom našej kože. Čo sa deje vo vnútri pani Kataríny?
Pozrite sa na svoj deň. Prežili ste ho pokojne, v harmónii  alebo ste ho  prežili na „svojich nervoch“.  Čo ste prežili, koľko stresových situácií ste počas dňa museli riešiť? Kto vás nahneval, kto vám ublížil? Koľko práce ste počas dňa museli vykonať?  Bolo to fyzicky  alebo psychicky náročné?

Prečo tieto otázky? Pri každej stresovej situácii, pri každej záťaži, či sa týka fyzickej alebo mentálnej,  vaše telo reaguje. Reaguje váš hormonálny systém. Pri každej  záťaži sú vyššie nároky kladené na  vaše nadobličky. Tieto dve malé hormonálne žľazy, situované na horných póloch vašich obličiek, vylučujú hormón, ktorý voláme kortizol.

Kortizol patrí do skupiny glukokortikoidov, steroidných hormónov vylučovaných kôrou nadobličiek. Jednou z úloh glukokortikoidov je dodať vám glukózu, hlavný zdroj vašej energie na zvládnutie zvýšenej záťaže.  Váš mozog spotrebováva až 25% krvnej glukózy. Áno, je pravda, že zdroj energie, môžete prijať z jedla a nápojov, ale rovnako si vaše úžasné telo dokáže potrebné množstvo glukózy uvoľniť z vlastných zásob. Hlavne z pečene.  Ak sú funkcie nadobličiek, pečene a pankreasu optimálne, zvládate vaše každodenné povinnosti a stresové situácie bez pocitu únavy a vyčerpania.

 

Ak vyzerá váš každý deň ako jeden veľký a náročný kolotoč,  vaše telo prirodzene žiada viac a viac energie. Možno poznáte ten pocit, ak ste unavení, prirodzene siahate po niečom sladkom, alebo stimulačnom, ako napríklad káva.   Nadobličky zvyšujú dodávky kortizolu, avšak aj oni majú svoje limity. Začínate pociťovať únavu, znižuje sa váš výkon a koncentrácia, môžete pociťovať  symptómy ako napríklad hmlisté videnie. Práve teraz vám telo hovorí, že požiadavky na dodávky kortizolu sú nad schopnosti a možnosti nadobličiek a hladina krvnej glukózy je pod optimálnu hodnotu.

Vaše telo si aj s touto situáciou dokáže poradiť. I keď budete musieť zaplatiť daň... Zažívate symptómy zvýšeného potenia, úzkosti, búšenie srdca, zvyšuje sa váš tlak, zrýchľuje sa váš dych. Práve teraz váš nervový systém dáva príkazy, tentokrát dreni nadobličiek.  A do vášho krvného obehu sa vyplavuje ďalší hormón – adrenalín.  Adrenalín je to pohotovostný hormón, ktorý vás udržuje pri činnosti a aktivite. I keď začínate platiť daň v podobe symptómov.

Teraz vo vašom tele cirkulujú viaceré hormóny, ktoré zvyšujú vašu aktivitu, zvyšujú váš metabolizmus, aby ste mohli zvládnuť svoje úlohy.  Celé vaše telo je v pohotovostnom móde, cirkulujúce hormóny čakajú na výkon akcie. Tým myslím aktivitu ako napríklad beh, chôdza, čokoľvek, čo vám zrýchli metabolizmus, aby ste sa mohli zbaviť prebytku cirkulujúcich hormónov a symptómov s ich aktivitou spojenými. Avšak obvykle sa nič nekoná.  Pani Katarína sedí vo svojom aute a čaká v dopravnej zápche, aby vyzdvihla deti zo škôlky.  Nestíha, je v ďalšom strese a to znamená, že ďalšie a ďalšie hormóny sa začínajú vyplavovať z endokrinných žliaz. A symptómy sa zintenzívňujú ...

Nakoniec prichádza domov. Postará sa o domácnosť, večeru, deti a nakoniec vyčerpaná ľahne do postele. Ale i keď sa cíti extrémne unavená a vyčerpaná, nemôže zaspať. Prehadzuje sa z jednej strany na druhú a vystresuje sa ešte viac, pretože presne vie, čo bude ráno nasledovať.  A opäť sekrécia kortizolu neutícha, cirkulujúce hormóny sú stále v krvnom obehu, pocity úzkosti, zvýšenej činnosti nervového systému, búšenie srdca ... to všetko je len dôsledok.

