Potrebujem koenzým Q10?

Potrebujem koenzým Q10?

Koenzým Q10 je tiež známy ako ubichinón a je veľmi podobný vitamínom, ktoré sa nachádzajú v našom tele. Naše telo si ho vyrába samo a dokáže ho aj uskladniť pre budúce použitie. Jeho najväčšia koncentrácia je v pečeni, obličkách a srdci, t.j. v orgánoch, ktoré spotrebúvajú vyššie množstvo energie. Mať vyššie hladiny koenzýmu Q10 naznačujú, že život človeka je zdravší a dlhší. Výhody koenzýmu Q10 sumarizujeme nasledovne:

koenzymq10tabulka 

 

1. Koenzým Q10 ako regulátor metabolizmus

Koenzým je nevyhnutným pre výrobu energie, ktorá je potrebná pre prácu všetkých našich buniek, čo označujeme slovom metabolizmus. Môžete si to predstaviť na nasledovnom príklade. V každom meste je továreň na výrobu energie, inak by sme nemali napríklad svetlo. Mestom v našom tele sú naše bunky a továrňou sú mitochondrie. Zo vstupov (cukry, tuky) mitochondrie vyrábajú energiu, aby naše bunky a celé orgány mohli fungovať. Mitochondrie poskytujú viac ako 90 percent energie tela. Táto energia sa volá ATP = adenozíntrifosfát. Energia je nevyhnutná pre všetky bunkové procesy, t.j. pre metabolizmus celého tela. Koenzým Q10 je nutnou ingredienciou pre výrobu bunkovej energie.

2. Koenzým Q10 ako ochranca srdca

Miestom s najväčšou spotrebou energie a teda aj najväčšou koncentráciou koenzýmu Q10 je naše srdce. S poklesom hladiny koenzýmu klesá aj množstvo energie, ktoré sú schopné mitochondrie produkovať. Je normálne, že hladina tohto dôležitého koenzýmu klesá vekom, čím priamo úmerne narastajú aj ochorenia kardiovaskulárneho systému. Produkcia koenzýmu Q10 začína klesať po dosiahnutí veku 20 rokov a vo veku 70 rokov je jeho produkcia približne na 50% úrovni. Činnosť srdca je závislá od energie vyrobenej pomocou koenzýmu Q10 a jeho dopĺňanie môže pomôcť k zlepšeniu celej kardiovaskulárnej činnosti.

3. Koenzým Q10 ako energetický stimulant

Nízke hladiny koenzýmu Q10 sa bežne vyskytujú v prípade zníženej činnosti nadobličiek a nízkej hodnoty nadobličkových hormónov. Nadobličky produkujú hormón, ktorý sa nazýva kortizol. Tento hormón nás udrží v aktivite počas dňa a len vďaka nemu sme schopní zvládať stres. Chronický stres núti nadobličky produkovať stále viac kortizolu. Avšak aj oni majú svoje limity a s ich postupným vyčerpaním sa znižuje produkcia kortizolu. V tomto stave poznáme, čo je to trvalá únava a chronické zápaly. Aby telo prežilo, má záchranný mechanizmus, ktorým zníži metabolizmus. Štítna žľaza znižuje produkciu hormónov a mi si k trvalej únave pridáme aj priberanie na váhe, suchú pokožku, pomalosť myslenia, pomalé trávenie a vylučovanie. Spolu s riešením koreňa problému, t.j. chronický stres, sa v rámci terapeutickej intervencie sústredíme aj na doplnenie koenzýmu Q10, ktorý je jednou zo základných zložiek, ktoré v čase stresu telu chýbajú.

4. Koenzým Q10 ako antioxidant

Koenzým funguje rovnako ako antioxidant, chráni naše bunky pred poškodením molekulami známymi voľné radikály. Tieto reaktívne molekuly stoja za reťazovou reakciou poškodenia našich buniek. Sú to nestabilné molekuly, ktoré pre svoju stabilizáciu “kradnú” elektrón z prvej molekuly s ktorou a stretnú. Týmto vzniká destabilizácia molekúl až nakoniec celých buniek. Poškodené bunky nedokážu pre nás vykonávať svoju prácu a dôsledkom je zníženie funkcií buniek, tkanív a napokon celých orgánov. Koenzým Q10 je výborným párom ďalšieho z radu antioxidantov, vitamínu E.

5. Koenzým Q10 ako anti-aging

Starnutie je normálny proces, i keď niektoré faktory majú vplyv na jeho rýchlejšom progrese. Starnutie je spojené s klesajúcimi hladinami koenzýmu Q10 s pocitmi zníženia vitality a energie. Doplnky koenzýmu Q10 môžu byť súčasťou anti-aging programu.

 

Zdroje koenzýmu Q10

Koenzým Q10 sa môže konzumovať prostredníctvom určitých potravín. Medzi potraviny, ktoré sú najbohatšie na túto látku, patria mäso z vnútorností, nájdeme ho tiež v arašidoch, hovädzom mäse, sardinkách a makrele. Samotná strava však neposkytuje dostatočné množstvo koenzýmu Q10. Napríklad na poskytnutie 30 mg by sme museli zjesť dva a pol kg arašidov. Preto je oveľa častejšia cesta dopĺňanie koenzýmu Q10 z výživových doplnkov.

Lipozomálny koenzým Q10 

Najúčinnejšou formou doplnkov s obsahom koenzýmu Q10 sú tzv. lipozomálne formy. Lipozómy sú mikroskopické tukové častice do ktorých je zapustený koenzým Q10, alebo akákoľvek iná látka, ako napríklad vitamín C, vitamín D alebo glutatión. Lipozómy si môžete predstaviť ako vajíčko, kde bielko predstavuje lipozóm a žĺtko látku, ktorá sa prenáša. Lipozomálna technológia umožňuje veľmi ľahké vstrebávanie látok do buniek a zároveň zabraňuje možnej intolerancii v žalúdku a črevnom systéme.

Dávkovanie doplnkov závisí od stavu zdravia. Čím je telo slabšie, nemusí dobre tolerovať vyššie dávky akéhokoľvek doplnku. V prípade koenzýmu Q10 sa dávkovanie pohybuje od 30 mg - 120 mg denne, v niektorých prípadoch až do 300 mg denne po konzultácii s odborníkom. Najbežnejšie vedľajšie účinky koenzýmu Q10 je prítomnosť tráviacich ťažkostí, nevoľnosť, nespavosť, bolesti hlavy, vyrážky, zníženie krvného tlaku a závraty.

Ak sa rozhodnete doplniť do svojho organizmu koenzým Q10, buďte trpezlivý s výsledkami, ktoré sa prejavia až s určitým časovým oneskorením. V niektorých prípadoch to môže byť až 8 týždňov, kedy zaznamenáte pozitívne zmeny.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.