Čo môžeme urobiť pre svoju pečeň

Čo môžeme urobiť pre svoju pečeň

Pečeň je silným a veľmi dôležitým orgánom. Pečeň spolu s imunitným systémom sú hlavnými aktérmi pri detoxikácii nášho tela od škodlivých látok a patogénov. Ak ste si vyhľadávali informácie o pečeni, pravdepodobne ste boli fascinovaní pôsobivým zoznamom jej činnosti. Okrem detoxikácie, vyrába proteíny, cholesterol, žlč, ukladá živiny a cukry vo forme glykogénu, ktorý uvoľňuje, ak potrebujeme viac energie. Avšak dominantná úloha pečene je detoxikácia.

Čo je to detoxikácia?

Jedným z najdôležitejších systémov nášho tela je detoxikačný obvod. Týmito cestami sa zbavujeme všetkých nežiaducich metabolitov, ktoré sú produkované ako súčasť metabolických procesov nášho tela. Metabolity sú produktmi metabolizmu, t.j. práce vašich buniek. Znamená to, že keď určité látky vstúpia do vášho tela, dochádza k ich rozdeleniu na malé kúsky, aby sa pripravili na absorpciu a vylučovanie. V tejto činnosti je pečeň primárnym orgánom, ktorý premieňa látky na metabolity, ktoré sa majú z tela odstrániť. Inými slovami, všetkých nežiaducich častíc v našom tele sa musíme zbaviť a je to pečeň, ktorá nám v tom pomáha.

Avšak aj pečeň má svoje limity. A možno si neuvedomujeme, že sami prispievame k jej preťaženiu. Je to najmä v prípade, ak do svojho tela prijímame nadmerné množstvo syntetických zlúčenín, pesticídy, alkohol, spracované potraviny, a to omnoho vyššou rýchlosťou, ako je schopná pečeň metabolizovať. Ďalším faktorom, ktorý prispieva k preťaženiu pečene je stres, kedy telo vytvára ešte viac metabolitov. Telu je jedno, odkiaľ stres pochádza. Emocionálny a fyzický stres rovnakým spôsobom zvyšujú záťaž, ktorá je kladená na pečeň. Posledným faktorom sú infekcie. I keď je patogén zneškodnený bielymi krvinkami, jeho finálne vylúčenie je možné primárne prostredníctvom pečene.

Stupeň zníženej činnosti pečene samozrejme závisí od množstva a frekvencie vystavenia metabolitom a od aktuálneho stavu nášho tela. Ak sa však metabolity neodstránia rýchlo a efektívne, dochádza k riziku, že sa budeme kúpať v mori toxínov, čo vedie k zdravotným problémom.

Ako pomôcť pečeni?

Vaše telo je dokonale zostrojené. A má všetky schopnosti, aby sa liečilo a opravovalo samo. Preťaženie pečene spôsobuje ťažkosti s likvidáciou toxínov a môže dochádzať k ich hromadeniu, čo okrem iného vedie k nežiaducim symptómom, zápalom, zhoršuje sa únava a môže mať dopad na mozgové funkcie. Starostlivosť o pečeň je nevyhnutným krokom pri každej kondícii a telesnej regenerácii.

1. Životný štýl

V modernom svete je takmer nemožné vyhnúť sa všetkým toxínom, avšak mali by sme urobiť všetko preto, aby sme podporili správne funkcie pečene zdravým životným štýlom. Vyhnite sa prejedaniu, vyberajte si čerstvé ovocie a zeleninu, veľa vlákniny a snažte sa vyhnúť spracovaným potravinám. Majte na pamäti, že i keď pre vás pečeň svoju prácu spraví a pripraví nežiadúce látky na vylúčenie, musíte mať plne funkčné hrubé črevo, ktorým sa toxíny definitívne vylúčia z vášho tela. Nezdravá črevná flóra môže spôsobiť črevnú permeabilitu, to znamená, že môže dôjsť k spätnej reabsorbcii metabolitov do nášho tela.

