Mozgová hmla

Mozgová hmla

Máte pocit, že nevidíte veci tak jasno, máte problémy s krátkodobou pamäťou, ťažko sa koncentrujete najmä ak musíte spracovať úlohu duševného charakteru, máte pocit mentálneho zmätku. Potom sa môže jednať o niečo, čo v alternatívnom prístupe označujeme ako “mozgová hmla”. A je to skutočne tak, môžete mať pocit, ako by bola vaša myseľ pod oblakom, čo vám neumožňuje jasne premýšľať.

Pocit zahmlenia mysle môže byť veľmi nepríjemným a limituje našu činnosť a aktivitu. Ak tento stav pretrváva dlhodobo, môže byť jedným zo vstupných krokov ku depresii. Mozgovú hmlu môžete cítiť len krátkodobo, niekedy však pretrváva celé týždne a mesiace.

Prečo nemôžem jasne myslieť

Tento pocit mentálne zmätku obvykle nevieme logicky vysvetliť a neexistuje jednoznačná príčina týchto obmedzujúcich pocitov. Uvedomujeme si, že niečo nie je v poriadku, ale nevieme, prečo. Obvykle to uzavrieme ako súčasť procesu starnutia.

Avšak nemusí to tak byť, aj tieto situácie majú svoje riešenia. Táto mozgová agónia, nedostatok mentálnej jasnosti a problém s krátkodobou pamäťou sa dá riešiť naturálne, ak máme vedomosti, ako naše telo funguje a hlavne, ako jedna oblasť ovplyvňuje ďalšiu. Tu je niekoľko možných príčin:

Nadobličky

Vaše nadobličky sú dôležitým a prvým kontrolným miestom, ktoré reaguje na stres. Zvýšené stresové napätie vždy zvyšuje sekréciu kortizolu kôrou nadobličiek, aby vám pomohli prekonať stres akéhokoľvek druhu. Ale nesmieme zabudnúť, že aj nadobličky majú svoje limity a ak sú neustále bombardované stresormy, postupne sa môžu opotrebovávať a už nedokážu splniť požiadavky tela na ďalší kortizol. To vedie k ich postupnej únave. A my ako výsledok pociťujeme trvalú únavu, opakujúce sa infekcie, dlhú dobu rekonvalescencie, problémy s reprodukčným systémom. Na vrchole týchto kondícií - nedostatok kortizolu vedie k zníženiu celkového metabolizmu tela. Celý organizmus sa spomaľuje a spomaľuje sa aj naše myslenie. Výsledkom je pomalá detoxikačná a eliminačná činnosť, čo vedie ku kumulácii toxicity vo vnútornom prostredí. A nečisté vnútorné prostredie vedie k nečistej mysli, čo môže byť prezentované ako mozgová hmla, nedostatok jasného a čistého uvažovania a mentálny zmätok.

Kvasinkové infekcie

Premnoženie kvasinky Candida albicans môže viesť k produkcii acetaldehydov, ktoré vznikajú pri kvasení, t.j. premeny cukru na alkohol. Vtedy sa môžeme skutočne cítiť, ako pod vplyvom alkoholu, pričom sme žiadny nepožili. Symptómy sa môžu ešte zhoršiť, ak do svojho tela pridávame viac a viac monosacharidov. Kvasinky milujú cukor a budú sa množiť v prostredí, ktoré ho ponúka v dostatočnom množstve.

Hypoglykémia

Tento termín sa odvoláva na zníženú hladinu krvného cukru. Náš mozog potrebuje k svojmu výkonu glukózu a bohužiaľ nemá pre ňu zásobárne, takže potrebuje jej stabilný príjem. Na rozdiel napríklad od pečene alebo svalov, ktoré si glukózu vedia uskladniť a v čase potreby ju uvoľniť, aby mal mozog palivo pre svoje fungovanie. Zachovať stabilnú hladinu glukózy je základnou funkciou nášho tela pre prežitie.

A možno teraz poviete, že koláčik mi hladinu glukózy upraví. No však veľmi šťastné riešenie to nebude. Zvýšený príjem “nezdravých” sacharidov podporuje rast kvasinky Candida, zaťažuje pankreas a zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie, čo je vstupná brána k rozvoju diabetu. Tieto cukry majú tendenciu hladinu krvného cukru síce rýchlo zvýšiť, ale zároveň dochádza aj k rýchlej spotrebe, čo opäť môžeme pociťovať ako symptómy hypoglykémie, vrátane straty koncentrácie, závratov, duševného zmätku, podráždenosti, únavy či pocitov úzkosti.

Črevná toxicita

Črevo a mozog sú párom. To čo sa deje na jednej strane, ovplyvní stranu druhú. Ak trpíte zápchou a zápalovými ochoreniami črevného systému, ovplyvní to aj mozgové funkcie. Nečisté črevo vedie k nečistým myšlienkam. Toxická akumulácia zvyškov trávenia v poslednom článku tráviacej sústavy môže viesť k hnilobným procesom a spôsobiť tzv. “črevnú permeabilitu”, t.j. toxické látky sú spätne vstrebávané do krvného obehu. Tieto čiastočky kolujú krvným obehom a spôsobujú zápalové reakcie v rôznych častiach tela. V tejto situácii sa pod zvýšený tlak dostáva pečeň, ktorá ich musí metabolizovať, t.j. rozložiť na menšie častice, ktoré putujú opäť do čriev alebo obličiek na definitívne vylúčenie. Množstvo zápalov opäť ovplyvní aj nadobličky, nakoľko kortizol, okrem aktivity v čase stresu, je zároveň našim hlavným protizápalovým hormónom.

