Ako ovplyvňujú obličky krvný tlak?

Ako ovplyvňujú obličky krvný tlak?

Väčšina ľudí, keď myslí na krvný tlak a problémy s krvným tlakom, prirodzene predpokladá, že v strede záujmu terapeuta bude srdce. Ale v skutočnosti je to záležitosť obličiek. Renálny systém, v spolupráci s nadobličkami, je zodpovedný za krvný tlak a zmeny krvného tlaku u mnohých klientov.

Jednou z funkcií obličiek je udržiavanie rovnováhy telesných tekutín. Aj keď objem tekutín v našom tele môže byť rôzny počas dňa, obličky sú schopné prispôsobiť sa týmto podmienkam a upraviť tvorbu moču, aby zostal objem telesných tekutín stabilný. Zmeny v objeme tekutín vždy ovplyvnia krvný tlak v artériách.

Obličky disponujú vnútorným mechanizmom na zabezpečenie adekvátneho krvného tlaku pre vlastnú filtračnú činnosť. Receptory obličiek reagujú na nízku hladinu sodíka vo filtráte a spustia sekréciu enzýmu, ktorý sa nazýva renín. Tu je dobré si uvedomiť, že nízka hladina sodíka súvisí s malým objemom filtrátu. Renín je krvný proteín, ktorý aktivuje inaktívny peptid angiotenzinogén, ktorý je produktom pečene a premení ho niekoľkými mechanizmami na aktívny angiotenzín II. A je to práve angiotenzín, ktorý zvyšuje niekoľkými mechanizmami krvný tlak.

hl8-1 

Z vyššie uvedenej grafickej ukážky vidíme, že hypotalamus monitoruje hladinu vodného hospodárstva a ak dochádza k zníženému príjmu tekutín a súvisiacej dehydratácii, začína stimulovať obličky a pečeň. Obličky vylučujú enzým renín, najmä pri poklese krvného tlaku z dôvodu dehydratácie. Angiotenzinogén je krvný proteín, ktorý je vďaka aktivite renínu syntetizovaný v pečeni na angiotenzín I. Následne je angiotenzín I konvertovaný na angiotenzín II akciou ACE (angiotenzín konvertujúci enzým) najmä v endoteliálnych bunkách pľúc.

Ak sa pozrieme na začiatok grafickej ukážky, dôvod na aktiváciu celého reťazca začína zníženým množstvom telesných tekutín, dehydratáciou a zníženým krvným tlakom. Aby bola zachovaná homeostáza, telo aktivuje vnútorné mechanizmy a sekréciu renínu, angiotenzínu a jeho konverziu na angiotenzín II, aby mohlo dôjsť k náprave vstupných parametrov. Následne angiotenzín II vykoná svoju akciu, ktorá je vo veľkej miere vykonaná endokrinnými žľazami:

  • Stimuluje uvoľňovanie aldosterónu kôrou nadobličiek – zvýšená sekrécia aldosterónu odráža zvýšené množstvo angiotenzínu II, vysoké hodnoty draslíka a nízku hladinu sodíka. Hladina sodíka v krvi ovplyvňuje hladinu produkovaného aldosterónu, t.j. ak je hladina sodíka nízka, kôra nadobličiek sekretuje viac aldosterónu, čím sa dosiahne jeho uchovanie v našom tele. Aldosterón vždy zvyšuje reabsorpciu sodíka a následne vody. 
  • Stimuluje pocit smädu v hypotalame – inštinkt smädu je stimulovaný a kontrolovaný hypotalamom cez hormón angiotenzín II. Osmoreceptory hypotalamu môžu detekovať koncentráciu vody v krvnej plazme. Okrem hypotalamu je pocit smädu iniciovaný aj aldosterónom. 
  • Stimuluje uvoľňovanie ADH hypofýzou – antidiuretický hormón uchováva vodu v telesnom systéme. Je stimulovaný neurosekrečnými bunkami hypotalamu a sekretovaný zadným lalokom hypofýzy. ADH je tiež známy pod starým názvom vazopresín. Sekrécia ADH stúpa pri nedostatku telesných tekutín a rovnako stojí za konštrikciou krvných ciev a zvýšením krvného tlaku. Najbežnejšiu skúsenosť vplyvu ADH máme po príjme alkoholu. Nedostatok ADH má vplyv na riedenie moču, ktorý je predmetom eliminácie vo veľkých kvantitách, čo pociťujeme nasledujúce ráno vo forme dehydratácie rôzneho stupňa. 
  • Stimuluje konštrikciu krvných ciev a zvyšuje krvný tlak – zvýšená sekrécia aldosterónu stojí za medicínsky klasifikovaným ochorením – primárny aldosteronizmus, vyvolaný nadprodukciou aldosterónu bunkami nadobličiek, je to najčastejšia forma endokrinnej hypertenzie. 