2. Stres

Urobme krok späť a pozrime sa, ako funguje pečeň v čase stresu. Aj keď sú nadobličky známe ako centrum regulácie stresu produkciou stresových hormónov (kortizol, adrenalín), nemôžu boj voči dôsledkom stresu zvládnuť sami. Nadobličky potrebujú pomoc. A tá prichádza zo strany pečene, ktorá spracováva uvoľnené hormóny, aby neboli biologicky aktívne a my sme nemuseli pociťovať ich efekt ako napríklad vyšší krvný tlak, pulz, napätie, úzkosť, insomnia atď. Ak však dôjde k preťaženiu toxínmi, ktoré je potrebné neutralizovať a vylúčiť, pečeň nedokáže držať krok, jej funkcie začnú stagnovať. A o to dlhšie budú stresové hormóny aktívne a my budeme pociťovať ich silu. Udržiavanie správnych funkcií pečene je absolútne nevyhnutné v čase stresu.

10 

3. Príjem vody

Všetky naše orgány potrebujú vodu, nielen pre prežitie, ale aj čistenie. Zvýšenie príjmu vody pomáha zvýšiť rýchlosť, ktorou pečeň štiepi živiny a odstraňuje toxíny. Ak pridáte do vašej vody aj plátok citróna, pomôžete rýchlejšej detoxikácii a zároveň vyvážite vaše pH. A tiež je to veľmi chutný nápoj.

4. Cvičenie

Sedavý životný štýl je priamym nepriateľom pečene. Cvičenie nemusí byť drinou a nepotrebujete ani navštíviť posilňovňu. Len päť minút kardio cvičenia, ako napríklad beh na mieste alebo chôdza po schodoch môže pomôcť bunkám pečene.

5. Bylinky a doplnky pre podporu pečene

Bylinky sú skvelým spôsobom ako zlepšiť zdravie celého tela, vrátane funkcií pečene. Pečeň je jedným z najdôležitejších multitaskerov v tele. Okrem čistenia tela od toxínov pomáha pri metabolizme, pomáha telu vytvárať proteíny, tráviť hormóny a oveľa viac. Preťaženie pečene je stav, pri ktorom je funkcia pečene suboptimálna, pretože vnútorný tok je spomalený, čo má za následok zlú a pomalú očistu tela od metabolitov. Je mnoho byliniek, ktoré vám pri posilnení buniek pečene spoľahlivo poslúžia. Predstavíme vám niektoré z nich. A ak si vyberiete svoju skladbu byliniek, ktoré zaradíte do hepatickej zmesi, ideálne je pripraviť si z nich tinktúru. Obvyklé užívanie je 20 – 30 kv. pol hodiny pred jedlom.

