Glutatión - hlavný antioxidant

Glutatión - hlavný antioxidant

Čím sme starší, tým opotrebovanejším sa stáva naše telo. Dochádza ku kumulácii voľných radikálov, ktoré poškodzujú naše bunky. Spomaľuje sa regenerácia tkanív, dochádza k vráskam, oslabeniu pamäte a príznakom starnutia. A čím sme starší, tým viac musíme venovať pozornosť svojmu zdraviu.

Voľné radikály sa prirodzene tvoria v našom tele ako súčasť mnohých metabolických procesov. Naše telo má zabudované mechanizmy, ako voľné radikály zneškodniť. Ak však dochádza k nerovnováhe medzi voľnými radikálmi a antioxidačnými schopnosťami nášho organizmu, výsledkom je tzv. oxidačný stres, ktorý má devastujúci efekt na naše zdravie a je zodpovedný za poškodenie našich buniek. Medzi časté ochorenia, ktoré majú svoju príčinu v oxidačnom strese patria napríklad:

  • Chronický zápal
  • Diabetes
  • Kardiovaskulárne ochorenia
  • Artritída 
  • Alzheimerova choroba
  • Parkinsonova choroba 
  • Astma

Ako pomáha glutatión

V rámci antioxidantov má kľúčové zastúpenie hlavný antioxidant, ktorý sa nazýva glutatión. I keď glutatión dokáže naše telo vyrobiť samo, jeho hladiny sa znižujú vekom. Odhaduje sa, že približne od dvadsiatich rokov života sa hladiny endogénneho glutatiónu postupne znižujú. Tento antioxidant nájdeme v rámci celého tela, pričom najväčšia koncentrácia je v pečeni. Glutatión má nespočetné množstvo výhod pre naše zdravie, kde menujeme najmä nasledovné.

glutation2 

 

1. Antioxidačné schopnosti - glutatión v prvom rade, pracuje ako antioxidant, t.j. zabraňuje bunkovému poškodeniu voľnými radikálmi. Pomáha recyklovať ďalšie antioxidanty vrátane vitamínov C a E. Táto funkcia viedla k tomu, že sa glutatión nazýva hlavný antioxidant. Antioxidanty sú nevyhnutné a potrebné na ochranu pred škodlivými účinkami všetkých toxínov moderného životného štýlu.

2. Zdravie pečenepečeň je hlavným detoxikačným centrom nášho tela. Bez jej správnej činnosti sa začnú v našom tele hromadiť toxíny, čo spôsobuje vznik voľných radikálov a pridáva na oxidačnom strese. Glutatión detoxikuje škodlivé chemikálie, ako je olovo, ortuť, xenobiotiká, toxické metabolity a pesticídy, ktoré sa môžu hromadiť v bunkách. Glutatión pomáha pri rekonštrukcii činnosti pečene a mal by byť súčasťou každej terapeutickej intervencie pri znížených detoxikačných schopnostiach nášho tela.

3. Detoxikácia  – medzi najväčšie výhody glutatiónu patrí jeho schopnosť pomáhať pri detoxikácii. Likviduje voľné radikály, recykluje využité antioxidanty a posilňuje bunky pečene. Glutatión dokáže vytiahnuť z tkanív, najmä tukových tkanív, ťažké a škodlivé chemikálie, ktoré nie je možné vylúčiť klasickými detoxikačnými mechanizmami. 

Ako zvýšiť hladinu glutatiónu

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžeme zvýšiť hladinu glutatiónu a posilniť antioxidačné schopnosti nášho tela a pomôcť bunkám pečene s detoxikáciou. V rámci potravín môžete siahnuť napríklad po potravinách ako sú vajcia, cesnak, cibuľa, brokolica, kel, karfiol a kapusta.

Ak sa rozhodneme pre potravinový doplnok, mali by sme zvážiť jeho dávkovanie. Väčšinou sa doporučuje v lipozomálnej forme s dennou dávkou od 400 – 1000 mg súčasne s vitamínom C. Avšak ak je naše telo už slabé s množstvom toxických metabolitov so zníženou funkciou pečene, nie vždy je toto množstvo dobre tolerované. Obdobný scenár môže byť spôsobený obezitou. Tukové tkanivá sú jednoducho výbornou skládkou toxického odpadu. Glutatión má schopnosť ťahať z týchto miest toxíny, ktoré putujú do pečene na spracovanie a vylúčenie. Čím viac tukových buniek, tým môže byť akcia glutatiónu citeľnejšia. Ak budete pociťovať nezvyčajné reakcie je treba prispôsobiť dávkovanie a frekvenciu jeho užívania. 

A ako posledné, nezľaknite sa glutatiónu, keď otvoríte fľaštičku. Má pach ako zhnité vajíčka ale je to jeho typická aróma. Nemajte obavy, stačí ho zriediť vo vode a sírový zápach sa čiastočne eliminuje.

fytoterapia_kurz 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.