Hypertenzia a prírodné riešenia

Hypertenzia a prírodné riešenia

Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je najčastejším problémom nášho zdravia. Krvný tlak je potrebným na prietok krvi systémom ciev. Problémom je, ak je na tok krvi potrebný tlak vyšší, než je normálne.

Krvný tlak je kombináciou systolického tlaku, ktorý zodpovedá tlaku v tepnách počas systoly, čiže sťahu komôr. Systolický krvný tlak vzniká, keď sa srdce sťahuje a tlačí krv do artérií. Diastolický alebo dolný tlak krvi zodpovedá tlaku v tepnách počas diastoly, čiže plnenia komôr krvou. Zvýšenie diastolického tlaku je známkou oslabenia srdcovej činnosti. Za normálne hodnoty krvného tlaku sa považuje 120/80 (systoický/diastolický). Rozdiel medzi systolickým a diastolickým tlakom by mal byť od 40-50 = stabilný krvný tlak.

Krvný tlak prirodzene kolíše počas celého dňa. Hypertenzia je charakterizovaná ako trvalo zvýšený krvný tlak, čo je jedným z rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení. A keďže bežne nedokážeme cítiť príznaky vysokého krvného tlaku, často sa označuje ako “tichý zabijak”. Niektoré z varovných príznakov skutočne vysokého krvného tlaku môžu spôsobovať bolesti hlavy a hrude, nepravidelný srdcový rytmus, krvácanie z nosa, bzučanie v ušiach a hmlisté videnie.

Vysoký krvný tlak by sme nemali podceňovať, pretože môže byť spúšťačom ďalších ochorení, vrátane zvýšeného rizika cukrovky, môže tiež viesť k strate zraku, zníženej funkcii obličiek, zablokovaniu krvných ciev, poškodeniu tepien, srdcovému zlyhaniu, zlým kognitívnym funkciám a metabolickému syndrómu.

Znižovanie hladiny krvného tlaku prírodnými prostriedkami

Alfa omega je vedieť, aký mám krvný tlak. Dnes existuje množstvo prístrojov, kedy si tlak môžeme merať v domácom prostredí, pravidelne meranie opakovať, aby sme získali prehľad o svojom krvnom tlaku. Pri dlhodobo zvýšenom krvnom tlaku je nutné navštíviť svojho lekára.

Príčiny hypertenzie môžu byť rozmanité, ale dobrou správou je, že mnohé z nich máme pod kontrolou. Napríklad nedostatok pohybu a strava s vysokým obsahom sodíka, trans mastných kyselín a cukru zvyšuje šance na rozvoj hypertenzie. Tento stav úzko súvisí aj so stresom, obezitou, fajčením a nadmernou konzumáciou alkoholu. Dobrou správou je, že v mnohých prípadoch je možné hypertenziu zvrátiť prijatím zdravého životného štýlu a pridaním potravín, ktoré znižujú krvný tlak. Svoj plán na znižovanie krvného tlaku a prevenciu pred rozvojom vysokého krvného tlaku by sme mali dodržiavať minimálne 60 dní, kým zaznamenáme pozitívne výsledky. Ak užívate lieky na zníženie krvného tlaku, neukončujte ich užívanie a skôr sa poraďte so svojim lekárom, než nastúpite na akýkoľvek prírodne orientovaný program.

 

hypertanzia-tabulka 

 

1. Stres a hypertenzia

Dlhodobo zvýšené stresové napätie je významným faktorom, ktorý prispieva k hypertenzii. Počas stresových situácií naše telo potrebuje energiu na zvládnutie úlohy alebo emočnej nálože. A tu je práca vo veľkej miere vykonaná hormonálnym a nervovým systémom (neuroendokrinný systém). Dlhodobé stresové preťaženie vedie k nedostatočnej produkcii kortizolu, ktorý je náš hlavný antistresový hormón. Nedostatok kortizolu pocítime ako trvalý pocity únavy, chuť na sladké potraviny, nespavosť, nízka energetická hladina, ťažkosti s prebúdzaním, nízka koncentrácia, mozgová hmla, zápcha, úzkosť, prírastok hmotnosti a časté infekcie, či dlhá doba rekonvalescencie. V tomto stave má telo pripravenú záložnú líniu - hormón adrenalín. A jeho efekt sme už určite každý pocítili v podobe rapídnejšieho bitia srdca a zvýšenia tlaku. To je normálna biologická reakcia na stres. Problémom je, že v prípade dlhodobého, chronického stresu sa stáva aj krvný tlak trvalo zvýšeným. Manažment stresu je preto rozhodujúcim pre udržanie optimálnej hladiny krvného tlaku.

