Akútny zápal - návrh konceptu terapie

Akútny zápal - návrh konceptu terapie

Keď počujeme slovo zápal, ihneď si tento pojem asociujeme s niečím zlým, čo sa deje v našom tele. Avšak zápal je nutnou súčasťou imunitnej reakcie, ktorá spolu so skupinou imunitných buniek opravuje, rekonštruuje a chráni telesné tkanivá pred inváziou patogénov. Symptómy tohto procesu síce pre nás nie sú príjemné, ale sú dôležité pre efektívnu činnosť imunitného systému.

Zápal je extrémne dôležitým, ak príde čas, aby sa telo opravilo samo. Zápal je procesom, kedy nastupuje naša telesná obrana, aktivuje sa nešpecifická imunita, ktorá zaháji boj proti patogénu. A symptómy zápalu sú vedľajším efektom, ktorý cítime ako súčasť aktivity imunitného systému.

Prejav akútneho zápalu

Vo všeobecnosti by sme mohli zápal zaradiť do vítaných telesných procesov, ktorý reaguje na akúkoľvek situáciu v tele len preto, aby obnovil a reparoval poškodené tkanivá a obnovil zdravie. Zápal je prirodzenou biologickou odpoveďou so štyrmi klasickými symptómami - teplo, opuch, bolesť, sčervenanie. Počas zápalu dochádza k dilatácii a pórovitosti krvných kapilár, aby umožnili ľahký prechod bielych krviniek cez cievne steny do oblasti poškodenia infekčnými mikroorganizmami. Opuch a asociovaná bolesť je spôsobená hromadením tekutín, ktoré môžu tlačiť na nervové dráhy a spôsobovať bolesť a diskomfort. Teplo počas zápalového procesu je spôsobené zvýšením krvného zásobenia a miestneho metabolizmu.

Čo robiť v prípade akútnych zápalov

Akútny zápal u človeka, ktorý je zdravý, je jednoduché kontrolovať. Biele krvinky nájdu zdroj infekcie a začínajú s reparáciou poškodenia. Ak je proces ukončený, telo funguje opäť ako predtým. Aby sme vedeli viesť terapiu v prípade akútnych zápalov efektívne, musíme najskôr maličko poznať telesnú fyziológiu. Zápalová reakcia je regulovaná najmä imunitným systémom, črevným mikrobiómom a kortizolom, ktorý uvoľňujú nadobličky. A rovnako sa na tieto systémy sústredíme pri skladbe terapie akútnych zápalov.

 

 akutnyzapaltab

 

1. Imunitný systém

Akcia imunitného systému je zložená z viacerých sekvencií a navzájom nasledujúcich procesov, ktoré imunitnú reakciu rozdeľujú na špecifickú a nešpecifickú. Ako prvá línia nastupuje do útoku nešpecifická imunita. Nešpecifická, alebo vrodená imunita je najstaršou divíziou imunitného systému. Vyvíja sa veľmi skoro a nesie atribúty našej biologickej histórie. Nešpecifická imunita je síce rapídna v akcii ale nie veľmi precízna. Má skôr širokospektrálny a univerzálny efekt v porovnaní s imunitou špecifickou. Prejavom nešpecifickej imunity je zápal a horúčka. V prípade akútnej zápalovej reakcie vieme, že nešpecifická imunita je aktívnou. Je to presne tak, ako bolo telo zostrojené.

Cieľom terapie bude krátkodobá a intenzívna stimulácie imunitného systému rastlinami z radu imunostimulantov.