Zadržiavanie sodíka a vody organizmom je príčinou esenciálnej hypertenzie. Primárnou terapeutickou intervenciou je voda. Voda je dôležitou a nenahraditeľnou pre každý jeden bunkový proces v tele. Potrebujeme piť viac vody, než si myslíme a týmto spôsobom môžeme pôsobiť preventívne voči ochoreniam alebo liečiť mnoho bežných a serióznych ochorení modernej spoločnosti. Dehydratácia je hlavným stresorom ľudského tela. Edémy, zadržiavanie vody organizmom, bolesť bez evidentnej príčiny, zvýšenie krvného tlaku, to sú všetko len dôsledky chronickej dehydratácie. A pretože je príčinou nedostatok vody, riešenie je len jedno – zvýšiť príjem vody. Z každej perspektívy, dehydratáciu môžeme považovať za jeden z hlavných stresových faktorov.

Základným pilierom fytoterapie je zostava bylín na podporu činnosti obličiek kde využívame primárne účinnú látku diuretikum. Diuretiká sú prečisťujúce látky, podporujú proces vylučovania moču, upravujú poruchy látkovej výmeny, zaisťujú rovnováhu telesných tekutín. Diuretiká sú využívané ako podporné látky pri hypertenzii, ktorá nemá zrejmú príčinu. Medzi najčastejšie využívané rastliny radíme:

  • Borievka – diuretikum, metabolikum, je potravou pre celý močový systém a efektívnym čističom obličiek
  • Koreň petržlenu – diuretikum, spazmolytikum, antiseptikum
  • Medvedica lekárska – diuretikum, antiseptikum, pôsobí antiinfekčne a protizápalovo v celom močovom trakte, ktorý čistí od cudzorodých látok
  • Ibištek – pôsobí protizápalovo na všetky sliznice, vrátane močového traktu, lieči poškodené tkanivá
  • Žihľava – diuretikum, urologikum, metabolikum, antiseptikum Ovos siaty – v rámci močového ústrojenstva pôsobí ako diuretikum, pomáha s vyrovnaním kyslo zásaditého prostredia, metabolikum
  • Praslička roľná – diuretikum, metabolikum, adstringent, výborný zdroj prírodného vápnika, ktorý je rýchlo spotrebovaný v prípade prekyslenia organizmu
  • Ľubovník bodkovaný – pôsobí adstringentne na sliznice, je výborným antiseptikom a diuretikom
  • Myší chvost – diuretikum a pôsobí protizápalovo na celú močovú sústavu

fytoterapia_kurz 

Kombináciu byliniek, ktorá vytvorí tonikum pre obličky, užívame vo forme nálevu, jednu šálku dopoludnia a popoludní, obvykle do 17:00. Opäť záleží, či sa jedná o chronický alebo akútny problém. Pri chronických obštrukciách používame viac bylín v zmesi, aby sme tonikum pre močovú sústavu mohli používať dlhodobo.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.