Candida a jej vplyv na zdravie

Candida a jej vplyv na zdravie

Čo je Candida?

Candida je typ huby, ktorá sa môže vymknúť kontrole. Je kvasinkou, ktorá sa prirodzene nachádza na našej koži a vo vnútri tela napríklad v ústach, hrdle, črevách, pľúcach a ženských pohlavných orgánoch. Obvykle nespôsobuje žiadne problémy, skôr naopak. Candida sa v malom množstve nachádza aj na zdravej a neporušenej pokožke a celkovo môže hrať dokonca prospešnú úlohu v ekosystéme nášho tela.

Kvasinka Candida na tele a v tele

Kvasinka Candida nie je vôbec vinníkom infekcií, ak je vo svojej prirodzenej forme. Je dokonca veľmi dôležitá pre telesné funkcie. Napríklad:

  • Prispieva k udržaniu rovnováhy medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov, ktoré obývajú náš tráviaci trakt, ústnu dutinu, kožu a iné časti tela. Jej prítomnosť v malom množstve pomáha stimulovať imunitný systém a podporuje tvorbu protilátok, čím prispieva k obranyschopnosti organizmu. 
  • Candida tiež hrá dôležitú úlohu v tráviacom procese, najmä pri rozklade cukrov a vlákniny, čo napomáha vstrebávaniu živín a udržiavaniu zdravej črevnej mikroflóry. V malých množstvách môže dokonca pomáhať pri regulácii kyslosti v tráviacom trakte, čím prispieva k lepšiemu tráveniu.

Úloha Candidy v ekosystéme tela

V prirodzenom množstve je teda Candida súčasťou nášho telesného ekosystému a prispieva k správnemu fungovaniu organizmu. Ak si sami oslabujeme zdravie, či už nesprávnou stravou, nezdravými návykmi, o ktorých vieme, že sú škodlivé, alebo deštruktívnymi myšlienkami a emóciami, nemôžeme sa čudovať, že naše telo prestane fungovať optimálne. Postupne sa môžu objaviť rôzne symptómy. Oslabením nášho 'terénu' môže dôjsť aj k citeľnému premnoženiu kvasiniek, ako je Candida, čo vedie k ďalším zdravotným problémom. 

Premnoženie Candidy

Premnoženie Candida albicans v tele, nazývané kandidóza, môže spôsobiť rôzne symptómy v závislosti od miesta, kde sa kvasinka premnoží. Najčastejšie signály, ktorými nám Candida oznamuje svoju prítomnosť vo väčšom rozsahu sú napríklad:

Symptómy premnoženia Candidy 

  • Tráviace ťažkosti ako nadúvanie, plynatosť, hnačka, zápcha, biely povlak na jazyku
  • Kožné problémy v podobe svrbiacich vyrážok, nechtových infekcií, suchej a podráždenej pokožky
  • Neustála únava, slabosť a nedostatok energie
  • Časté infekcie a oslabená imunita  
  • Vaginálne infekcie vrátane svrbenia a hustého bieleho výtoku
  • Mozgová hmla prejavujúca sa ako problémy so sústredením alebo zhoršená pamäť

Indikácie premnoženia Candidy

Možno si poviete, že sú to tak všeobecné príznaky a ako budem vedieť, že ide o Candidu? Áno, s určitosťou to povedať nevieme. Ale, ak sa jedná napríklad o viaceré symptómy z tohto zoznamu, ako napríklad máme tráviace problémy, kožné infekcie, cítime sa unavene a trápi nás vaginálna infekcia, môžeme skúmať, či nie sú náhodou naše symptómy signálom premnoženia Candidy. Pridáva k tomu napríklad nedávne užívanie antibiotík alebo steroidov, strava s obsahom množstva rafinovaného cukru, spracovaných potravín. Ak skombinujeme tieto indície, výsledok môže znieť premnoženie kvasinky Candida Albicans.

Ako predchádzať premnoženiu Candidy?

Vieme, že kvasinka Candida Albicans je vo svojej prirodzenej forme prospešná pre naše zdravie. Jej premnoženie môže byť pre nás včasným varovaním, že niečo s našim "terénom" nie je v poriadku. Candida je ako posol, ktorý má pre nás správu. Ak sme schopní „čítať“ symptómy, prostredníctvom ktorých s nami naše telo hovorí, potom vieme dešifrovať aj správu, ktorú nám posol Candida prináša. A o čom sa v tejto správe obvykle píše? 

