Chronický zápal - kde začať?

Chronický zápal - kde začať?

Imunitný systém tela sa začína rozvíjať po narodení tým, že si pamätá každý jednotlivý organizmus, s ktorým sa stretne. Každý organizmus má na svojom povrchu jedinečný molekulárny odtlačok. Po identifikácii sa aktivuje telesná armáda a zaháji zápalovú reakciu ako obranný mechanizmus. Akútny zápal má štyri klasické príznaky ako teplo, začervenanie, bolesť a opuch. Akútny zápalový proces je zvyčajne krátky a komplexný. Avšak v prípade chronických zápalov je protizápalová reakcia znížená. Chronický zápal pretrváva dlhodobo na veľmi miernej úrovni. Mohli by sme ju obrazne označiť ako pred bodom varu s príznakmi, ktoré nie sú až tak jednoznačné ako tie, v akútnom štádiu.

Chronické zápalové ochorenia sú istým spôsobom záhadné v poskytovaní svojich symptómov. Nie sú tak akútne ako pri aktívnom infekčnom procese, ktorý je sprevádzaný horúčkou alebo akútnou bolesťou. Chronické zápaly nám umožňujú relatívne normálne fungovať. Avšak tieto príznaky neodznejú tak rýchlo, ako pri akútnom zápale. Existujú dlhodobo.

Pri chronických zápaloch je os hypotalamus - hypofýza - nadobličky kľúčovým regulátorom imunitných procesov. Predpokladá sa, že porucha tejto osi by mohla byť súčasťou patogenézy chronických zápalových ochorení ako napríklad reumatoidná artritída. Nedostatočné vylučovanie nadobličkových hormónov nedokáže tlmiť zápalový proces, ktorý sa stáva chronickým. K vyčerpaniu nadobličiek nás môžu priviesť symptómy ako trvalá únava, zníženie mozgových funkcií, problémy s hmotnosťou, vpadnuté očnicové tkanivo, senzitivita na medikamenty, žiadostivosť po sladkých potravinách, búšenie srdca, problémy s plodnosťou, poruchy nálad atď. Tieto symptómy môžu naznačovať, že nadobličky sú vyčerpané a nedokážu zásobovať telo dostatočným množstvom kortizolu.

Návrh terapeutickej intervencie pri chronických zápaloch

Pri chronických zápaloch a infekciách musíme zvážiť prístup. Pre slabšiu konštitúciu by použitie agresívnych byliniek, esenciálnych olejov a doplnkov mohlo viesť k nepriaznivým reakciám. Príprava tela je kľúčová a týka sa najmä celostného prístupu. Našim cieľom je zostaviť zmes, ktorá bude výživná a nestimulačná, aby sme dodali telu dostatok času na obnovu a rekonštrukciu. Pre niekoho to môžu byť mesiace, pre iných to môže byť aj dlhšia perióda. Terapeutický prístup je nutné voliť s určitou postupnosťou a systematicky. V týchto prípadoch je menej viac. 

 chronicky_zapal_tab

Návrh terapie a celý jej priebeh môže byť dlhou a náročnou cestou, vyžadujúc trpezlivosť, aby sme zabezpečili plne funkčnú pečeň a nadobličky, obnovili črevný mikrobióm a vytvorili si dostatočné výživové rezervy. A nakoniec, viaceré systémy musia byť správne vyvážené a zosilnené, kým sa pustíme do aktívneho boja proti chronickým zápalom.

1. Výživa

Správna skladba potravy je kľúčová. Schopnosť obmedziť poškodenie chronickým zápalom zabezpečuje imunitný systém, ktorý čerpá živiny z organizmu pre svoju energiu a činnosť buniek. Ak nezačneme prijímať správne živiny, začneme slabnúť, nemáme dostatočné energetické rezervy, potom chronické zápaly vyhrávajú. Začíname pomaly, aby sme sa vyhli prípadným negatívnym reakciám a vedľajším účinkom, ktoré môžu byť spôsobené príliš agresívnym použitím živín v slabom tele, ktoré je už napadnuté. Ak je telo slabé, aj najlepšie živiny môžu byť toxickými. Avšak neexistuje jednoznačné pravidlo, ako začať, skôr je to umenie ako veda, pretože reakcia každého človeka na každom kroku zmeny výživy, môže byť veľmi odlišná. Telo reaguje s každým ťahom odlišne. Do stravy by sme mali zaradiť najmä:

  • Rybí olej by mal byť súčasťou detoxikačného programu. Pomáha telu vyrovnať sa s akýmkoľvek zápalom.

  • Vitamín C je nevyhnutný pre naše telo. Je kľúčovým posilňovačom imunity a nadobličiek.

  • Vitamín D má antivirálne a antibakteriálne účinky. A vedeli to aj naši predkovia, ktorí si pozorovaním a empirickým prístupom sami vytvorili príslovie “Kam nechodí slnko, tam chodí lekár.” Na rozdiel od vitamínu C sa vitamín D v tele vytvára, keď sa vystavíme slnečnému žiareniu. Ak sa pozriete na náš súčasný životný štýl a nedostatočný pobyt v exteriéri, je úplne normálne predpokladať, že prakticky každý trpí nedostatkom vitamínu D. 

