Som k sebe milá (meditácia)

Som k sebe milá (meditácia)

Stres je našim známym strašiakom. Nikto ho nemá rád. A dokonca ho nemá rado ani naše telo, pretože každá stresová záťaž vyžaduje viac práce, ktoré musia vynaložiť tie tkanivá, ktoré so stresovou situáciou pomáhajú. Ak sa budeme viesť na tejto dráhe príliš dlho, poznáme pocit trvalej únavy, opakujúce sa ochorenia, dlhá doba rekonvalescencie, priberanie na váhe, znížený metabolizmus, nepravidelná menštruácia, ťažkosti s otehotnením … je nespočetne veľa symptómov, ktoré sú výsledkom dlhodobej stresovej záťaže.

Veľmi často počujeme frázy ako zníž stresové zaťaženie, ubližuje ti, stres je tichý zabijak, mysli pozitívne .... Áno, to všetko je nám jasné a môže byť pravdou. Ale aj pri tej najlepšej vôli, keď sa snažíme zo všetkých síl bojovať proti stresu, tento neviditeľný nepriateľ je niekedy príliš silný.

Ale každý má svoje slabé miesto, stres nie je výnimkou. Našou zbraňou je vlastná sebaláska, sebasúcit, niečo, čo otvorí naše srdce a my sme schopní ustáť všetko naše utrpenie, všetku bolesť, všetku vinu a zlyhania. Môžete to skúsiť, môžete v sebe objaviť túto najsilnejšiu moc čistej lásky. Ak budete mať chvíľu pre seba, skúste aktivovať svoju vnútornú silu nasledovným meditačným cvičením. 

 

 

Ako sa cítite po tomto meditačnom cvičení. Cítite to chvenie a zaplavenie dobrými pocitmi, cítite vašu vlastnú lásku aj v čase, kedy trpíte?

Obvykle, keď veci nejdú podľa našich predstáv, keď zlyháme, keď povieme alebo spravíme niečo, čo by sme najradšej vzali späť, vtedy vieme byť pre seba tým najväčším nepriateľom, nekompromisným kritikom a tvrdým sudcom. Nielenže nemáme radi to, čo sa deje, máme domnienku, že s nami nie je niečo v poriadku, zlyhal som, som zlý. Jediná cesta je nájsť v sebe dostatok lásky, byť k sebe milým aj v čase zlyhania. Presne tak, ako by sme podporili svojho najlepšieho priateľa, ktorý prechádza ťažkým obdobím. Ak sa otvoríme súčasnému momentu, dovolíme svojim pocitom a myšlienkam prejaviť sa, bez utlmovania, hodnotenia alebo kritizovania, nájdeme vo svojej zraniteľnosti silu veľkého významu.

 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.