1. Podpora imunitného systému proti kvasinkovej infekcii

K premnoženiu kvasinky môže dôjsť, ak dochádza k oslabeniu imunitného systému. Rovnako sem spadá narušenie vonkajších bariér obrany imunitného systému ako je narušenie pokožky a/alebo slizníc, čo umožňuje kvasinke postupné získavanie prevahy na týchto územiach. Rovnako je znížená funkčnosť imunitného systému indikátorom častejšieho opakovania a návratu kvasinkových infekcií v priebehu času, nakoľko sa imunitnému systému nepodarilo úplne zvíťaziť nad prvotnou infekciou.

2. Vyváženie črevného mikrobiómu pre prevenciu Candidy

Do protizápalovej činnosti je povolané okrem imunitného systému aj naše črevo a črevný mikrobióm. Až tri štvrtiny buniek imunitného systému dozrieva práve v tejto časti tráviaceho traktu. Nezdravá skladba črevného mikrobiómu môže stáť za znížením funkcií imunitného systému, čo môže viesť k chronickému zápalu. Ak poznáte opakujúce sa kvasinkové infekcie, je nutné pátrať viac a hľadať základný zdroj problému, ktorý môže byť nevyvážený črevný mikrobióm.

3. Stres a jeho vplyv na premnoženie Candidy

Candida Albicans má tendenciu prekvitať a prosperovať u ľudí, ktorých nadobličky už dlhodobo vylučovali antistresový a protizápalový kortizol. Znížená odolnosť voči stresu a opakujúce sa infekcie, trvalá únava a dlhá doba rekonvalescencie sú základnými indikátormi. Prioritou tohto kroku je vyriešiť našu reaktivitu na stres, ktorý bude oslabovať imunitný systém a dávať priestor pre rozkvet kvasinky Candida.

4. Strava bohatá na rafinované cukry a jej dôsledky pre Candidu

Spracovaný cukor má tendenciu vyberať si veľkú daň na našom zdraví. A platí to aj v prípade premnoženia kvasiniek, ktoré preferujú špecifické anaeróbne prostredie, teda prostredie s relatívnym nedostatkom kyslíka. Strava s vysokým obsahom spracovaného cukru a kvasníc môže vytvoriť dokonalé prostredie pre premnoženie Candidy. Cukor v cukrovinkách, koláčoch a sladkostiach vytvára kyslé prostredie a kvasí. Rovnako je potrebné znížiť konzumáciu kvasnicových produktov ako chlieb, cestoviny a ďalšie výrobky vyrobené z droždia.

Aby sme zastavili množenie kvasiniek a dostali ich pod uzdu, potrebujeme celkovo zmeniť náš životný štýl a stravu. Tieto štyri základné piliere budú slúžiť na spoľahlivé a trvalé udržanie kvasinky na uzde.

Mali by sme vedieť, že neexistuje žiadny spôsob, ako úplne odstrániť kvasinku Candida z nášho tela. V skutočnosti by takéto pokusy mohli oslabiť naše zdravie. Namiesto toho by sme sa mali zamerať na všetky podmienky, ktoré neumožnia kvasinke nekontrolované množenie.

Návod na skrotenie kvasinky Candida

Ak si vyššie uvedené body zhrnieme a chápeme, čo podporuje premnoženie kvasinky Candida, potom náš plán na optimalizáciu jej výskytu by mal zahŕňať podporu imunitného systému, črevného mikrobiómu, reguláciu stresu a úpravu pH organizmu, aby sme sa vyhli acidickým podmienkam. 

Regulácia stresu a jeho vplyv na Candidu

Tento obrázok ukazuje naberanie sušeného harmančeka zo sklenenej nádoby. Harmančekový čaj je účinný pri podpore imunity a môže pomôcť pri regulácii tráviaceho systému, čo je dôležité pri prevencii premnoženia kvasinky Candida.Regulácia stresu je kľúčová. Vieme, že chronický stres vedie k zvýšeniu produkcie kyselín, tvorbe voľných radikálov a preťažuje nadobličky, ktoré musia neustále produkovať antistresový kortizol. Nadmerné množstvo kortizolu však oslabuje funkcie imunitného systému. Preto je v prvom kroku potrebné zamerať sa na nervový systém. Potrebujeme upokojujúce prostriedky (sedatíva), ktoré nám pomôžu uvoľniť sa. Môžeme siahnuť po liečivých bylinách, esenciálnych olejoch alebo energetických terapiách. Dôležité je, aby sme si vybrali metódu, ktorá na nás funguje, ktorej dôverujeme a má pozitívny efekt na náš nervový systém.