  • Chlorella je jednobunková, sladkovodná zelená riasa, o ktorej sa vedecky dokázalo, že sa viaže s ortuťou, olovom, kadmiom a iným toxickými kovmi, ktoré sa akumulujú v črevnom systéme a následne stimuluje ich elimináciu. Obsahuje množstvo bielkovín a ďalších živín, ktoré navyše pomáhajú kontrolovať hmotnosť, podporujú funkcie imunitného systému a dokonca zabraňujú poruchám imunitného dohľadu. Zo všetkých dostupných rastlín chlorella obsahuje najvyšší podiel chlorofylu. V porovnaní so spirulinou je to až 10 násobne viac. Na začiatku užívania chlorelly postupujte opatrne. Príliš veľa chlorelly a príliš časté užívanie môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, najmä ak sa jedná o slabší organizmus. Ako výsledok jej čistiacej aktivity môžete pociťovať zvýšenú črevnú aktivitu, ako plynatosť, kŕče, zápcha alebo hnačka. Takže začnite s relatívne malým množstvom a pomaly zvyšujte, aby ste dosiahli jemný detoxikačný efekt. 

  • Koriander je populárnym kulinárskym korením, čo je však menej známe, je jedným z najspoľahlivejších prírodných detoxikátorov. Je obzvlášť účinný pri odstraňovaní ortuti, ťažkých kovov a iných toxických látok z tela. Koriander je k dispozícii ako olej lisovaný za studena, v sušenej forme, alebo ho jednoducho môžete zaradiť do stravy ako korenie. Chlorella a koriander sú výborným párom, ktoré pomôžu s detoxikačným procesom. Kľúčom je ich použiť spoločne. Koriander je akcelerátor, niekedy ťahá kovy z tkanív rýchlejšie, ako ich telo dokáže vylúčiť a môže dôjsť k riziku ich spätnej reabsorpcii. Pridaním chlorelly zaistíme, aby sa ťažké kovy skutočne z tela odstránili a neabsorbovali späť do tkanív. Táto dvojkombinácia dokáže už behom šiestich týždňov odstrániť 80% nahromadených ťažkých kovov. Zároveň, obe rastliny sú vynikajúcimi pre činnosť imunitného systému. 

  • Spirulina je ďalšou superpotravinou z rodiny modrozelených rias. V rámci imunitného systému má výrazné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Navyše znižuje krvný tlak a hladiny cholesterolu. Dodáva nám potrebné výživné látky, ktoré sú pri oslabenom detoxikačnom obvode žiaduce. Opäť, čím slabšie je telo, tým opatrnejšie postupujeme pri zaraďovaní doplnkov. Agresívnejší prístup by mohol viesť k pocitom nevoľnosti, závratom, zápche alebo zvýšenému smädu. 

  • Kurkuma je jedným z najlepších prírodných imunostimulantov, aké môžete zaradiť do svojho repertoáru. Aktívna zložka - kurkumín je silné antiflogistikum, má antioxidačné a antivirálne vlastnosti. Medzi ďalšie účinky patrí zlepšenie mozgových funkcií, znižuje riziko srdcových chorôb, pomáha pri prevencii Alzheimerovej choroby, znižuje symptómy artritídy a dokonca zlepšuje duševné zdravie a náladu. 

2. Črevný mikrobióm

probiotika (1)Mnoho rôznych zápalových ochorení začína v črevnom systéme. Odtiaľ môžu patogény migrovať do rôznych častí tela. Črevná stena, veľkosťou pripomínajúca dve tenisové ihriská, je priepustná, čo znamená, že umožňuje určitým substanciám preniknúť do krvného obehu. Ako sa priepustnosť zvyšuje, mnoho neželaných substancií môže stimulovať imunitný systém. Táto obranná činnosť môže vyústiť do zápalov a veľkého množstva protilátok voči rôznym antigénom. 

Črevná permeabilita môže stáť za zvýšenou toxicitou vnútorného prostredia. Miesto toho, aby boli toxíny vylúčené stolicou, kolujú krvným obehom a môžu napádať kĺby, svaly, spojivové tkanivo, nervy a iné orgány, ktoré sú dispozične slabšie. Časť cirkulujúcich toxínov môže vstúpiť do mozgu a výsledkom je depresia alebo neurologické problémy. Ako sa problém stáva „celotelovým“, t.j. zasiahne celý telesný systém, trávenie potravy sa stáva kompromisom. Extrémne ťažké môže byť prijímanie určitých druhov nutrícií, vitamínov a minerálov, ktoré však telo potrebuje na efektívnu prácu. K tejto situácii môže dôjsť bez ohľadu na to, ako zdravo sa môžete stravovať.