  • Zázvor - používa sa už tisíce rokov na zmiernenie bolesti a zníženie horúčky. Vďaka svojej schopnosti zlepšovať zdravie gastrointestinálneho traktu, a keďže je črevo súčasťou proti zápalovej reakcie, je top bylinkou ako zlepšiť svoju imunitu. 
  • Kurkuma - je jedným z najlepších prírodných imunostimulantov, pôsobí silne proti zápalom a podobne ako zázvor, uľaví od pociťovanej bolesti.  
  • Cesnak - je pravdepodobne najpoužívanejším imunostimulantom. Na tento účel ho dokonca používali starí rímski vojaci. Má schopnosť eliminovať celú škálu baktérií a vírusov.
  • Echinacea - jej imunostimulačné vlastnosti sú snáď známe každému. Ideálne je ju využiť vo forme tinktúry, z ktorej užívame 20-50 kv. 4-6 krát denne. 
  • Olivový list - je prirodzeným posilňovačom imunity, má antioxidačné vlastnosti a zvyšuje hladinu našej energie. Avšak najznámejšia je jeho antivirálna schopnosť. Predpokladá sa, že účinné zložky dokážu preniknúť bunkovou stenou a zastaviť replikáciu poškodenej bunky, prípadne zabrániť permeabilite bunkovej steny a vstupu vírusu. 
  • Kapucínka - kým olivový list je účinný najmä pri virálnych ochoreniach, kapucínka sa postará o bakteriálne infekcie a spolu s cesnakom sú top rastlinami s antibiotickým pôsobením. 

Bylinky sú obzvlášť osožné stimulanty imunitného systému a pomôžu v prvej fáze akútnych ochorení, kedy je výrazná imunitná reakcia potrebná. Je ideálne voliť kombináciu imunostimulantov pre aktívnu podporu imunitného systému a v prvých fázach zvýšiť dávkovanie na napríklad 5 x denne. Tento prístup je krátkodobým, t.j. max 3 dni a postupne znižujeme dávkovanie.

2. Črevný mikrobióm

Našim cieľom je najskôr pochopiť súvislosť medzi imunitným systémom a črevným zdravím. Moderná medicína začína tento trend doháňať. V poslednom čase sa oveľa viac výskumov zameralo na črevný mikrobióm a spôsob, akým ovplyvňuje zápal a celkové zdravie.

Vzťah črevnej mikroflóry s imunitným systémom je úzko viazaný. V črevách sa nachádzajú až tri štvrtiny imunitných tkanív (75%), ktoré sa označuje ako GALT (gut associated lymfoid tissue). Hlavná úloha GALT je riadiť imunitnú reakciu a iniciovať zápal v prípade invázie vírusov a baktérií.

Určite ste už sami zažili, že vám bolo doporučené spolu s antibiotikami užívať aj probiotiká. A nakoľko je črevo súčasťou zápalovej odpovede, pri každom akútnom zápale posilníme črevnú flóru o probiotiká, t.j. priateľské črevné baktérie. Môžete ísť cestou stravy a dopriať si množstvo kvasených a kyslomliečnych výrobkov, ktoré obsahujú živé kultúry. Alebo nie je nič zlé siahnuť aj po probiotických doplnkoch z lekárne.

Pri výbere probiotického doplnku vyhľadajte taký, ktorý obsahuje len niekoľko kmeňov s nízkou dávkou. V ideálnom prípade by dávka mala byť menej ako 10 miliárd CFU. Aj keď niekedy môžu byť užitočné veľké dávky, viac nemusí byť nevyhnutne lepšie. Každý človek je veľmi odlišný a to, čo funguje pre jedného, môže spôsobiť problémy druhému. Menej bakteriálnych kmeňov tiež znamená, že probiotikum pravdepodobne akceptuje vaše telo a bakteriálne kmene môžu naplno pracovať. Uistite sa, že vaše probiotikum obsahuje hlavne kmene Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis a Bifidobacterium longum.

3. Nadobličky a protizápalový hormón kortizol

Kortizol je hormón, ktorý vylučuje kôra vašich nadobličiek. Patrí k najsilnejším hormónom, ktorý kontroluje zápalovú reakciu. Zápal je prirodzenou biologickou reakciou imunitného systému na patogén. Je prejavom zdravej činnosti imunitného systému. Kortizol v tomto liečivom procese kontroluje zápal, aby sme nepociťovali hypersenzitívne symptómy a zároveň kontroluje, aby došlo k zníženiu produkcie zápalových molekúl v prípade zneškodnenia patogénov.