Ako môže pani Katarína zaspať, keď je jej telo v aktívnom, pohotovostnom režime?

Nato, aby naše telo mohlo spať, potrebujeme znížiť zvýšenú hladinu „aktívnych hormónov“ . K tomu je potrebná fyzická aktivita, avšak vykonaná do 18.00 a zároveň potrebujeme mať plne funkčnú pečeň, keď dochádza k metabolizmu cirkulujúcich hormónov, aby mohli byť z nášho tela prirodzene vylúčené .  A keď sú tieto dve podmienky splnené, potom rovnako ako prichádza na oblohu mesiac, do nášho tela začína epifýza uvoľňovať spánkový hormón – melatonín.

Kým si kortizol a adrenalín môžete predstaviť ako slnko a aktivitu, melatonín si môžete predstaviť ako mesiac a spánok. Kým je naše telo preplnené aktívnymi hormónmi, epifýza nevylúči melatonín a spánok sa konať nebude. Nemôžeme mať všetko. Nemôžeme mať aj deň aj noc súčasne. Nemôžeme mať kortizol a melatonín naraz. Oba hormóny sú ako misky váh.

A čo s tým?

A pre našu pani Katarínu máme riešenie z pohľadu fytoterapie, ktoré zahŕňa prácu na troch úrovniach súčasne.
1. Optimalizovať sekréciu a vzťah kortizol – melatonín.
2. Posilniť funkcie pečene
3. Zvýšiť sekréciu melatonínu

1. Optimalizovať sekréciu a vzťah kortizol – melatonín.

Pred samostatným zostavovaní terapie si musíme položiť základnú otázku: „Prečo naše telo potrebuje zvýšené dávky kortizolu?“

Kortizol je hlavným antistresovým hormónom nášho tela. Našou úlohou je pomenovať to, čo nám denno-denne spôsobuje stres a ak nedokážeme situáciu zmeniť, musíme zmeniť svoj postoj k situácii. Napríklad neviem zmeniť, že denno denne musím hodinu čakať v zápche, tak tento extra čas využijem pre seba, napríklad budem počúvať motivačné audio. Budem sa na to tešiť, že v tento extra čas urobím niečo pre seba ....  Prvým krokom je identifikovať stresor a ak nedokážem zmeniť externé udalosti, potom musím zmeniť svoj postoj.  Iná cesta nie je.

Ďalšou užitočnou otázkou je automaticky nekategorizovať situáciu. To znamená, že ak na mňa šéf kričí, nemusí to byť okamžite to, že ma nemá rád. Veľmi často sme si zvykli všetko posudzovať bez toho, aby sme vôbec tušili, čo je za tým.  Čo iné môže byť za jeho správaním? Možno sa pohádal s manželkou, možno tiež trčal v zápche, možno .... čokoľvek.

Avšak nemusí to byť len takto evidentný stres, kedy naše telo žiada viac kortizolu. Veľmi často sú príčinou nízkostupňové, asymptomatické infekcie. Nie sú tak očividné ako napríklad červenanie, teplo, opuch, bolesť , ale sú tam. Obvykle v poslednom článku tráviacej sústavy. Hrubé črevo má minimum receptorov bolesti a preto príčinu nehľadáme tam.  Otázka je, ako často mám stolicu? Vylučovanie odpadu trávenia spolu s ďalšími toxickými látkami musí byť denne. Inak sa z vášho hrubého čreva stáva odpadkový kôš, ktorý pravidelne nevynášate a viete si predstaviť, akú arómu máte asi tak doma.