Liečivé bylinky ako valeriána, medovka, ľubovník, chmeľ, harmanček, pamajorán a pod. – ideálne je pripraviť si vlastnú zmes upokojujúcich byliniek a užívať ju vo forme bylinkového čaju. Obvykle kombinujeme 3-5 rastlín pri tvorbe zmesi.

Esenciálne oleje, napríklad citrón, citrónová tráva, medovka, levanduľa, bergamot, pačuli, ylang-ylang a pod. – môžu sa použiť buď ako jednodruhový olej, alebo ich kombinácia. Inhalácia je ideálna na rýchle ovplyvnenie limbického systému, ktorý je sídlom našich emócií.

Energetické terapie ponúkajú rôzne možnosti, ako sa dostať do stavu vnútorného pokoja, objaviť sebasúcit a sebalásku, ktoré sú „protijedom“ pre extrémne emócie oslabujúce imunitný systém a nadobličky – čo sú kľúčové mechanizmy regulácie nielen kvasinky Candida.

Podpora imunitného systému a črevného mikrobiómu proti kvasinkovej infekcii

Miska ovsenej kaše s čerstvými jahodami a čučoriedkami. Táto výživná kaša je bohatá na vlákninu a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie črevného mikrobiómu a pomáhajú pri kontrole Candidy.

Okrem toho, dlhodobý stres oberá telo o dôležité živiny. Naše bunky, najmä nervové a imunitné, potrebujú výživu. Hlavným zdrojom energie je glukóza, ktorá pochádza nielen z ovocia, ale aj z celozrnných obilnín, strukovín a zeleniny. Tieto potraviny poskytujú stabilný a vyvážený zdroj energie. Ak bunky nedostávajú potrebnú výživu, vrátane tých imunitných, nemôžeme očakávať ich optimálne fungovanie. Hovorí sa, že láska prechádza cez žalúdok. Čo to vlastne znamená? Jednoducho povedané, keď prijímame správne živiny, cítime sa spokojní a reagujeme na situácie s rozvahou. Ak sme hladní, naše reakcie bývajú nepredvídateľné a extrémne. Tá istá analógia platí aj pre naše bunky. Ak bunky nedostávajú pravidelný prísun glukózy, nebudú optimálne pracovať, čo sa prejaví aj na našej fyziológii.

Množstvo antioxidantov a vlákniny, ktoré obsahujú ovocie a zelenina, má dokonca štvornásobný prínos. Je zdrojom prirodzenej glukózy a fruktózy, teda preferovaný zdroj potravy pre všetky naše bunky (1). Okrem toho, konzumáciou ovocia a zeleniny posilňujeme imunitný systém tým, že znižujeme oxidačné zaťaženie, čo umožňuje imunitným bunkám lepšie fungovať (2). Ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá je dôležitým zdrojom potravy pre črevné baktérie. Tieto prospešné mikroorganizmy pomáhajú udržiavať črevný trakt zdravý a čistý, čím podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry (3). A posledný bonus, ovocie a zelenina majú alkalizujúci účinok, čo znamená, že môžu pomôcť udržiavať zdravé pH v tele. Chronické infekcie, oxidačný stres alebo emočný stres môžu prispieť k posunu pH smerom ku kyslejšiemu spektru pH stupnice. Kyslé prostredie je priaznivé pre množenie kvasiniek, baktérií a vírusov. Udržiavanie optimálneho pH prostredia je preto dôležité pre podporu imunitného systému a prevenciu premnoženia patogénov, vrátane kvasinky Candida (4). 

Viac o prekyslení organizmu a možných riešeniach 

Hydratácia a jej význam pri prevencii Candidy

Sklenený pohár s citrónovou vodou a čerstvou mätou. Citrónová voda pomáha pri detoxikácii a udržiavaní zásaditého prostredia v tele, čo je dôležité pre prevenciu premnoženia kvasinky Candida.Hydratácia a dostatočný pitný režim pomáhajú s preplachovaním celého tela, čím podporujú elimináciu toxínov a odpadových látok, ktoré môžu prispieť k premnoženiu kvasinky Candida. Pravidelné pitie vody podporuje správnu funkciu pečene, ktorá je hlavným orgánom detoxikácie, a obličiek, ktoré sú kľúčové pre odstraňovanie odpadových látok z tela. Dostatočná hydratácia tiež prispieva k správnemu tráveniu a k vytváraniu optimálneho prostredia v tráviacom trakte, čo môže pomôcť v prevencii premnoženia Candidy.

