Hlien a kašeľ - prekážka alebo cesta liečenia

Hlien a kašeľ - prekážka alebo cesta liečenia

Opäť jeseň, opäť soplíky, kašeľ … Ako vnímate tieto telesné prejavy? Sú pre vás prekážkou? Možno máte obavy a strach? Ak áno, tak na tomto mieste skúsime so zaujímavosťou skúmať svoj soplík a svoj kašeľ.

Imunitný systém je to, čo chráni naše telo pred inváziou a množením patogénov. Skladá sa z divízií a postupnej kaskádovitej operácie jednotlivých buniek, ktoré sú aktívne v rámci imunitnej reakcie. Od makrofágov, alebo požieračov patogénov až po špecificky školené lymfocyty. Avšak prvú líniu našej telesnej obrany, náš pevný obranný múr, predstavujú telesné sekrécie a reflexy.

Sekrétovaný hlien je produkovaný slizničnou výstelkou, ktorá lemuje dýchacie cesty. Jeho úlohou je zachytiť patogény a vylúčiť ich spolu s telesnými sekrétom. Rovnakú úlohu zohráva kašeľ, kýchanie, kedy sa opäť patogény vylučujú z nášho tela. Tieto mechanizmy, ktoré používa náš imunitný systém, sú presne tými, ktoré zabezpečia, aby sa naše telo nestalo hostiteľom patogénov, ale aby boli z nášho tela prirodzene uvoľnené. Poďakujme svojmu telu za prácu ktorú pre nás robí, i keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že kašeľ a hlien hrajú proti nám. Opak je však pravdou.

Ak máme skutočne radi svoje telo a chápeme dôležitosti symptómom nachladnutia, potom môžeme viac porozumieť a podporiť prirodzený telesný proces. A ako efektívna pomoc sa zdá, obrátiť svoju pozornosť na esenciálne oleje.

Esenciálne oleje a respiračné infekcie 

Esenciálne oleje, tak ako z názvu vyplýva, sú esenciálne, teda nevyhnutné pri prvých známkach vstupu patogénov do nášho tela cez respiračný systém. Môžu byť pomocou pri zastavení prvého útoku patogénov. Esenciálne oleje majú množstvo antimikrobiálnych vlastností, nepotláčajú prirodzený prejav ľudského tela ako sekrécia hlienu alebo kašeľ. Nechceme blokovať svoju prvú líniu obrany. Naopak, my ju chceme inhaláciou esenciálnych olejov ešte posilniť. A to je naša pomocná ruka na bojovom poli voči patogénom.

13 

Určite príde čas, kedy si môžeme prácu esenciálnych olejov vyskúšať priamo na sebe. V prvých fázach nachladnutia by sme mali byť intenzívni v ich používaní. Esenciálne oleje sú prírodné výťažky rastlín, sú to malé tukové molekuly a aby úspešne zvládli boj s patogénom, potrebujeme ich inhalovať v prvých fázach akútnej infekcie skutočne aktívne.

Aktívne metódy inhalácie sú vždy vhodné pre akútne situácie a prvú fázu infekčného ochorenia. Potrebujeme skrátka molekuly esenciálneho oleja dopraviť priamo do miesta výskytu patogénov.  

  • nadcha2Inhalačná tyčinka – pomocou je inhalačná tyčinka, ktorú si impregnujeme esenciálnym olejom a vdychujeme arómu esenciálneho oleja počas dňa. Pár nádychov v jednej sekvencii a môžeme o pár minút opakovať.  
  • Naparovanie – k ďalšej aktívnej metóde by sme mohli využiť klasické naparovanie. Potrebujeme len misku s dostatočne teplou vodou, ktorá nám umožní odparovanie esenciálneho oleja. Hlavu si zakryjeme uterákom, aby sme zintenzívnili prchanie molekúl oleja, ktoré vstupujú do našich dýchacích ciest. 5 minút dýchania je obvykle dostatočný čas na úľavu od blokovaných dýchacích ciest. Opakujeme niekoľkokrát denne.  

