Oxytocín - hormón lásky

Oxytocín - hormón lásky

Oxytocín sa nazýva „hormón lásky“ pre jeho priaznivé účinky na vzťahy, altruizmus a sociálne väzby. Oxytocín je to, čo z človeka robí skutočného človeka so zmyslom pre empatiu, súcit, schopnosťou vytvárať si putá a väzby. Je hormónom reprodukcie, sexuality, tehotenstva a dojčenia. I keď budúce mamičky môžu študovať množstvo literatúry ako zvládnuť svoju novú rolu, telo a príroda robí svoju prácu precízne a bez toho, aby sme sa o to museli vedome pričiniť. Naše telo je múdrejšie, ako si myslíme a oxytocín je tu na to, aby bola emočná väzba medzi matkou a dieťaťom vytvorená.

Čo je oxytocín?

Oxytocín je hormónom, ktorý sa vytvára v mozgu, v hypofýze. Jeho primárne poslanie je pôrod a dojčenie. Okrem toho vytvára väzbu medzi matkou a dieťaťom ale rovnako sa podieľa na vytváraní našich partnerských väzieb. Je skrátka hormónom “medových týždňov”. Okrem našich sociálnych väzieb je oxytocín zodpovedný aj za naše duševné zdravie. Znižuje stres a napätie, úzkosť, zlepšuje naše sociálne spojenia a zlepšuje našu náladu. Niekedy sa označuje ako veľký uľahčovač života. Je hormónom empatie, štedrosti a dôvery v život samotný.  Aké sú teda výhody oxytocínu?

Oxytocín vytvára sociálne prepojenie

Sociálne spojenie je nevyhnutné pre naše duševné zdravie a každodenný život. Vychádza to z evolúcie a tak, ako žili naši predkovia. Vylúčenie zo skupiny a prerušenie sociálneho prepojenia zvyčajne znamenalo smrť. Prežitie bolo závislé od kmeňa a rovnako to platí aj pre život v 21. storočí. Potrebujeme sociálne väzby a spojenia. Je od nich závislé naše zdravie a dokonca môže pomôcť znížiť našu reakciu na stresové faktory.

Oxytocín znižuje úzkosť

Z času na čas môžeme pociťovať istú formu úzkosti. Mozgový oxytocín je jednou z mocných zbraní nášho mozgu na zníženie úzkosti a zlepšenie duševného zdravia. Rozvíjaním empatie a súcitu so sebou samým, môžeme znížiť pocity úzkosti.

Oxytocín znižuje reakciu na stres

Stres sa považuje za tichého zabijaka, ak ho nemáme pod kontrolou a stane sa permanentným. Cez pocity každodennej únavy, nekvalitného spánku, zníženej výkonnosti imunitného systému, kolísavej hladiny krvného cukru, hormonálnej nerovnováhy až po spomalenie metabolizmu, priberanie na váhe, chronické zápaly a kumulácii toxických metabolitov, nakoniec končíme vyčerpaním s neschopnosťou kráčať svojim dňom. Oxytocín nám v tomto scenári nedovolí klesať na samé dno. Oxytocín je našim hormónom lásky a v počiatočných fázach stresu bude znižovať požiadavky tela na produkciu kortizolu.

Oxytocín buduje dôveru

Dôvera je základnou esenciou života. Bez dôvery prichádza strach a so strachom prichádza stres. Dôvera nám umožňuje rásť, rozvíjať sa, žiť vo vzťahoch a zdravých a posilňujúcich väzbách. Oxytocín je tým motívom.

Ako zvýšiť hladinu oxytocínu

Je mnoho spôsobov, ako dosiahnuť zvýšenie hladiny oxytocínu. Sekrécia oxytocínu hypofýzou sa stimuluje pozitívnou spätnou väzbou. To jednoducho znamená, že jeho produkcii predchádza určitý stimul. A my môžeme tieto stimuly vedome ovplyvniť.

Láskavosť pre ostatných - ak niekomu pomôžeme a podáme mu pomocnú ruku, nielen zmiernime jeho trápenie, ale rovnako sme odmenení aj my sami. Našou výhrou je vyššia hladina hormónu lásky a s tým úzko súvisí aj dobrá nálada a emocionálna pohoda. Nemusia to byť len veľké činy hodné uznania, niekedy stačí len úsmev alebo úprimné slová, či kompliment.

Jemný dotyk a objatie - jemný fyzický dotyk, pohladenie alebo objatie pomôže zvýšiť hladinu oxytocínu na oboch stranách.

Čas s priateľmi alebo domácim miláčikom - jedným z najlepších spôsobov, ako zvýšiť oxytocín, je tráviť čas so svojimi priateľmi, rodinou alebo domácimi miláčikmi. Spojenie s priateľmi a pocit, že som súčasťou sociálnej väzby, pozitívne interakcie, to všetko prináša zvýšenú hladinu oxytocínu.

Čo ak nemám domáceho miláčika alebo osobu, ktorú by som práve teraz mohla objať?

Hladinu oxytocínu môžeme prirodzene zvýšiť tým, že vstúpime do sveta spirituality, alebo do svojho vlastného upokojujúceho systému, do svojho vlastného sveta pokoja a bezpečia. Meditácia je jednou zo vstupných brán.

Žijeme svoje životy v domnienke, že láska je mimo nás. Že sme závislí na domácich miláčikoch alebo ľudskej bytosti, aby sme pocítili to, čo je láska alebo v chemickej podobe oxytocín. Avšak láska nie je tam niekde vonku, láska nie je mimo nás. Láska je priamo v nás, a či už je to oxytocín alebo čakra srdca, stále môžeme precítiť túto najvyššiu silu, silu lásky.

Začneme teda z opačného konca. Najskôr musíme uveriť, že sme schopní milovať. Začneme sa učiť cítiť túto energiu uvedomením si centra čakry srdca. Je to miesto, z ktorého prúdi energia lásky. Neprúdi z mozgu, ani z päty. Prúdi zo srdca. Budeme sa vracať do tohto miesta, budeme tu tráviť viac času ako trávime vo svojej mysli so všetkými tými obavami a strachmi. Nie je to nič ťažké.

Utekáme od seba samého a pritom sme sami pre seba zdrojom všetkého, čo práve v túto chvíľu potrebujeme. Nezáleží na našom veku. Možno si poviete, že už ste na lásku starí, že túto časť života máte už za sebou. Pamätajte, že každý, kto dýcha, ten je schopný lásky. Možno sa bojíte milovať, ale milovať ste schopný. A nielen že ste schopný milovať, vy ste schopný obrovskej lásky. Môžeme si povoliť generovať pocity lásky a sebalásky, môžete to vyskúšať v nasledovnom meditačnom cvičení hneď teraz, alebo kedykoľvek budete chcieť.

 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.