Odporúča sa prijímať približne 2 až 3 litre vody denne, v závislosti od individuálnych potrieb, ako je úroveň fyzickej aktivity a klimatické podmienky. Ak si príjem vody rozložíme na celý deň, môže to byť jednoduchšie. Napríklad začnite pohárom vody po prebudení (ideálne s citrónom), pokračujte napríklad troma pohármi dopoludnia, štyrmi pohármi vody popoludní a dvoma pohármi večer. Takto môžeme prijať až 3 litre vody denne. A týmto spôsobom zabezpečíme rovnomernú hydratáciu počas celého dňa, podporíme správne fungovanie nášho tela a pomôžeme s elimináciou kyselín z nášho tela, ktoré inak budú naďalej tvoriť ideálne prostredie pre množenie kvasinky Candida. 

Aromaterapia pri kontrole Candidy

Už vieme, že na to, aby sa Candide dobre darilo, potrebuje vlhké a teplé prostredie, ideálne s kyslým pH a nedostatkom kyslíka. To sú všetko podmienky, ktoré Candida miluje. Preto ju často nájdeme, ako kolonizuje záhyby tela a vlhké oblasti. S týmito faktami na pamäti budeme v rámci aromaterapie klásť dôraz nielen na esenciálne oleje, ale aj na nosné médium. Nosné médium musí podporiť náš zámer. Mali by sme sa vyhnúť zachytávaniu vlhkosti na pokožke a preto nebudú príliš šťastnou voľbou základné produkty na báze lipidov (rastlinné oleje, maslá vosky). I keď sú fantastické pre svoje schopnosti udržať v pokožke vlhkosť, v prípade kvasinkovej infekcie to nebude až taká výhra. Kvasinka miluje vlhkosť.  

Výber správneho nosného média a esenciálnych olejov pre kontrolu Candidy 

Sklenená nádoba naplnená aloe vera gélom. Aloe vera má protizápalové a upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri liečbe kožných infekcií spôsobených premnožením Candidy.Namiesto lipofilných základných nosných médií, siahneme po produkte s vodným základom ako sú napríklad pleťové vody, kvetové vody, gély alebo krémový základ. Hotové gély tvoria dobrý základ pre väčšinu aplikácií a sú ideálne na ošetrenie pokožky hlavy. Pleťové vody alebo hydrosoly (kvetové vody), rovnako ako gély, majú mierne vysušujúci účinok na pokožku a sú ideálne médiá na liečenie plesňových a kvasinkových infekcií. Sú všeobecne dobre akceptované.

Z esenciálnych olejov sa najčastejšie uplatňuje bergamot (Citrus bergamia) proti kvasinkovým infekciám a rôznym dermatofytom (kvasinky napádajúce kožu), list škorice (Cinnamomum verum) má v repertoári celé spektrum proti kvasinkových aktivít, rovnako je účinné geranium (Pelargonium graveolens) a palmarosa (Cymbopogon martinii) z dôvodu vysokého obsahu geraniolu a 1,8-cineole zastúpený v eukalypte (Eucalyptus globulus) alebo kajepute (Melaleuca cajuputi).

Naša finálna receptúra s obsahom 50g určená na topickú aplikáciu pre kontrolu kvasinky Candida môže vyzerať nasledovne:

  • 47.3g Aloe vera gel (komerčne zakúpený. Ak sa rozhodnete vymačkať gél priamo z rastliny, je nutné pridať konzervant pre kozmetické účely v hodnote 1% z celkového množstva  zmesi)
  • 0.2g Bergamot esenciálny olej
  • 0.5g Škorica list esenciálny olej
  • 1.0g Eukalyptus globulus esenciálny olej
  • 1.0g Geranium esenciálny olej  

 

Obrázok s textom "Aromaterapia online kurz" a ženou držiacou esenciálny olej. Esenciálne oleje, ako je levanduľa alebo tea tree, môžu byť efektívne pri boji proti Candidovým infekciám a podpore imunity.

Životný štýl a prevencia premnoženia Candidy

Životný štýl so zdravou stravou nabitou živinami, množstvom vody, základnými vitamínmi, dobrými minerálmi, menej spracovanými potravinami a väčším množstvom antioxidantov je len začiatkom dobrej zdravej stravy, ktorá môže pomôcť pri prevencii rastu Candidy. Potrebujeme aj menej cukru, menej kvasníc a čistenie krvi. Náš tráviaci trakt musí byť čistý a obsahovať dobré zdravé baktérie. Candida nemôže rásť v zdravom, aeróbnom, zásaditom prostredí. Čím lepšie sa o svoje telo staráme, tým je menšia šanca, že budeme mať tieto typy kvasinkových infekcií.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.