Aromaterapia a zápal

Aromaterapia a zápal

Imunitný systém tela sa začína rozvíjať pri narodení tým, že si pamätá každý jednotlivý organizmus, s ktorým sa stretne. Po identifikácii sa aktivuje telesná armáda a zaháji zápalovú reakciu ako obranný mechanizmus. Akútny zápal má štyri klasické príznaky ako teplo, začervenanie, bolesť a opuch. Akútny zápalový proces je zvyčajne krátky a komplexný. Avšak v prípade chronických infekcií je zápalová reakcia konštantná, pretrváva dlhodobo a na veľmi miernej úrovni. Mohli by sme ju obrazne označiť ako pred bodom varu. Pretrváva dlhodobo a postupne znižuje kvalitu nášho zdravia. Môžeme mať skúsenosti napríklad s trvalou únavou a celkovo zníženou vitalitou. Život prestáva byť vnímaný ako miesto radosti a nových nápadov. Život sa stáva každodenným bojiskom.

Dnes sa pozrieme, ako sa z akútnych zápalov dostávame do zápalov chronických a aké možnosti nám ponúka aromaterapia a esenciálne oleje aj v týchto prípadoch.

Genéza chronického zápalu

Pri skúmaní genézy chronického zápalu nás obvykle pátranie dovedie k osi hypotalamus - hypofýza - nadobličky. Táto os zabezpečuje reguláciu zápalového procesu. V prípade invázie patogénov sa spúšťa kaskáda imunitných operácií, počnúc vonkajšími bariérami ako napríklad naša pokožka, reflexy ako napríklad kašľanie, smrkanie. Ak sa patogénu podarí prekonať túto prvú bariéru nastupuje do útoku druhá divízia, tzv. nešpecifická imunita, ktorá ničí patogény prostredníctvom bunkového požierania, ktoré sa nazýva fagocytózou. A prejav činnosti fagocytózy je zápal.

Zápal nie je celkom pochopený. Nikto nechce zápal. Ale akonáhle pochopíme, že zápal je súčasťou práce našich imunitných buniek, budeme za zápal vďační, pretože vieme, že naša obranná armáda imunitných buniek je aktívna a práve pracuje na tom, aby naše telo očistila od patogénov. Symptómy akútneho zápalu sú citeľné ako napríklad teplo, bolesť, opuch alebo sčervenanie. Ak je fagocytóza ukončená, telo funguje opäť ako predtým. Zápal je zdravou činnosťou imunitných buniek a vítaným procesom. Aby bol zápal kontrolovaný a my sme nemuseli čeliť hypersenzitívnym symptómom, telo využíva na kontrolu zápalov hormón zvaný kortizol. A tu sa vraciame zas na začiatok nášho pátrania k osi hypotalamus - hypofýza - nadobličky.

 stres_imune21

Kortizol je našim hlavným protizápalovým hormónom, ktorý reguluje imunitnú reakciu. Okrem toho, je kortizol hlavným antistresovým hormónom. Jeho duálna aktivita môže byť na začiatku mätúca, ale ak pochopíme rolu kortizolu, máme polovicu vojny vyhranej. Takže poďme si to ukázať v praxi.

Zvýšené hladiny kortizolu

Naše telesné tkanivá žiadajú viac kortizolu a to najmä v dvoch prípadoch. Stres a zápal. Najčastejšia požiadavka na kortizol pramení zo zažívania stresu. V dnešnej dobe nie je neobvyklé, že sme vystresovaní každý jeden deň. Či je to strach z choroby, alebo stres existenčný, vždy bude zvýšená záťaž kladená na os hypotalamus - hypofýza - nadobličky, ktoré musia produkovať viac kortizolu, aby nám pomohli kráčať našim dňom. A keďže vieme, že kortizol nie je len antistresový ale aj protizápalový, potom zvýšené hladiny kortizolu budú pôsobiť proti zápalom.

