Čo môžem spraviť pre zdravie svojich očí

Čo môžem spraviť pre zdravie svojich očí

Najviac zo všetkých zmyslov, pravdepodobne to bude zrak, na ktorý sa v dnešnom svete spoliehame najviac. Predpokladá sa, že takmer 80% všetkých informácií k nám prúdi zrakom. A ani si to možno neuvedomujeme, ako by sa náš život mohol zmeniť, keby sme sa na svoj zrak už nemohli spoľahnúť. A tak ako pri všetkom, to čo funguje, berieme ako samozrejmosť. Snáď až do momentu, kedy nás na to naše oči upozornia.

Existujú desiatky ochorení očí, avšak v dnešnom príspevku sa pozrieme, ako možno svoj zrak podporiť, vyživiť svoje oči, ktoré nemusia nasledovať scenár prirodzeného procesu starnutia.

“Sme to čo jeme.” je fráza, ktorá je nám blízka. Nevieme toho veľa spraviť so svojimi genetickými danosťami, prostredím, v ktorom žijeme ale strava je niečo, nad čím máme plnú kontrolu. A jedná sa najmä o spomalenie procesu starnutia a s tým súvisiacich problémov so zrakom.

Potraviny bohaté na astaxantín – astaxantín je jedným z najsilnejších antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v prírode. Je to karotenoidný pigment, ktorý je mimoriadne dôležitý pre zdravie očí. Rovnako je vhodným pri bakteriálnych infekciách očí, ktoré sa môžu prejavovať začervenaním, opuchom a zníženým videním. Môžete si astaxantín zaobstarať ako doplnok stravy, alebo zvýšiť konzumáciu morských živočíchov a morských rias. K ďalším antioxidantom pre zdravie očí sa radia najmä karotenoidy, zinok, luteín a zeaxantín.

Čo sú antioxidanty?

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkoch, je vhodné si spraviť svoj prieskum, alebo ich užívanie konzultovať so svojim lekárom. Ak trpíte chronickými zápalovými ochoreniami, syndrómom únavy nadobličiek, ich antioxidačný potenciál môže byť až príliš pre slabé a unavené telo. Čo sa týka doplnkov, vždy je menej viac. Nesnažíme sa ešte viac preťažiť už teraz namáhané telo. A to je dôležité. Vždy pracujeme spolu s telom a stupňom zdravia, v ktorom sa práve teraz nachádza.

Bobuľové ovocie - top bobuľou pre naše oči je čučoriedka, ktorá pomáha stimulovať produkciu pigmentu melanínu, ktorý chráni bunky oka pred poškodením voľnými radikálmi. Je skutočne úžasné, ako dokáže malá čučoriedka spolupracovať s našimi očami. Na bobuliach je skvelé, že majú nižší glykemický index ako väčšina ostatných druhov ovocia, takže nespôsobia zvýšenie hladiny cukru v krvi. Čučoriedka je jednou z najprospešnejších bobúľ pre zrak.

Zelená listová zelenina – je tiež skvelým zdrojom živín pre naše oči. Zahŕňa špenát, kel, stopkový zeler a kapustovú zeleninu. Pomáha nám udržiavať si zdravú váhu, predchádzať obezite a cukrovke 2. typu, ktorá často vedie k problémom s očami. Tmavozelená listová zelenina je na vrchole zoznamu. Kel a špenát sú plné luteínu a zeaxantínu a môžu pomôcť chrániť oči pred škodlivým UV svetlom a znečisteným ovzduším.

Nechtík lekársky - nechtík má špeciálne miesto v starostlivosti o zrak vďaka výnimočne vysokému obsahu luteínu. Patrí medzi karotenoidy, ktoré spoznáte vďaka typickej oranžovej, žltej a červenej farbe, ktorá je prirodzená pre rastliny a potraviny. Príkladom je napríklad mrkva. Nechtík, možno nie tak často používaný fytoterapeutmi, je najlepším zdrojom tohto silného antioxidantu, pretože obsahuje najviac vstrebateľnú formu luteínu. Nakoľko nie sú karotenoidy rozpustné vo vode, nechtík využívame vo forme extraktu alebo tinktúry.