V prvom rade musíme zistiť pôvod a dôvod nášho stresu a pokiaľ možno prijať také opatrenia, aby sme minimalizovali reaktivitu nášho organizmu. Ďalej si môžeme pomôcť fytoterapiou a  pripraviť zmesi liečivých byliniek, ktoré upokoja našu myseľ a pomôžu nám s relaxáciou, čo je jedným z najdôležitejších pilierov pri koncepcii terapie.

antistres-bylinky 

Esenciálne oleje a aromaterapia sú ďalšou alternatívou, ako umožniť telu relaxovať a znížiť stresové napätie, vrátane krvného tlaku. Kým pri bylinných zmesiach využívame orálny príjem vo forme čajovín, tinktúr alebo kapsúl, pri aromaterapii využívame inhaláciu esenciálnych olejov. Inhalácia je našim kľúčom pre zníženie stresového napätia a telo k tomu využíva dva základné mechanizmy. V prvom rade je to priame spojene čuchových receptorov s podkôrovými mozgovými centrami, ktoré sú zodpovedné za emócie. Druhým mechanizmom je absorpcia molekúl a ich transport v krvnom obehu, kde sa nakoniec dostanú do mozgu cez hematoencefalickú bariéru a ovplyvňujú neurotransmitre. Môžete vyskúšať nasledovné kombinácie:

antistres-oleje 

 

2. Výživa cievneho systému

Príroda má pre nás množstvo liečivých rastlín, ktoré sú určené pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení a výživu srdca a ciev. Medzi najúčinnejšie z nich patria:

Hloh (Crataegus monogyna)

Hloh obyčajný je rastlinou všetkých kardiakov a to už niekoľko storočí. Je ideálnou pomocou ak sme v stresovej záťaži, pod zvýšeným tlakom negatívnych emócií, ktoré rozhodujúcim spôsobom vplývajú na zmeny tlaku, pri srdcovej arytmii, obnovuje nervovú sústavu, pôsobí proti kŕčom a nemal by chýbať pri stavoch nervového vyčerpania a súvisiacej insomnie.

Z hlohu využívame v rámci fytoterapie kvet, list a plod. Všetky časti rastliny obsahujú celý komplex látok, ktoré robia z hlohu top rastlinu pri poruchách kardiovaskulárneho systému. Jeho účinky majú schopnosť rozširovať tepny, zlepšuje sa cirkulácia krvi, upravujú krvný tlak, optimalizuje sa činnosť srdcového svalu, upravuje svalový rytmus, uvoľňuje vápenaté usadeniny v cievach. Jeho priaznivé účinky sa prejavia až po dlhšom užívaní. Hloh nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky a to ani pri dlhodobom užívaní. Ak si spravíme na jeseň tinktúru z plodov hlohu, o to lepšie. Ak nemáte k tinktúru, môžeme využiť aj v čajovine, prípade vo výživovom doplnku so štandarizovaným extraktom z hlohu od 100 - 400 mg.

Cesnak (Allium sativum)

Cesnak nie je len pre časy, kedy budeme čeliť bakteriálnym alebo virálnym infekciám a posilňovať imunitu. Cesnak je známym aj pre svoje schopnosti znížiť krvný tlak a hladinu LDL cholesterolu. Primárna obsahová látka cesnaku je alicín a zodpovedá aj za typickú cesnakovú arómu a jeho farmakologický efekt. Nepriateľom cesnaku je teplo, ktoré deaktivuje účinnosť alicínu a znižuje jeho účinok. Pre optimálny efekt by sme mali denne skonzumovať 1 - 3 strúčiky cesnaku. Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia cesnaku znižuje krvný tlak o 11 jednotiek systolického a 5 jednotiek diastolického tlaku. Tento výsledok je možné očakávať v priebehu jedného až troch mesiacov. Ak sa rozhodnete pre suplementáciu pred čerstvým cesnakom, je dostupná vo forme prášku, kapslí alebo oleja. Štandardné dávkovanie je v rozsahu 600 mg - 1 200 mg denne (ekvivalent surového cesnaku).

Kajenské korenie (Capsicum annum)

Kajenské korenie predstavuje jednu z najlepších potravín pre srdce a cievy. Na začiatku užívania kajenského korenia začíname pozvoľna a v malých množstvách a postupne zvyšujeme dávkovanie. Napríklad začneme s 1/3 čajovej lyžičky kajenského korenia s malým množstvom vody trikrát denne. Pokračujeme s rovnakým dávkovaním nasledovné štyri až päť dní a zľahka množstvo zvýšime. Maximálne doporučené množstvo je jedna čajová lyžička s malým množstvom vody trikrát denne.

Kajenské korenie je potravou pre celý kardiovaskulárny systém, je bohatým zdrojom kalcia a vitamínu C a E. Je potravou pre bunkovú výstelku tepien, žíl a kapilár, upravuje cievnu elasticitu, krvný tlak, kajenské korenie je skrátka elementom mladosti. Ak je systém ciev preťažený toxicitou, ktorá sa lepí na cievne steny, zvýšená záťaž je kladená na hlavnú pumpu, srdce. Krvný tlak sa zvyšuje, pretože zvýšené množstvo tlaku je potrebné na krvnú cirkuláciu, ktorá sa musí pretlačiť cez miesta obmedzení a blokácie ciev. Kajenské korenie upravuje tok krvi od „hlavy po päty“, okamžite uvoľňuje namáhavú prácu srdca a efektívne pôsobí v cievnom systéme. 