Mnoho ľudí by sa spýtalo, čo je na tom zlé, že kortizol pôsobí proti zápalom. A to je celkom logická otázka. Predsa nikto nechce zápal. Áno, nikto nechce zápal, pretože zápalu často nerozumieme. Zápal je jedným z prejavov zdravej činnosti imunitných buniek. Ak sa do nášho tela dostane patogén, imunitné bunky ho identifikujú a zneškodnia. Ako výsledok ich usilovnej práce, my cítime symptómy zápalu ako bolesť, opuch, teplo a červenanie. Zápal je zdravou činnosťou imunitného systému. Telo bolo presne takto zostrojené. Zápal je vítaným telesným procesom. Je krátkodobý a potrebný na to, aby boli všetky patogény zneškodnené. Bez zápalu to nie je možné.

A keďže je kortizol vylučovaným pri každej perióde stresu, rovnako je aktívna aj jeho protizápalová činnosť. V čase stresu je naše telo v pohotovosti a nemá časť zaoberať sa bolesťou alebo akýmkoľvek prejavom zápalu. Zápal je utlmený a to je presne to, čo patogény vítajú. Môžu sa ticho a bez povšimnutia ďalej šíriť a osídľovať naše tkanivá.

Zvýšené hladiny kortizolu vždy blokujú aktivitu imunitných buniek a za týmto účelom sú kortikoidy často medicínsky využívané.  Zápal je však jednou z činností imunitných buniek. A to je aj odpoveď na to, prečo stres znižuje funkcie imunitného systému. Ak naše nadobličky produkujú príliš veľa kortizolu, obvykle pri intenzívnom strese, pôsobíme proti zápalom. Zápalové mediátory sú deaktivované a imunitné bunky sa nemajú ako dozvedieť o prítomnosti patogénu a nemôžu zasiahnuť. My síce z krátkodobého hľadiska necítime symptómy zápalu, ale je to len krátkozraké riešenie. Patogény majú v tomto prostredí dostatok času nato, aby sa začali množiť, stať sa virulentnými a postupne znižovať činnosť našich tkanív.

Ak sú nadobličky dlhodobo drancované neustálym stresom, postupne začne sekrécia kortizolu degradovať. S nízkou hladinou dostupného kortizolu sa znižuje celkový metabolizmus nášho tela. Štítna žľaza znižuje produkciu svojich hormónov. S nízkym metabolizmom klesá tráviaca a eliminačná činnosť. Zvyšky potravy sa držia v poslednom článku tráviaceho traktu dlhšie, než je potrebné. Môže dôjsť k narušeniu črevnej mikroflóry a črevnej priepustnosti, čo opäť môže spôsobiť vlastnú intoxikáciu nášho tela. Naše vnútorné prostredie sa stáva ideálnym hostiteľom pre inváziu patogénov.

Nedostatok kortizolu už pre nás nie je spoľahlivou protizápalovou ochranou. Spomalený metabolizmus a kumulácia toxických metabolitov spôsobuje vznik nízkostupňových infekcií v rôznych častiach tela a vstupujeme do štádia chronických zápalov.

Aromaterapia a esenciálne oleje

Esenciálne oleje nám pri infekciách a zápaloch vedia byť veľmi nápomocné. Dokonca sú našou duálnou zbraňou. Pomôžu nám zvládnuť náročnejšie obdobia stresu s ľahkosťou a zároveň sú preplnené bioaktívnymi látkami, ktoré majú preukázateľný antimikrobiálny efekt.

aromaterapia 

Esenciálne oleje a stres

Už vieme, že stres oslabuje výkonnosť našich imunitných buniek. V každej stresovej záťaži sa hladina kortizolu zvyšuje a jeho zvýšená hladina je obrazne povedané sedatívum pre imunitné bunky a imunitné mediátory. Blokuje sa zápalová reakcia a fagocytóza. Tieto prirodzené telesné procesy sú však nevyhnutné na likvidáciu patogénov. Kortizol síce zníži vnímanie symptómov, avšak o to viac času zostáva patogénom na postupné osídľovanie nášho tela.

