Kvasinka Candida Albicans

Kvasinka Candida Albicans

Candida je typ huby, ktorá sa môže vymknúť kontrole. Je kvasinkou, ktorá sa prirodzene nachádza na našej koži a vo vnútri tela napríklad v ústach, hrdle, črevách, pľúcach a ženských pohlavných orgánoch. Obvykle nespôsobuje žiadne problémy, skôr naopak. Pomáha črevnému zdraviu, lepšiemu vstrebávaniu živín a podporuje zdravé trávenie. Candida sa v malom množstve nachádza aj na zdravej a neporušenej pokožke. Celkovo môže hrať dokonca prospešnú úlohu v ekosystéme nášho tela.

U zdravých ľudí hladina vlhkosti pokožky a ďalšie faktory vo vnútri tela držia kvasinku na uzde. Problémom je až jej premnoženie, ku ktorému môže dôjsť najmä z nasledovných faktorov.

1. Znížená činnosť imunitného systému

K premnoženiu kvasinky môže dôjsť, ak dochádza k oslabeniu imunitného systému. Rovnako sem spadá narušenie vonkajších bariér obrany imunitného systému ako je narušenie pokožky a/alebo slizníc, čo umožňuje kvasinke postupné získavanie prevahy na týchto územiach. Rovnako je znížená funkčnosť imunitného systému indikátorom častejšieho opakovania a návratu kvasinkových infekcií v priebehu času, nakoľko sa imunitnému systému nepodarilo úplne zvíťaziť nad prvotnou infekciou.

2. Nerovnováha črevného mikrobiómu

Do protizápalovej činnosti je povolané okrem imunitného systému aj naše črevo a črevný mikrobióm. Až tri štvrtiny buniek imunitného systému dozrieva práve v tejto časti tráviaceho traktu. Nezdravá skladba črevného mikrobiómu môže stáť za znížením funkcií imunitného systému, čo môže viesť k chronickému zápalu. Ak poznáte opakujúce sa kvasinkové infekcie, je nutné pátrať viac a hľadať základný zdroj problému, ktorý môže byť nevyvážený črevný mikrobióm.

3. Chronický stres a znížená činnosť nadobličiek

Candida Albicans má tendenciu prekvitať a prosperovať u ľudí, ktorých nadobličky už dlhodobo vylučovali antistresový a protizápalový kortizol. Znížená odolnosť voči stresu a opakujúce sa infekcie, trvalá únava a dlhá doba rekonvalescencie sú základnými indikátormi. Prioritou tohto kroku je vyriešiť našu reaktivitu na stres, ktorý bude oslabovať imunitný systém a dávať priestor pre rozkvet kvasinky Candida.

4. Strava bohatá na monosacharidy

Cukor má tendenciu vyberať si veľkú daň na našom zdraví. A platí to aj v prípade premnoženia kvasiniek, ktoré preferujú špecifické anaeróbne prostredie. Strava s vysokým obsahom cukru a kvasníc môže vytvoriť dokonalé prostredie pre premnoženie Candidy. Cukor v cukrovinkách, koláčoch a sladkostiach vytvára kyslé prostredie a kvasí. Rovnako je potrebné znížiť konzumáciu kvasnicových produktov ako chlieb, cestoviny a ďalšie výrobky vyrobené z droždia.

Aby sme zastavili množenie kvasiniek a dostali ich pod uzdu, potrebujeme celkovo zmeniť náš životný štýl a stravu. Tieto štyri základné piliere budú slúžiť na spoľahlivé a trvalé udržanie kvasinky na uzde.

Mali by sme vedieť, že neexistuje žiadny spôsob, ako úplne odstrániť kvasinku Candida z nášho tela. V skutočnosti by takéto pokusy mohli oslabiť naše zdravie. Namiesto toho by sme sa mali zamerať na všetky podmienky, ktoré neumožnia kvasinke nekontrolované množenie.