Pani Katarína v úvode popisovala problém únava a i napriek únave nemôže zaspať  a často opakujúce sa infekcie dýchacieho systému. V tomto prípade terapiu budeme viesť cez posilňovanie nadobličiek a terapeutickú  zmes vyskladáme aj z rastlinných fytosterolov.  Fytosteroly sú triterpénové substancie na báze cholesterolu, avšak s oveľa nižšou potenciou ako vlastné  hormóny.  Dávkujeme dopoludnia, maximálne do 18:00, aby sme na noc neprestimulovali organizmus.  Ani kávu nepijete pred spánkom.  To isté sledujeme aj pri dávkovaní našej zmesi.  Príkladom zmesi pre pani Katarínu sa stáva táto bylinná zostava:

blog_img1

 

  • Všehojivec (Eleuterococcus senticosus) je klasickou medicínou pochádzajúcou z Ruska, kde je využívaný v každodenných stresových situáciách, stimuluje výkon atlétov počas náročného výcviku vďaka vysokému obsahu fytosterolov.
  • Hloh (Crataegus oxyacantha) je oslavou všetkých kardiakov už mnoho storočí. Ak sú zvýšené hladiny kortizolu a zažívame stres, záťaž je vždy kladená aj na činnosť srdca. Plody hlohu môžu pomôcť s krvným tlakom, tachykardiou a srdcovou arytmiou. Je známym sedatívom, upokojuje nervový systém najmä pri sprevádzajúcej insomnii.
  • Divozel (Verbascum densiflorum) je neodmysliteľnou súčasťou pri riešení akýchkoľvek disbalancií týkajúcich sa endokrinných a lymfatických žliaz.
  • Zázvor (Zingiber officinale) je našim známym akcelerátorom a prináša všetky bylinky do abdominálnej oblasti. V tejto sekcii môžeme zázvor považovať za adaptogénnu rastlinu, ktorá upravuje hladiny kortizolu, normalizuje krvný tlak a činnosť srdca, zvyšuje energiu a metabolickú aktivitu.
  • Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra) so svojím obsahom fytosterolov je dominantným pri obnove činnosti nadobličiek a malo by byť súčasťou každej zmesi. Nadobličky potrebujú nejaký druh potravy približne každých päť hodín, aby pokračovali v uvoľňovaní hormónov. Už v období Macedónskej ríše malo vojsko Alexandra Veľkého k dispozícii sladké drievko, ktoré potláčalo pocit smädu a posilňovalo energiu a odvahu pri náročných výpravách.
  • Gotu kola (Centella asiatica) bude pôsobiť ako stimulant väzby hypotalamus – hypofýza – nadobličky v spolupráci s vyššie uvedenými rastlinami. Nakoľko sa zaraďuje medzi rastliny obsahujúce fytosteroly, jej účinok možno prirovnať k sladkému drievku.

2. Plne funkčná pečeň

Všetky hormóny na báze steroidov, kam kortizol a adrenalín patria, sú metabolizované pečeňou. Bez pečene by sme boli preplnení cirkulujúcimi hormónmi. A možno sa vám to zdá s insomniou nesúvisiace, opak je pravdou.  Pre pani Katarínu odporučíme užívanie nasledovných doplnkov:

blog_img2

 

  • Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) vo forme za studena lisovaného oleja. 

Ostropestrec je klasickou rastlinou, ktorú využívame pri posilnení funkcií a buniek pečene. Pôvodom je z južných oblastí Európy a v historických textoch bol spájaný s náboženskými symbolmi, najmä Pannou Máriou, z čoho je pravdepodobne vyvodený aj jeho názov. Za spopularizovanie ostropestreca mariánskeho sa už v roku 1150 zaslúžila nemecká liečiteľka Hildegarda z Bingenu, v 18. storočí sa dostáva do repertoáru anglického herbalistu Culpeppera.   Tak ako v histórii, aj súčasné výskumy účinných látok rastliny, jednotne potvrdzujú vynikajúci efekt silymarínu pri liečbe metabolických poškodení pečene, hepatitíde, zápal žlčovodov, poškodenie pečene z dôvodu nadmerného užívania alkoholu, psychofarmaceutických liečiv atď. Z týchto dôvodov sa začína uplatňovať aj ako doplnková liečba pri medikácii, kde môže dochádzať k vedľajším účinkom pri metabolizácii v pečeni.

  • Kurkuma (Curcuma longa) vo forme prášku.