Našou prvoradou úlohou je používať esenciálne oleje na upokojenie nervového systému. Je to jednoduchá, prirodzená a priamočiara cesta, ako znížiť pociťovanie stresovej záťaže a znížiť množstvo kortizolu.   Je mnoho olejov s upokojujúcimi vlastnosťami. Môžete vyskúšať napríklad inhaláciu alebo difúzovanie nasledovných esenciálnych olejov a pozorovať ako sa zmierňuje napätie vášho tela a uvoľňuje sa vaša myseľ:

  • YlangYlang
  • Pomaranč
  • Citrón
  • Sladký majorán
  • Levanduľa
  • Harmanček
  • Bergamot
  • Santalové drevo
  • Citrónová tráva
  • Pačuli

Esenciálne oleje a zápal

Antimikrobiálna aktivita esenciálneho oleja vo veľkej miere závisí od jeho chemického zloženia. V modernej medicíne je antibiotická liečba bežná, avšak celoplošné a nadmerné používanie spôsobilo u množstva ľudí rezistenciu na antibiotiká, čo je v súčasnosti jedným z hlavných problémov verejného zdravotníctva.

Na druhej strane, esenciálne oleje majú svoj potenciál ako farmaceutiká. Ich chemická štruktúra je komplexná a mnohotvárna. Niektoré oleje majú známu dominantnú zložku ale obsahujú i rad ďalších látok a stopových prvkov, ktoré tvoria komplex jedinečnosti tak typický pre každý jeden esenciálny olej.

V kurze aromaterapie sledujeme presne tento koncept. Nie sú to len terapeutické vlastnosti zbierané našimi predkami už niekoľko storočí. Sledujeme aj ich bioaktívne zložky, ktoré nám doposiaľ poskytla veda. A práve z týchto dôvodov môžeme cielene a selektívne vyberať vhodné esenciálne oleje najmä pre bezpečnosť a efektivitu terapie.

Napríklad pri akútnych infekciách budú našimi pomocníkmi esenciálne oleje s dominantnou kompozíciou fenolov a fenylpropanoidov. Takto zostavená zmes je využívaná len krátkodobo (obvykle prvé tri dni) a intenzívne. Je to krátkodobá a intenzívna pomoc imunitným bunkám zvládnuť nápor patogénov hneď pri ich invázii. Z hľadiska chemickej kompozície sú najúčinnejšie oleje s dominantným obsahom fenolytických zložiek ako je napr. carvacrol (oregano, saturejka) thymol (tymián), eugenol (škorica list, bazalka). Bola preukázaná ich účinnosť proti širokému spektru mikroorganizmov.

Ak sme však už na druhej strane a trápi nás chronický zápal, musíme postupovať pomaly a postupne. V týchto prípadoch je menej viac. Agresívnejšie oleje z radu fenolov a fenylpropanoidov môžu byť až príliš intenzívne pre telo, ktoré stratilo svoju vitalitu. V tomto prípade si pomôžeme esenciálnymi olejmi jemnejšieho kalibru, avšak naša terapia bude dlhodobá. A o tom, ktoré oleje sú jemnejšie nám odpoveď opäť dá ich dominantná chemická kompozícia. V tomto prípade je vhodné siahnuť po esenciálnych olejoch, ktorých dominantnú zložku tvoria alkoholy.

Alkoholy budú osožné v prípade chronických infekcií, kde je terapia vedená jemne, avšak vyžaduje sa dlhšia perióda rekonvalescencie. Patrí sem napríklad linalool (ružové drevo, koriander, bazalka, levanduľa, bergamot), ktorý vykazuje aktivitu proti niektorým baktériám a hubám, avšak jeho efekt je podstatne vyšší v prítomnosti ďalších zložiek, ako sú napríklad geraniol (palmarosa, geranium, tymián ct. geraniol) alebo terpinen-4-ol (tea tree, majorán).

Záverom, esenciálne oleje a aromaterapia majú obrovský potenciál slúžiť nám bezpečne a v prospech nášho zdravia. Sú vysoko koncentrované hydrofóbne kvapaliny získané z rastlín. A i keď sú rastlinného pôvodu, nezískavame ich prirodzeným spôsobom. Koncentrácia účinných látok nachádzajúcich sa v esenciálnych olejoch môže byť našim najlepším priateľom, ak sú používané s porozumením, ale zároveň aj katom, ak s nimi zaobchádzame bez toho, aby sme ich spoznali o trochu bližšie.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.