Aké oleje sú vhodné pri respiračných infekciách

Ak máte svoje esenciálne oleje, pravdepodobne ste skúmali aj to, akými terapeutickými vlastnosťami disponujú a kedy by sa mohol práve tento olej využiť a pomôcť telu s homeostázou. Ak hovoríme o infekciách dýchacích ciest, tak budeme selektovať esenciálne oleje, ktoré disponujú nasledovnými vlastnosťami:

  • Expektoranciá - látky, ktoré sa používajú na liečbu vlhkého kašľa (kašeľ s hlienom, produktívny kašeľ). Pomáhajú telu zbaviť sa nadbytočného hlienu tak, že ho zjemňujú a riedia.
  • Mukolytiká – sú látky, ktorých zloženie umožňuje skvapalnenie produkovaného sekrétu a vďaka tomu je jednoduchšia jeho eliminácia. Sú osožné najmä vtedy, ak už došlo k zahlieneniu a je obtiažne eliminovať hlien kašľom.

 

Bežný

názov

Latinský

názov

Respiračný systém

Expektoranciá

Mukolytiká

Aníz

Pimpinella anisum

X


Borovica

Pinus sylvestris

X


Cédrové drevo

Cedrus atlantica


X

Citrón

Citrus limon

X


Čierne korenie

Piper nigrum

X

X

Eukalyptus

Eucalyptus globulus

X


Kadidlo

Boswellia carterii

X

X

Kajeput

Melaleuca leucadendron

X


Majorán

Origanum majorana

X


Mäta

Mentha piperita

X

X

Rozmarín

Rosmarinus officinalis


x

Šalvia

Salvia officinalis


X

Zázvor

Zingiber officinale

X

X

 

Prítomnosť oleja i v nepatrnom množstve stimuluje obranné reakcie organizmu a zvyšuje elimináciu nadprodukcie hlienu, ktorý môže byť definitívne vylúčený z tela. Nie je inej cesty.

Bezpečnosť je prioritou

Pri práci s esenciálnymi olejmi dbáme najmä na bezpečnosť. I keď sú esenciálne oleje získané z rastlín, nezískavame ich prirodzeným spôsobom. Sú vysoko koncentrované a vďaka tomu sú aj účinné. Takže selekcia esenciálneho oleja, či už sa jedná o dieťa alebo dospelého, môže byť v konečnom dôsledku liekom alebo “jedom”.

Ako rozlúsknuť túto otázku, ktorý esenciálny olej? Pomoc nám dáva veda a znalosť dominantnej chemickej kompozície esenciálnych olejov. Vo všeobecnosti sa vyhneme pri bábätkách a malých deťoch esenciálnym olejom, ktoré obsahujú v rámci svojho chemického portfólia, molekuly oxidov (eukalyptus, kajeput, rozmarín) a esenciálnemu oleju z mäty, ktorý obsahuje chladivý mentol. I keď sú tieto esenciálne oleje absolútne vhodné pre dospelých a obzvlášť užitočné pri respiračných ochoreniach, pri veľmi malých deťoch a bábätkách, môžu ovplyvniť receptory chladu a reflexne zúžiť dýchacie cesty.

Pri deťoch si vyberáme esenciálne oleje veľmi jemného zloženia. Molekuly limonenu a pinenu, ktoré sú obsiahnuté v esenciálnom oleji z citróna, borovice, kadidla a molekuly alkoholov majoránu a tea tree, sú bezpečnou cestou.

Pri dospelých, v prvých fázach akútnej infekcie, môžeme siahnuť po silnejších zbraniach, ako mäta, rozmarín, eukalyptus, šalvia. Môžeme používať len jeden esenciálny olej, prípadne ich kombinovať a striedať. A môžeme so záujmom skúmať ako moje telo reaguje na každý olej, ako pomáha mojim reflexom a sekréciám v práci s uvoľňovaním patogénov. Môže to byť začiatok spolupráce medzi vami a vašimi esenciálnymi olejmi.

Záverom, najskôr prichádza pochopenie svojho tela a jeho prejavov. Naše telo s nami neustále hovorí, vysiela nám signály. Avšak možno nepočúvame svojim srdcom. Niekedy má naša racionálna myseľ iné úmysly. Chce byť výkonná, chce pracovať, chce ísť tam alebo tam. A vtedy sa telesné prejavy môžu zdať prekážkou. Ale ak sa vrátime späť k sebe a svojmu telu, začneme cítiť vďačnosť za to, čo pre nás hlienom a kašľom skutočne robí.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.