Kurkuma  má svoj pôvod v Indii ale dnes je bežnou rastlinou južnej Ázie, Číny, južnej Austrálie a všetkých tropických regiónoch sveta. Hlavnou obsahovou látkou je curcumin s mierne horkou chuťou. Je koreninou južno-ázijskej kuchyne a v tomto cykle má pre nás dôležité terapeutické vlastnosti.  Kurkuma je liekom pre bunky pečene a číslom jedna všetkých  konzumentov alkoholu. Pečeň spolupracuje s viacerými žľazami pri znižovaní symptómov únavy a vyčerpania. A ak je detoxikačný a metabolický systém v disbalancii, výsledkom je vždy pocit únavy. Spolu s únavou môžete mať skúsenosti so znížením libida, vypadávaním vlasov, nepravidelnou menštruáciou, diabetom typu 2 alebo priberaním na váhe. Je to len reakcia nášho tela na neefektívnu detoxikačnú činnosti, vrátane kumulácie toxického odpadu a tieto faktory spôsobujú  značný oxidatívny stres.  

3. spánkový hormón – melatonín

A môžeme ísť už k insomnii.  Melatonín,  spánkový hormón vylučuje epifýza, pri poklese denného svetla, približne od 21:00 hod. Opozitný kortizol je na minime a melatonín sa postupne dostáva na svoje maximum okolo 3:00. Aby sme maximalizovali produkciu melatonínu, môžeme urobiť zopár opatrení:

  • Chodíme späť pred 22:00, dodržujeme rovnaký interval každý deň aj počas víkendov.
  • Kompletne zatemníme miestnosť, aj malé žiarenie z pouličného svetla zníži sekréciu melatonínu.
  • Znížime teplotu miestnosti.
  • Pred spánkom nevykonávame dynamickú fyzickú aktivitu, vyhneme sa elektronike, napínavým a hororovým filmom, nechceme mať viac adrenalínu ...
  • Nejeme sacharidy, radšej si dáme proteínovo-tukové potraviny. Napríklad cottage cheese alebo orechy.
  • Nepijeme stimulačné nápoje ako  napríklad káva, zelený čaj a vyhneme sa aj bylinným čajom, ktoré obsahujú rastlinné  fytosteroly ako napríklad sladké drievko, sibírsky ženšen, aswagandha, damiana, kotvičník, diskorea atď.  Nahradíme ich bylinkami s upokojujúcim účinkom na nervový systém a k večernému rituálnu pre pani Katarínu pripravíme zmes bylín pozostávajúcich z:  
    •  

blog_img3 

  • Valeriána (Valeriana officinalis)  je benefitom pre činnosť srdca a krvné cievy, je silným anti-spazmolytikom a jej efekt je cítiť v celom systéme. Valeriánu považujeme za adaptogénnu rastlinu, ktorá jemne stimuluje ale zároveň upokojuje a utišuje nervový systém a je osožnou pri všetkých disfunkciách kardiovaskulárneho systému, ktorým predchádza istý druh nervového napätia.
  • Medovka (Melissa officinalis) jedna z klasických byliniek používaných pri stavoch úzkosti, šoku a pri všetkých psychických disfunkciách, kde potrebujeme upokojiť nervovú sústavu.
  • Chmeľ (Humulus lupulus)- Chmeľ patrí medzi významné sedatíva pri insomnii, duševnom nepokoji, pri zvýšenom napätí a vyčerpaní, pri nechutenstve. Disponuje anti-spazmolytickými vlastnosťami, relaxuje celú nervovú sústavu, je účinný pri migréne a menštruačných bolestiach.
  • Hloh  (Crataegus oxyacantha )– rastlina kardiakov je primárnou pomocou pri všetkých stresových situáciách a vyčerpaní. Pomáha so symptómami tachykardie, srdcovej arytmie, má sedatívne a kardiotonické vlastnosti.  

Ak si budete zostavovať podobné plány, pre riešenie akýkoľvek disbalancií, vždy je dobré vychádzať z poznatkov anatómie a fyziológie. Je nutné vedieť, ako vaše telo pracuje, čo potrebuje a ako mu môžete pomôcť. A potom je už jednoduché vyskladať s bylinnú zmes, ktorá podporí váš zámer.