Problémom číslo jedna je zápcha. Je kondíciou, kedy nie je črevo pravidelne vyprázdňované s výslednou ťažkosťou a niekedy aj bolestivou defekáciou. I keď budeme brať do úvahy, že trpieť zápchou z času na čas môžeme, pravidelná zápcha môže spôsobiť narušenie normálnej zápalovej reakcie. A teraz sa môžete spýtať, čo je normálne? Je to variabilné od osoby po osobu, ale všeobecne by sme mohli povedať, že stolica raz alebo dvakrát denne je v normálnom rozmedzí. V rámci starostlivosti o črevný systém si do programu zaradíme:

  • Prebiotiká sú nestráviteľné jedlo, ktoré podporuje rast dobrých baktérií v čreve. Zdroje prebiotík v potrave poznáme ako vláknina. Prebiotiká sú dlhodobým prístupom k zdraviu čriev. Hoci to nie je okamžitá náprava, sú prostriedkom pre dlhovekosť a dlhodobé výsledky. Konzumácia vlákniny by mala byť na úrovni 25 gramov denne u žien, u mužov 38 gramov.
  • Probiotiká sú nutné pre naplnenie črevného systému prospešnými baktériami.  Okrem udržania dobrého trávenia je ďalšou výhodou probiotík posilnenie imunitného systému. Väčšina imunitnej funkcie sa odohráva v tráviacom trakte, v črevách. Zdravé baktérie pomáhajú udržiavať imunitný systém funkčným. Do stravy môžete zaradiť kvasené potraviny alebo kyslo mliečne výrobky s obsahom živých kultúr.
  • Bylinná zostava bylinky pomôžu vyčistiť črevné steny a zlepšiť črevnú peristalitku. Tento krok je však len krátkodobým pre vyčistenie črevných stien. Nie je náhradou za prirodzenú črevnú činnosť. Do zmesi je vhodné zaradiť kombináciu kajenského korenia, kôry krušiny, rešetliak purschov, sladovku, ibištek, zázvor, fenikel atď.

3. Nadobličky

centralnaobezita3Všetci z času na čas pociťujeme stres. V mnohých ohľadoch je pre nás dobrým, pomáha nám dosiahnuť ciele, zvládnuť termíny a dáva nám súťaživú silu. Ale keď sa nám vymkne spod kontroly, vedie k rade problémov ako fyzická bolesť, migrény, emočné problémy atď.

Čím viac sme vystavení stresu, tým viac zaťažujeme nadobličky, ktoré pre nás sekrétujú protizápalový kortizol. Avšak aj oni majú svoje limity. Postupne začne sekrécia kortizolu degradovať a telo je ponechané bez adekvátnej protizápalovej ochrany voči patogénom. Pri chronických infekciách, pri dlhej dobe rekonvalescencie je takmer vždy dôvod nedostatok kortizolu a narušenie osi hypotalamus - hypofýza - nadobličky. Spolu s nedostatkom kortizolu sa znižuje telesný metabolizmus, častá je trvalá únava a zníženie reprodukčných schopností.

Jedným z dôležitých krokov je znížiť nervové zaťaženie. Každá stresová záťaž vyčerpáva nadobličky. Okrem identifikácie stresora si môžeme pomôcť sedatívnymi bylinkami ako kombinácia ľubovníka, medovky, koreňa valeriány, chmeľu atď. alebo esenciálnymi olejmi ako bergamot, citrón, levanduľa, majorán, ylang ylang, pačuli atď.

4. Pečeň

Jednou z najlepších metód pomoci imunitnému systému je rýchle odstránenie toxínov, vylučovaných patogénmi, z nášho tela. Toxíny spomaľujú organizmus a odvádzajú pozornosť imunitného systému od jeho primárnej úlohy, t.j. boj proti infekcii. Telo musí vynaložiť ďalšiu energiu na odstránenie toxínov, zanechávajúc tak menej prostriedkov na zvládnutie chronickej infekcie, ktorá sa v tele nachádza. Jedným z najlepších spôsobov, ako pomôcť telu vyčistiť toxíny, je sústrediť pozornosť na pečeň. Pečeň môže byť považovaná za čističku odpadov v tele. Posilnenie a ochrana buniek pečene je kľúčovým prostriedkom detoxikácie. Podávanie výživných látok ako ostropestrec mariánsky, kurkuma, artičoka, rozmarín, mäta, koreň púpavy je presne tá cesta, ktorú musíme sledovať.

Je potrebné poznamenať, že príliš agresívna detoxikácia môže byť škodlivá, pretože telo zaplavené toxickými metabolitmy, môže reagovať úplne opačným efektom, ako bol náš zámer. Kľúčom k úspechu je správne dávkovanie. Viac nemusí byť nevyhnutne lepšie. Ak je telo slabé, agresívna podpora pečene ju môže poškodiť a ešte viac zaťažiť telo v dôsledku nadmerného rozkladu metabolitov.

 

Záverom, zotavenie z chronických zápalov je pomalý proces, ktorý však prináša z dlhodobého hľadiska pozitívne výsledky. Sila imunitného systému sa nedá merať v laboratóriu, dôkaz vám poskytne život samotný. Systematický prístup, výživa tela, detoxikácia a obnova činnosti nadobličiek a črevného mikrobiómu sú základné kritéria pre trvalé výsledky. Takže je na čase zostaviť si svoj vlastný plán. 

 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.