 

3. Hydratácia

Udržiavanie dostatočného pitného režimu je súčasťou programu prevencie hypertenzie. Nedostatok telesných tekutín núti telo šetriť vodou a využíva k tomu zúženie ciev a zníženie močenia. Výsledkom je zvýšenie krvného tlaku. Dlhodobá a chronická dehydratácia môže byť kontribučným faktorom hypertenzie. Uistite sa, že je telo dobre hydratované minimálne 10 - 15 pohármi vody denne. Alebo 60 ml na 1 kg hmotnosti.

 

4. Vitamíny a minerály pri hypertenzii

Čím sme starší, tým viac za znižuje produkcia vlastných enzýmov a dochádza k výraznému poškodeniu buniek voľnými radikálmi. I keď je strava bohatá na vitamíny a minerály dôležitou pre opravu cievneho systému, nie je možné získať potrebné množstvo vitamínov, minerálov a enzýmom len zo stravy samotnej a potrebujeme siahnuť aj po výživových doplnkoch. A pre zníženie hypertenzie je vhodné zaradiť do programu nasledovné:

Koenzým Q10

Produkcia koenzýmu v tele začína klesať po dosiahnutí 20 rokov a v sedemdesiatke je naše telo schopné produkovať len 50% hodnoty. Koenzým, tiež známy ako ubichinón, je nevyhnutný pre správne fungovanie mitochondrií. Mitochondrie sú ako továrne na výrobu energie. A bez energie nefunguje nič. Miestom s najväčšou spotrebou energie a teda aj najväčšou koncentráciou koenzýmu Q10 je naše srdce. Predpokladá sa, že už po 10 týždňoch pravidelného užívania koenzýmu Q10 je možné očakávať pokles krvného tlaku o 10%.

Samotná strava však neposkytuje dostatočné množstvo koenzýmu Q10. Napríklad na poskytnutie 30 mg by sme museli zjesť dva a pol kg arašidov. Preto je oveľa častejšia cesta dopĺňanie koenzýmu Q10 z výživových doplnkov. Optimálne dávkovanie je od 30 mg - 120 mg denne.

Magnézium

Magnézium si môžeme predstaviť ako relaxanta. Relaxuje a uvoľňuje celé telo, vrátane krvných ciev. Konštrikcia krvných ciev zvyšuje námahu kladenú na srdce, ktoré musí vyvinúť viac energie a vyšší tlak na zabezpečenie krvného zásobenia. Magnézium je súčasťou prevencie hypertenzie, srdcovej arytmie a srdcovej palpitácie. Doporučený denný príjem je stanovený na 300 - 400 mg denne. Samotná strava však nemusí spĺňať tieto normy a preto je vhodná aj suplementácia.

Vitamín C

Naše telo nevie tento dôležitý vitamín vyrobiť samo a sme absolútne závislí na jeho externom príjme. Vitamín C pôsobí najmä ako antioxidant a zabraňuje voľným radikálom v poškodzovaní vnútornej výstelky ciev. Poškodený endotel je hlavnou príčinou zvýšenia hladiny oxidovaného cholesterolu a tvorby aterosklerotických plakov. I keď až tak dramaticky neznižuje krvný tlak, je nutnou súčasťou zdravia ciev. Denný doplnok výživy by mal obsahovať 1 000 mg - 3 000 mg vitamínu C.

Omega 3 mastné kyseliny

Je známe, že omega-3 chránia zdravie srdca a sú dôležitou zložkou programu prevencie kardiovaskulárnych chorôb. Existujú tri hlavné typy omega-3 - kyselina eikosapentaénová (EPA), kyselina dokosahexaénová (DHA) a kyselina alfa-linolová (ALA). Podobne ako vitamín C, aj omega 3 musíme do tela dostať z externých zdrojov. EPA a DHA sa nachádzajú v morských živočíchoch a ALA pochádza z rastlinných zdrojov, ako ľan, konopné semená a chia semená. Ak nedokážeme konzumovať dostatočné množstvo rýb, ktoré sú zdrojom omega 3, je vhodné do stravy zaradiť aj kvalitný doplnok výživy, ktorý stabilizuje nepravidelný srdcový rytmus (arytmia), zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tukových plátov vo vnútri krvných ciev, čím prispieva k prevencii mozgových príhod, ochorení srdca a hypertenzii. Obvyklé dávkovanie je 250 mg – 500 mg v kombinácii EPA a DHA.

Záverom, máme mnoho možností ako pôsobiť preventívne voči kardiovaskulárnym ochoreniam. Všetko začína životným štýlom, ktorý je plne pod našou kontrolou. Ak chceme predchádzať riziku hypertenzie, potom máme množstvo prírodných prostriedkov, ktoré môžeme využiť. Ideálne je kombinácia viacerých faktorov, vrátane hydratácie, uvoľnenia stresového napätia, plnohodnotného spánku a stravy bohatej na vitamíny a minerály. Pohyb je nutnou súčasťou zdravého programu. Výsledky môžete očakávať už po ôsmych týždňoch dôsledného dodržiavania vášho ozdravovacieho programu.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.