Bylinky pre imunitu

Bylinky pre imunitu

Všeobecným trendom doby, ktorú žijeme, je extrémne množstvo dostupných informácií, či už v rámci globálneho alebo lokálneho rozmedzia. Informačný pretlak spôsobený technickými možnosťami má však aj odvrátenú stranu. Príliš veľa je niekedy oveľa horšie, ako príliš málo. S množstvom dát a poznatkov sa začíname postupne strácať v informačnej spleti. Je to ako klbko s niťou, kde nevieme nájsť začiatok. Strácame sa v mikro svete a chýba nám pohľad z makro perspektívy.

Prečo je makro perspektíva dôležitou? Ľudské telo je komplexom a pracuje v určitých obvodoch. Jeden symptóm môžeme v rámci etiológie vystopovať na viacerých miestach. Príkladom je zápalová reakcia, ktorá je regulovaná najmä

V rámci prípravy terapeutickej intervencie sa sústredíme na doplnenie rastlinných stimulantov, ktoré budú asistovať nadobličkám pri sekrécii protizápalového kortizolu, postaráme sa o črevný mikrobióm a pomôžeme imunitnému systému rastlinami, ktoré patria do kategórie imunostimulantov. Táto triáda je našou zbraňou pri všetkých fázach akútnych zápalových ochorení.

Bylinky pre podporu imunity

Imunitný systém je prvou líniou obrany voči patogénom, ktoré vyvolávajú zápal. Od antimikrobiálnych peptidov až po protilátky nachádzajúce sa v krvi, je imunitný systém neoddeliteľnou súčasťou boja proti nekonečnému náporu baktérií a vírusov, s ktorými sa denne stretávame. Udržiavanie dobrého stavu imunitného systému je jednou z najlepších investícií do zdravia.

Bylinky sú obzvlášť osožné stimulanty imunitného systému a pomôžu nielen v prvej fáze akútnych ochorení, kedy je výrazná imunitná reakcia potrebná, ale sú súčasťou prevencie voči ochoreniam.

Imunitný systém má dve odlišné divízie obrany. Vrodená alebo prirodzená imunita má skôr širokospektrálnu aktivitu. Pohlcuje a ničí patogény uvoľňovaním bielych krviniek, cytokínov a prirodzených zabíjačských buniek. Špecifická alebo adaptívna imunita je viac špecializovaná. Nezaplaví telo bielymi krvinkami, ale skôr využíva protilátky (imunoglobulíny) pre dosiahnutie cielenejšieho útoku proti konkrétnym patogénom. Ďalším delením je oblasť pôsobenia špecifickej imunity. Bunková imunita pracuje prostredníctvom T buniek, pričom humorálna imunita pôsobí v extracelulárnych tekutinách, ako je napríklad lymfatická tekutina alebo krv a využíva protilátky.

V prvej fáze akútnych zápalových ochorení je vhodné do terapie zaradiť rastliny, ktoré zlepšujú činnosť imunitného systému a medzi top imunostimulanty zaraďujeme nasledovné:

1. Vitamín C

Na vrchole zoznamu imunostimulantov je vitamín C. Je silným antioxidantom, je rozhodujúcim pre zdravie kapilár, pokožky, zubov a kostí a dôležitý pre tvorbu kolagénu. Je tiež jeden z najčastejšie odporúčaných doplnkov proti únave a ideálnym párom nadobličiek. Nakoľko sú to práve nadobličky, kde sa nachádza najvyššia koncentrácia vitamínu C, je nutnou ingredienciou, ktorá je potrebná k tvorbe nadobličkových hormónov. Jeho antioxidačná aktivita súvisí so schopnosťou odovzdať elektróny voľným radikálom, aby sa stabilizovali a následne recyklovali. V prípade prebiehajúceho zápalu je dôležité zvýšiť jeho príjem. Rovnako sú vyššie dávky vitamínu C žiaduce v prípade stresových situácií, aby sme pôsobili prevenčne proti infekciám a posilňovali imunitný systém.

Ak je detoxikačný obvod oslabený, zvýšením dávok vitamínu C môžete pociťovať paradoxné reakcie. Vždy sledujte organizmus a ak dochádza napríklad k únave, búšeniu srdca, pocitom úzkosti, hnačke, bolesti zubov, potom musíme znížiť príjem a pracovať na detoxikačnej úrovni.

ba_f13 

2. Zázvor (Zingiber officinale)

Zázvor sa používa už tisíce rokov ako kulinárska a liečivá bylinka. Je základným pilierom ajurvédskej medicíny a jeho účinnosť preukázalo mnoho klinických štúdií. Má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, pomáha stimulovať celý tráviaci proces a možno ho považovať za univerzálny bylinný prostriedok pre mnoho rôznych zdravotných problémov. Je adaptogénnou bylinou, ktorá zvyšuje metabolizmus, reguluje hladinu kortizolu, stabilizuje krvný tlak, spaľuje tuky a zvyšuje energiu. Rovnako zmierňuje bolesti a znižuje horúčku, čo z neho robí skvelú pomoc pri virálnych ochoreniach. Vďaka svojej schopnosti zlepšovať zdravie gastrointestinálneho traktu, a keďže je črevo súčasťou proti zápalovej reakcie, je top bylinkou ako zlepšiť svoju imunitu.