ba_f2 

  • Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) - používa sa už viac ako 2 000 rokov ako bylinný prostriedok na čistenie a opravu buniek pečene. Účinnou látkou je najmä flavonoid nazývaný silymarín. Silymarín (hlavne zo semien rastlín) je silný antioxidant, pomáha zvrátiť poškodenie pečene spôsobené alkoholom, toxínmi z húb a opakovaným užívaním niektorých liekov. Silymarín posilňuje hepatocyty (pečeňové bunky), aby zabránili absorpcii toxínov a tiež podporuje rast nových buniek. V rámci terapie využívame ostropestrec vo forme za studena lisovaného oleja, alebo vo forme semien, ktoré požujeme v ústnej dutine. 
  • Koreň púpavy (Taraxacum officinale rad.) - púpavu väčšina ľudí považuje za nepríjemnú burinu, ktorá ničí estetiku trávnika. Avšak jej koreň je bohatým na antioxidanty, čo je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa využíva pri detoxikácii pečene a zlepšení funkcií obličiek. Znižuje tvorbu žlčových kameňov, pomáha pri stukovatení pečene, normalizuje hladinu cukru v krvi, znižuje celkový cholesterol a triglyceridy, zatiaľ čo zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. 
  • Rozmarín (Rosmarinus officinalis) - zvyšuje metabolizmus, cirkuláciu krvi, je bohatým na antioxidanty a priaznivo pôsobí na bunky pečene. 
  • Kurkuma (Curcuma longa) - má svoj pôvod v Indii ale dnes je bežnou rastlinou južnej Ázie, Číny, južnej Austrálie a všetkých tropických regiónov sveta. Hlavnou obsahovou látkou je curcumin s mierne horkou chuťou. Kurkuma je liekom pre bunky pečene a číslom jedna všetkých konzumentov alkoholu. Pečeň spolupracuje so štítnou žľazou a pankreasom pri znižovaní symptómov únavy a vyčerpania. A ak je detoxikačný a metabolický systém v disbalancii, výsledkom je vždy pocit únavy. Spolu s únavou môžete mať skúsenosti so znížením libida, vypadávaním vlasov, nepravidelnou menštruáciou, diabetom typu 2 alebo priberaním na váhe. Je to len reakcia nášho tela na neefektívnu detoxikačnú činnosť, vrátane kumulácie toxického odpadu a tieto faktory spôsobujú značný oxidatívny stres. 
  • Artičok (Cynara scolymus) - list artičoky je opäť adeptom do hepatickej zmesi. Je veľmi horký a pracuje ako adaptogénna rastlina spolu s bunkami pečene, znižuje hladiny cholesterolu. Vďaka obsahu cynarínu podporuje vylučovanie žlče a chráni a obnovuje bunky pečene. Z dôvodu svoje horkej chuti sa využíva skôr v tinktúrach, alebo ako práškovaná bylina. 
  • Diskorea (Dioscorea villosa) - bylinka je známa najmä pre svoje účinky na reprodukčný systém žien, vrátane predmenštruačného syndrómu a problémov v menopauze. Avšak okrem toho, z použitia amerických indiánov, je známa pre svoje účinky podporovať zdravie pečene a znižovať hladiny cholesterolu. Obsahuje steroidné saponíny, ktoré majú výrazné protizápalové vlastnosti a využijete ich pri liečbe reumatoidnej artritídy a zápalových ochoreniach čriev. 
  • Mäta (Mentha piperita) - bylinka je prospešná pre celú škálu dysfunkcií celého tráviaceho traktu, pomáha zmierňovať syndróm dráždivého hrubého čreva, žalúdočných ťažkostí, spazmatických kondícií tráviaceho traktu a pomáha s poruchami trávenia. Ideálna je kombinácia mäty s ďalšími rastlinami ako rozmarín a koreň púpavy na podporu činnosti a buniek pečene. 
  • Vitamín D – nízka hladina vitamínu D znižuje detoxikačné schopnosti nášho tela, vrátane odstraňovania ťažkých kovov. So znížemím detoxikačných schopností dochádza ku kumulácii toxínov.  
  • Glutatión – chráni bunky pečene pred nebezpečnými usadeninami ťažkých kovov ako napríklad olovo, ortuť, xenobiotiká, pestícídy a ďalšie toxické metabolity. Okrem toho dokáže vytiahnuť z tkanív, najmä tukových tkanív, ťažké a škodlivé chemikálie, ktoré nie je možné vylúčiť klasickými detoxikačnými mechanizmami. 

Záverom, pečeň môže byť považovaná za čističku odpadov v tele. Posilnenie a ochrana buniek pečene je kľúčovým prostriedkom detoxikácie. Podávanie výživných látok ako ostropestrec mariánsky, kurkuma, artičoka, rozmarín, mäta, koreň púpavy je presne tá cesta, ktorú musíme sledovať. Je potrebné poznamenať, že príliš agresívna detoxikácia môže byť škodlivá, pretože telo zaplavené toxickými metabolitmy, môže reagovať úplne opačným efektom, ako bol náš zámer. Kľúčom k úspechu je správne dávkovanie. Viac nemusí byť nevyhnutne lepšie. Ak je telo slabé, agresívna podpora pečene ju môže poškodiť a ešte viac zaťažiť telo v dôsledku nadmerného rozkladu metabolitov.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.