V prípade akútnych zápalov je vhodné posilniť terapiu aj o bylinky, ktoré pracujú spolu s nadobličkami a dokážu kontrolovať zápalovú reakciu.

  • Sladké drievko - je pôvodom ázijská rastlina a vysoko cenená v tradičnej čínskej medicíne. Používa sa takmer vo všetkých čínskych patentovaných bylinných receptúrach. Sladké drievko je najznámejšou pomocou pri podpore činnosti nadobličiek. Je to antistresová bylina, o ktorej je známe, že zvyšuje energiu, vytrvalosť a vitalitu a pomáha imunitným bunkám pri kontrole zápalovej reakcie. Ak máte vysoký krvný tlak, je lepšie sa tejto bylinke vyhnúť.
  • Ashwagandha - staroindická bylina so širokou históriou terapeutického využitia. Je známa ako tonikum pre činnosť nadobličiek, prináša do telesného chrámu vitalitu a energiu. Stáročia je využívaná pre svoje protizápalové vlastnosti so schopnosťou kontrolovať zápalový proces.
  • Sibírsky ženšen - tento druh ženšenu je vhodný rovnako pre ženy, ako aj pre mužov. Hlavným prínosom sibírskeho ženšenu je zvýšená odolnosť voči stresu, pomáha pri psychickej únave a je známe, že zvyšuje hladinu energie, fyzickú výdrž a vytrvalosť. Stimuluje zníženú aktivitu imunitného systému a pôsobí preventívne voči infekciám.

Akýkoľvek stimulant kôry nadobličiek budete voliť, je doporučené jeho jednozložkové dávkovanie, prípadne môžete alternovať medzi dvoma stimulantmi. Užívame buď vo forme tinktúry, alebo práškovej formy. V čajovine je účinok limitovaný, nakoľko účinná látka nie je vo vode rozpustná.

4. Výživové doplnky

Správna skladba potravy je kľúčová. Schopnosť nášho tela regulovať zápalovú odpoveď a efektívne odstraňovať z nášho tela vírusy a baktérie je vo veľkej miere závislá od množstva energetických rezerv. V prípade akútnych infekcií je vhodné do svojho programu zaradiť aj doplnky výživy, ktoré pomôžu imunitným bunkám k rýchlej obrannej reakcii. Do stravy by sme mali zaradiť najmä:

  • Vitamín C - je kľúčovým posilňovačom imunity a nadobličiek. Stojí na čele imunostimulantov v rámci doplnkov výživy.
  • Vitamín D - má antivirálne a antibakteriálne účinky a vedeli to aj naši predkovia, ktorí si pozorovaním a empirickým prístupom sami vytvorili príslovie “Kam nechodí slnko, tam chodí lekár.” Na rozdiel od vitamínu C sa vitamín D v tele vytvára, keď sa vystavíme slnečnému žiareniu. Ak sa pozriete na náš súčasný životný štýl a nedostatočný pobyt v exteriéri, je úplne normálne predpokladať, že prakticky každý trpí nedostatkom vitamínu D.
  • Rybí olej - aktívne pomáha telu vyrovnať sa s akýmkoľvek zápalom

 

Záverom, toto je príklad protokolu v prípade akútnych zápalov, pre ktoré sú typické štyri klasické symptómy ako teplo, bolesť, opuch alebo červenanie. V týchto prípadoch musíme byť aktívnejší a silnejší pri skladaní terapie, ako je mikrób, proti ktorému máme namierené. Rovnako využívame častejšie dávkovanie, najmä v prvej fáze infekčného ochorenia. Cieľom je silná a cielená podpora imunitného systému.

Tento princíp využívame pri krátkodobej a intenzívnej terapii. V rámci prípravy terapeutickej intervencie sa sústredíme na doplnenie rastlinných stimulantov, ktoré budú asistovať nadobličkám pri sekrécii protizápalového kortizolu, postaráme sa o črevný mikrobióm a pomôžeme imunitnému systému rastlinami, ktoré patria do kategórie imunostimulantov. Táto triáda je našou zbraňou pri všetkých fázach akútnych zápalových ochorení.

 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.