3. Kurkuma (Curcuma longa)

Ďalšou ájurvédskou celebritou je kurkuma, ktorá je jedným z najlepších prírodných imunostimulantov, aké môžete zaradiť do svojho repertoáru. Aktívna zložka - kurkumín je silné antiflogistikum, má antioxidačné a antivirálne vlastnosti. Medzi ďalšie účinky patrí zlepšenie mozgových funkcií, znižuje riziko srdcových chorôb, pomáha pri prevencii Alzheimerovej choroby, znižuje symptómy artritídy a dokonca zlepšuje duševné zdravie a náladu. Kurkumín, podobne ako zázvor, využijete ako prírodný prostriedok proti bolesti. Použitie kurkumy je veľmi jednoduché, stačí ňou posypať jedlo, alebo pridať do smoothies alebo jednoducho do vody.

4. Cesnak (Allium sativum)

Cesnak je pravdepodobne najpoužívanejším imunostimulantom. Na tento účel ho dokonca používali starí rímski vojaci. Má schopnosť eliminovať celú škálu baktérií a vírusov. Vyskúšali ste niekedy cesnakový čaj? Je to ďalší spôsob, ako dostať do tela prirodzený posilňovač imunity, obzvlášť ak ho obohatíme aj o citrón a med. V skutočnosti má oveľa príjemnejšiu chuť a arómu, ako by ste mohli očakávať. V zimných mesiacoch otepľuje a je šetrnejším pre sliznicu žalúdka v porovnaní so surovým cesnakom. Ak je opäť detoxikačný obvod preťažený, je nutné postupovať opatrne. Cesnakom zlikvidujete množstvo baktérií, ktoré musia byť vylúčené zo systému. Pod zvýšenú námahu sa dostáva pečeň, ktorá musí toxíny rýchlo vyčistiť. Ak je jej činnosť znížená, tento proces sa môže spomaliť, čo dáva šancu odumretým baktériám cirkulovať krvným obehom s možným uvoľňovaním toxických substancií.

5. Echinacea (Echinacea purpurea)

Echinacea je využívaná pre svoje imunostimulačné vlastnosti mnohými bylinkármi, homeopatmi a naturopatmi. Môže pomôcť zmierniť príznaky prechladnutia a chrípky a potlačiť infekcie. Je ideálnou bylinkou v prípade zníženého metabolizmu a kumulácie toxicity v tele. Rovnako je osožná v prípade bolesti. Môžete si ju zaradiť k detoxikačným bylinkám a to najmä v prípade oslabenia detoxikačného obvodu a zníženého metabolizmu. Ideálne je ju využiť vo forme tinktúry, z ktorej užívame 20-50 kv. 4-6 krát denne, avšak terapiu obmedzíme na týždňovú periódu, kedy dochádza k ústupu akútnej infekcie. Ak nemáte pripravenú tinktúru, aj čajovina prináša spoľahlivé výsledky pre stimuláciu imunity, pričom zvýšime jej dávkovanie na päťkrát denne po šálke po dobu akútnej infekcie.

6. Olivový list (Olea europea)

Možno nie tak známy v našich podmienkach, list z olivovníka je prirodzeným posilňovačom imunity, má antioxidačné vlastnosti a zvyšuje hladinu našej energie. Je dokázané, že podporuje kardiovaskulárne zdravie, reguluje krvný tlak a bojuje proti vírusovým a bakteriálnym infekciám. Môže tiež zmierniť príznaky nachladnutia, chrípky, infekcií močových ciest a opary. Avšak najznámejšia je jeho antivirálna schopnosť. Predpokladá sa, že účinné zložky dokážu preniknúť bunkovou stenou a zastaviť replikáciu poškodenej bunky, prípadne zabrániť permeabilite bunkovej steny a vstupu vírusu.

7. Kapucínka (Tropaeolum majus)

Kapucínka je pôvodom z južnej Ameriky a v 16. storočí je predstavená Európe. Kým olivový list je účinný najmä pri virálnych ochoreniach, kapucínka sa postará o bakteriálne infekcie a spolu s cesnakom sú top rastlinami s antibiotickým pôsobením. Jej zacielenie je najmä na oblasť močových a dýchacích ciest. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je zaradená k rastlinným imunostimulantom.

8. Medicínske huby

Všetky medicínske huby sú známe svojou schopnosťou zvyšovať imunitu. Avšak majú svoje využitie aj v rámci celého neuroendokrinného systému a sú ideálnym pomocníkom, ktorý má širokospektrálne zacielenie. K medicínskym hubám patrí najmä Cordyceps, Coriolus, Ganoderma lucidum, Lentinus, Maitake, Shiitake a ďalšie.

ba_f15 

Predstavili sme vám niekoľko rastlinných riešení, ktoré môžete využiť na podporu imunitného systému v čase bakteriálnych alebo virálnych infekcií. A práca už zostáva na vás, zostaviť si tú správnu kombináciu, ktorej budete maximálne dôverovať. Okrem rastlinných imunostimulantov sa pokúste do kompozície terapie zahrnúť aj posilňovače nadobličiek a črevného mikrobiomu.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.