ČO pridať

  • Probiotiká - probiotiká sú priateľské baktérie a najmä kmene Laktobacilov bránia premnoženiu tejto huby. 
  • Voda - hydratácia a dostatočný pitný režim pomáha s preplachovaním celého tela a teda aj znižuje koncentráciu rôznych odpadových látok v tele. 
  • Alkalizácia tela - kyslé prostredie milujú všetky kvasinky, baktérie a vírusy. K prekysleniu organizmu dochádza vtedy, ak je produkcia a/alebo príjem kyselín väčšia ako neutralizačné schopnosti nášho organizmu. V tomto prípade si môžeme pomôcť prípravou tzv. alkalickej vody. Jednoducho si pitnú vodu obohatíme o riasy, akými sú chlorella alebo spirulina. Tento alkalický roztok môže neutralizovať kyseliny a brániť vnútorné prostredie pred premnožením kvasinkových infekcií. Kým pH pitnej vody sa pohybuje okolo 7, alkalická voda je ešte viac zásaditá s pH okolo 8-10. Jednoducho si práškovanú riasu pridáme do vody, alebo šejkra. 

Okrem toho alkalická voda pomáha pri detoxikácii nášho tela a poskytuje nám množstvo antioxidantov, čím zastavuje naše predčasné starnutie. Chlorella obsahuje niekoľko zlúčenín, ktoré sa považujú za antioxidanty, vrátane vitamínu C, betakaroténu, lykopénu a luteínu. Spirulina obsahuje karotenoidy, astaxantín, zeaxantín, vitamín E a mnoho bielkovín, esenciálnych aminokyselín, minerálov, esenciálnych mastných kyselín. A je úžasnou pomocou aj vtedy, ak je našim cieľom podporiť zdravie svojho zraku. Obe riasy sú plné chlorofylu, chlorella o čosi viac, čím sa zvyšuje okysličenie celého tela. Dobré aeróbne prostredie je zdravé prostredie pre naše telo.

Kvasinka pre svoj rast a množenie potrebuje prostredie s obmedzeným kyslíkom alebo anaeróbne prostredie. Teda jednou z možností je zaradenie alkalických rias do svojho života.

Kvasinky a aromaterapia

Na to, aby sa candide dobre darilo, potrebuje vlhké a teplé prostredie, ideálne s kyslým pH a nedostatkom kyslíka. To sú všetko podmienky, ktoré candida miluje. Preto ju často nájdete, ako kolonizuje záhyby tela a vlhkých oblastí. S týmito faktami na pamäti budeme v rámci aromaterapie klásť dôraz nielen na esenciálne oleje, ale aj na nosné médium. Nosné médium musí podporiť náš zámer. Mali by sme sa vyhnúť zachytávaniu vlhkosti na pokožke a preto nebudú príliš šťastnou voľbou základné produkty na báze lipidov (rastlinné oleje, maslá vosky). I keď sú fantastické pre svoje schopnosti udržať v pokožke vlhkosť, v prípade kvasinkovej infekcie to nebude až taká výhra. Kvasinka miluje vlhkosť.

11 

Namiesto toho siahneme po médiu s vodným základom ako sú napríklad pleťové vody, kvetové vody, gély alebo krémový základ. Hotové gély tvoria dobrý základ pre väčšinu aplikácií a sú ideálne na ošetrenie pokožky hlavy. Pleťové vody alebo hydrosoly (kvetové vody) rovnako ako gély majú mierne vysušujúci účinok na pokožku a sú ideálne médiá na liečenie plesňových a kvasinkových infekcií. Sú všeobecne dobre akceptované.

Z esenciálnych olejov sa najčastejšie uplatňuje bergamot proti kvasinkovým infekciám a rôznym dermatofytom (kvasinky napádajúce kožu), list škorice má v repertoári celé spektrum protikvasinkových aktivít, rovnako je účinné geranium a palmarosa z dôvodu vysokého obsahu geraniolu a 1,8-cineole zastúpený v eukalypte alebo kajepute.

Životný štýl so zdravou stravou nabitou živinami, množstvom vody, základnými vitamínmi, dobrými minerálmi, menej spracovanými potravinami a väčším množstvom antioxidantov je len začiatkom dobrej zdravej stravy, ktorá môže pomôcť pri prevencii rastu Candidy. Potrebujeme aj menej cukru, menej kvasníc a čistenie krvi. Náš tráviaci trakt musí byť čistý a obsahovať dobré zdravé baktérie. Candida nemôže rásť v zdravom, aeróbnom, zásaditom prostredí. Čím lepšie sa o svoje telo staráme, tým je menšia šanca, že budeme mať tieto typy kvasinkových infekcií.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.