Ginkgo biloba - ginkgo biloba reguluje mikrocirkuláciu prietoku krvi v periférnych častiach a pomáha vyživovať najmä zadnú časť oka. Okrem toho sa zaraďuje medzi rastliny s antioxidačným potenciálom, ktoré sú nutné pre spomalenie procesu starnutia.

Rozmarín lekársky - túto rastlinku netreba obzvlášť predstavovať. Rozmarín je nám veľmi známym nielen ako posilňovač pečene, ale najmä ako rastlina pri kognitívnom deficite, zlepšuje nielen zrak, ale aj pamäť a koncentráciu.

Očianka rostkovová - prvé záznamy jej liečebného využitia pochádzajú zo 14. storočia od známej bylinnej lekárky Hildegardy, ktorá ju odporúčala na posilnenie zraku a pamäte. Táto vlastnosť je pripisovaná tejto rastlinke dodnes. Očianka patrí do skupiny oftalmologík a jej využitie je primárne koncentrované na problémy s očami a očnými ochoreniami. Očianku využijeme vo forme záparov, obkladov, očných kúpeľov.

Spirulina – táto sladkovodná riasa je bohatá na množstvo antioxidantov, ktoré naše oči skutočne milujú. Obsahuje karotenoidy, astaxantín, zeaxantín, vitamín E a mnoho bielkovín, esenciálnych aminokyselín, minerálov, esenciálnych mastných kyselín. Všetko to, čo prispieva k zdraviu našich očí a pomáha znížiť riziko šedého zákalu a vekom podmienenej degenerácie makuly. 

ba_f13 

Ako súvisí stav pečene so stavom očí?

Podľa tradičnej čínskej medicíny je pečeň v priamej súvislosti s očami. Teda predpokladá, že zraková schopnosť závisí hlavne od výživy pečene. A teda nám jednoduchá logika hovorí, že ak zlepšíme stav pečene, zlepšia sa aj naše zrakové schopnosti. Bylinky sú skvelým spôsobom ako zlepšiť zdravie celého tela, vrátane funkcií pečene. Pečeň je jedným z najdôležitejších multitaskerov v tele. Okrem čistenia tela od toxínov pomáha pri metabolizme, pomáha telu vytvárať proteíny, tráviť hormóny a oveľa viac. Preťaženie pečene je stav, pri ktorom je funkcia pečene suboptimálna, pretože vnútorný tok je spomalený, čo má za následok zlú a pomalú očistu tela od metabolitov. Je mnoho byliniek, ktoré vám pri posilnení buniek pečene spoľahlivo poslúžia. Medzi stabilných hráčov pre podporu pečene patrí ostropestrec mariánsky, koreň púpavy, mäta, rozmarín, artyčoka, diskorea, kurkuma a pod.

Viac o pomoci pečene

Ak ste otvorení myšlienke energií, môžete vyskúšať reflexnú terapiu a jednoduchú stimuláciu reflexných plôch podľa priloženého grafického znázornenia. Stačí si denne „premačkať“ svoje chodidlo a obnovovať jemné energetické prúdenie energetickými dráhami. Vyživiť pečeň a rovnako aj svoje oči. Tradičná čínska medicína je neomyľná a odmení tých, ktorí nehľadajú len symptomatické riešenia.

blog_oči_1 

Záverom, starostlivosť o naše zdravie je prvoradá. Aj keď naše telo práve teraz funguje bez problémov, neznamená to, že by sme mu nemali venovať pozornosť. Práve naopak, ako zaobchádzame so svojim zdravím dnes sa prejaví v budúcnosti. Neberme svoje telo ako samozrejmosť. Vyvážená strava, bylinné doplnky, dobrý spánok a regenerácia pomôže chrániť naše zdravie na mnoho rokov.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.