Kde začať

Niekedy to môže byť skutočne mätúce, kde začať, kde začať rozmotávať klbko s niťou. I keď symptómy mozgovej hmly cítime na našich kognitívnych a mentálnych schopnostiach, začneme na opačnej strane problému. Áno, presne tak, začneme od čreva.

1. Črevo

Pre správne vylučovanie odpadových látok a ako prevencia množstva chronických ochorení nie je lepšie miesto, kde si začať skladať svoj terapeutický plán. V rámci sústredenia sa na črevný systém bude našim cieľom:

  • Zvýšiť črevnú peristaltiku- na začiatku terapie je ideálne prečistiť črevné steny vhodnou bylinnou zmesou. V kurze fytoterapie pracujeme so skladbou bylín pozostávajúcich z krušina, kasia senna, sladké drievko, list maliny, koreň ibiška, koreň zázvoru.
  • Zvýšiť množstvo priateľských baktérií - túto úlohu sa nám podarí zvládnuť, ak začneme jesť viac potravín, ktoré prechádzajú kvasením, ako napríklad kyslá kapusta, alebo kyslomliečne potraviny, ktoré obsahujú živé kultúry. Pre zvýšenie účinku môžeme siahnuť aj po probiotických doplnkoch. Nie je to nič zlé.
  • Udržiavať črevo čistým - aby nám priateľské baktérie v čreve zostali, potrebujeme pre nich pripraviť stravu. Tieto baktérie sa živia vlákninou, teda viac zeleniny, ovocia, škrobových potravín, semien a orechov je pre každodenný jedálniček veľmi dôležité. Ak by sme vynechali tento krok, tak i napriek užívaniu probiotík, črevné baktérie z čreva odídu spolu so stolicou. Prebiotiká sú dlhodobou stratégiou, ktorá prináša výsledky.

2. Pečeň

Ak sa nám podarí upraviť črevnú fluóru, stolica bude pravidelná a každodenná sme o krok bližšie k čistejšiemu vnútornému prostrediu a o to je nižšia záťaž kladená na pečeň a nadobličky. Už teraz môžete mať pocit jasnejšieho myslenia. Avšak s upratovaním sme ešte neskončili a musíme optimalizovať činnosť pečene. K základným pomocníkom patrí olej z ostropestreca mariánskeho, tinktúra z koreňa púpavy, rozmarínu, mäty a artičoky. A pre ešte lepší výsledok môžeme siahnuť po najväčšom antioxidantovi zo všetkých - glutation. Nielen že pomáha pri oxidačnom strese, ale zároveň je účinnou pomocou pri rekonštrukcii buniek pečene.

3. Zvýšenie mentálnych schopností

Kým sme pri očiste orgánov trávenia venovali pozornosť prevažne bylinkám, ktoré prechádzajú tráviacim procesom priamo, pri zacielení na mozog sa najefektívnejšie javí aromaterapia a esenciálne oleje. A je na to niekoľko dôvodov. Čuch je priamo spojený s limbickým systémom a dlhodobou pamäťou a zároveň malé molekuly esenciálnych olejov dokážu prekonať hematoencefalickú bariéru, t.j. môžu vstúpiť priamo do mozgu a stimulovať mozgovú aktivitu. K top olejom patria:

  • Rozmarín má zacielenie jasné – mozog. V prvom rade účinky pocítite v oblasti pamäte a koncentrácie, pôsobí adaptogénne na nervový systém, upravuje činnosť srdca. Rozmarín je stimulačným olejom nervového systému a intelektu. Zvyšuje mentálnu činnosť, akademické zručnosti, posilňuje pamäť a koncentráciu, zvyšuje komunikačné schopnosti a posilňuje sebavyjadrenie. V rámci senzorických nervov je olejom posilňujúcim vnímanie všetkými zmyslami, obzvlášť čuchu a zraku. V prípade motorických nervov má uplatnenie pri zníženej hrubej a jemnej motorike.  
  • Bazalka rovnako ako rozmarín, efekt oleja je cefalický, teda stimuluje a čistí myseľ. Je vynikajúcou voľbou pri nervových disfunkciách, duševnej únave alebo nerozhodnosti. 
  • Mäta stimuluje myseľ, zlepšuje koncentráciu, mentálnu agilitu a zmysel pre cieľ. Je olejom duševnej únavy, neistoty, šoku, negativity. 
  • Borovica pomáha pri zmierňovaní duševnej únavy a nervového vyčerpania. Podľa francúzskych textov je jej zloženie podobné ako kortizol. 

Záverom, ak máte pocity mentálneho zmätku, keď vám chýba jasnosť myslenia, keď začínate zabúdať napríklad kľúče, alebo kde ste včera zaparkovali auto, keď máte pocit, že je vaša myseľ akoby pod oblakom, je to možno len signál, že by ste mali začať upratovať. Nie, nie obývačku. Ale svoje telo, chrám svojej duše.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.