Omega 3 - kľúč k dlhovekosti

Omega 3 - kľúč k dlhovekosti

Omega 3 mastné kyseliny sa spájajú s dlhovekosťou a preto musia mať nespočetne veľa výhod pre naše zdravie. Našou úlohou je naučiť sa a pochopiť výhody omega 3, aby sa stali súčasťou našej každodennej starostlivosti o zdravie.

Omega 3 mastné kyseliny sú skupinou polynenasýtených tukov, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo a sme plne závislí od ich externého príjmu. Podobne ako to máme s vitamínom C. Pod pojmom omega 3 nájdete kyselinu dokosahexaénovú (DHA) a kyselinu eikosapentaénovú (EPA). EPA a DHA sa nachádzajú v morských rybách. Kyselina alfa-lipoová (ALA) pochádza z rastlinných zdrojov, ako sú ľan, konopné semená a chia semená. Aj keď je ALA tiež prospešná pre naše zdravie, nie je taká dôležitá ako EPA a DHA.

omega3tabulka 

 

Omega 3 a zdravie srdca

Je známe, že omega 3 chránia zdravie srdca a sú jedným z prostriedkov znižovania rizika kardiovaskulárnych chorôb, vrátane srdcového infarktu, hypertenzie, stabilizujú nepravidelný srdcový rytmus (arytmia), môžu zabrániť tvorbe krvných zrazenín a tukových plátov vo vnútri krvných ciev, čo pomáha predchádzať ateroskleróze. Priaznivý efekt majú aj na znižovaní triglyceridov a zvýšenie dobrého HDL cholesterolu.

Omega 3 a správna činnosť nervového systému

Omega 3 sú nevyhnutné pre funkcie mozgu a nervov. V rámci mozgu pomôžu s koncentráciou, pamäťou a kognitívnymi schopnosťami. Bez dostatočného množstva omega 3 nedochádza k obnove nervových buniek a prenos nervových signálov môže byť narušený. Nerovnováha neurotransmiterov, ktoré sú zodpovedné za prenos nervových signálov medzi neurónmi, má vplyv na našu náladu, spánok, motiváciu, vnímanie reality, atď. Medzi najznámejšie neurotransmitery patrí serotonín a dopamín. A nakoľko omega 3 môžu pomôcť zvýšiť hladinu serotonínu a dopamínu, môžu zmierniť príznaky miernej depresie a zlepšiť náš deň. Ideálne kombinovať s vitamínom D.

Omega 3 a kontrola zápalu

Zápal nie je tak celkom pochopený. Zápal je normála biologická reakcia nášho tela, ktorá začína v momente, keď sa telo začne brániť pred vírusmi a baktériami, alebo čomukoľvek, čo spôsobuje telu stres. Bez zápalu by sa nikdy nemohol mobilizovať imunitný systém. Krátkodobý zápal je vítaným telesným procesom. A my ako výsledok zápalu cítime klasické štyri symptómy ako opuch, bolesť, teplo a sčervenanie. Omega 3 pomáha regulovať zápalovú odpoveď nášho tela, aby sme nepociťovali hypersenzitívne symptómy. Zároveň pomáha ukončiť zápalovú reakciu, ak bol patogén zneškodnený. Rovnako je pomocou pri chronických zápaloch ako reumatoidná artritída, Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Typy a zdroje omega 3 mastných kyselín

Existujú tri hlavné typy omega 3 v členení na kyselina eikosapentaénová (EPA), kyselina dokosahexaénová (DHA) a kyselina alfa-linolová (ALA). Nakoľko si naše telo nedokáže vyrobiť svoje vlastné omega 3 mastné kyseliny, musíme ich konzumovať z vonkajších zdrojov. EPA a DHA sa nachádzajú v morských živočíchoch, ALA pochádza z rastlinných zdrojov, ako sú ľan, konopné semená a chia semená. Aj keď je ALA tiež prospešná, nie je taká dôležitá ako EPA a DHA.

Najlepšou cestou je kombinácia živočíšnych a rastlinných zdrojov omega 3. A nakoľko sa morské ryby spájajú s výskytom ortuti, je dôležité nájsť si pre seba vysoko kvalitný výživový doplnok. Obvyklé dávkovanie je 250 mg – 500 mg v kombinácii EPA a DHA. Je teda zrejmé, že omega 3 mastné kyseliny majú všeobecne širokú škálu výhod pre kardiovaskulárne zdravie, funkcie mozgu, liečbu depresie a sú liekom pre telo ako celok.

 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.