Výhody meditácie nielen v čase stresu

Výhody meditácie nielen v čase stresu

Stres sa môže vyskytnúť tak často, že sa môže nakoniec javiť ako stav bytia. A čím častejšie sa cítime vystresovaní, tým viac škody spôsobujeme svojmu telu. Aby nám však stres nezničil zdravie, musíme sa naučiť riešiť stres skôr, ako sa ešte zhorší.

Keď pociťujeme stres a nadmerné napätie, náš telesný systém reaguje a hneď na viacerých frontoch. Začína sa rapídna sekrécia hormónov ako kortizol, zvyšuje sa telesný metabolizmus a štítna žľaza rapídne produkuje svoje hormóny. Nervový systém sa zapína a do nášho tela putuje viac adrenalínu a exitačných neurotransmiterov. V stave pohotovosti sa zároveň vypína trávenie a telesný imunitný systém. Vždy je to kompromis nervového, endokrinného a imunitného systému.

Akonáhle stresujúca epizóda pominie, všetky telesné systémy sa opäť vrátia k normálnej funkcii, čo umožní nášmu telu odpočívať a opravovať svoje tkanivá. Obnovuje sa trávenie a spánok. Ak však stres neustále pokračuje, všetky telesné systémy zapojené priamo do stresovej reakcie zostávajú a pokračujú na vysokých otáčkach. Stále je naše telo a naša myseľ pripravená na boj alebo útek, bez možnosti adekvátneho odpočinku, trávenia alebo samoopravy. Viac o jednotlivých štádiách stresu a ich dopadom na telesnú fyziológiu nájdete tu.

 

Hlavný monitor stresu - amygdala

Všetci si myslíme, že sme viac či menej racionálni ľudia a na svoju činnosť máme svoje dôvody. V skutočnosti je to len zdanlivé. Plnú kontrolu nad našou aktivitou preberá malá mozgová štruktúra zvaná amygdala. Je to časť limbického systému, ktorý predstavuje najstaršiu časť nášho mozgu. Amygdala bola obzvlášť dôležitou štruktúrou, ktorá zabezpečovala prežitie našich predkov, keď samotné rozhodovanie o živote a smrti bolo každodennou súčasťou ich života. Často sa nazýva aj ako mozog plazov. Funkciou amygdaly je monitorovať vonkajšie podmienky a hľadať nebezpečenstvo, pretože jej hlavnou úlohou je dbať o naše bezpečie.

Ak sa pozrieme na súčasný život, sme prestimulovaní a bombardovaní miliónmi bitov senzorických údajov každú sekundu nášho dňa, avšak vedome môžeme spracovať približne len sedem bitov za sekundu. O našu bezpečnosť sa preto stará amygdala a ak vyhodnotí určitý vstup ako hrozbu nebezpečenstva, upozorní nás na to a my môžeme zaujať postoj. Bohužiaľ, amygdala nedokáže rozlíšiť medzi spomienkou na stresujúcu udalosť a skutočnou udalosťou prebiehajúcou v prítomnom okamihu. To znamená, že už len pomyslenie na bolestivé udalosti môže spustiť aktiváciu amygdaly a naše telo nasleduje. Buď utekáme, útočíme alebo sme paralyzovaní.

Signalizácia amygdaly okamžite mobilizuje telo na pohotovostnú akciu a tiež súčasne vypína mozog. To znamená, že môžeme robiť rýchle rozhodnutia dôležité pre prežitie, ale viac menej nie sme schopní vyšších myšlienkových procesov, ako sú kreativita a racionalita. Táto telesná odpoveď je užitočná, ak nás prenasleduje medveď, ale keď sedíme pri kancelárskom stole, toto vôbec nepomáha.

 

Zabudovaný upokojujúci systém

Tak ako má evolučne každý z nás systém na monitorovanie nebezpečenstva (amygdala), rovnako máme v sebe zabudovaný systém na upokojenie svojej mysle a tela. Do tohto systému máme voľný vstup či už prostredníctvom esenciálnych olejov a priameho prepojenia čuchu s amygdalou, alebo prostredníctvom byliniek a fytoterapie prostredníctvom priamej interakcie s neurotransmitermi.

A posledným spôsobom, ako aktivovať náš vlastný upokojujúci systém je niečo, čo je vlastné všetkým cicavcom. Systém starostlivosti o svoje mláďatá. Keď sa aktivuje systém starostlivosti, prirodzene sa vylučuje napríklad oxytocín (hormón lásky) a endorfíny (prirodzené opiáty), ktoré redukujú stres a zvyšujú pocity bezpečia a ochrany.

Sú dva spôsoby, akým sa aktivuje upokojujúci systém. Jednak je to láskavý dotyk a jemné slová alebo zvuky. Je to rovnaké, ako matka upokojuje svoje dieťa napríklad spievaním uspávanky a jemným hojdaním. Spojením fyzického dotyku a jemného zvuku zvyšujeme pocit bezpečia a ochrany. Prerušuje sa vzor nebezpečenstva, ktorý je asociovaný s konkrétnou udalosťou, emóciou alebo myšlienkou.

A keďže sme pravdepodobne už dosť veľkí na uspávanku a kolísanie v náručí, máme ešte jednu možnosť a tou je vedená forma meditácie, v ktorej budeme spájať jemný zvuk a slová s vlastným, upokojujúcim dotykom na svojom tele. Môžete si to vyskúšať práve teraz, alebo kedykoľvek budete mať chuť. Ideálne so slúchadlami na ušiach.

Meditácia umožňuje nášmu telu vyrovnať sa s mnohými problémami spojenými s chronickým stresom a pomôže nášmu telu odpočívať a opravovať sa. Okrem toho sú ďalšími pozitívnymi výhodami meditácie nasledovné:

  • Znižuje hladinu stresu - pravidelné meditovanie znižuje hladinu kortizolu v prvých štádiách stresového zaťaženia 
  • Zmierňuje úzkosť a depresiu - neustály stres môže stáť za pocitmi úzkosti a depresie. Vstupom do upokojujúceho systému významne znižujeme pocity úzkosti a depresie. 
  • Zlepšuje náladu - pocity relaxácie a pokoja sú základom pre zlepšenie nálady a psychickej pohody. Zároveň zlepšujeme našu pamäť a schopnosť kreativity a racionality. 
  • Zvyšuje aktivitu imunitného systému - každý stres má za následok vypnutie imunitných buniek a tak nám zostáva telo bez adekvátnej obrany. Pravidelná meditácia umožňuje telu odpočívať a opravovať svoje tkanivá. 
  • Znižuje krvný tlak - keď je telo v neustálom strese, je bežné, že krvný tlak sa zvyšuje. Meditácia je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť krvný tlak. 
  • Zlepšuje spánok - každý z nás asi zažil, že v období stresu je zaspávanie náročnejšie a nie je neobvyklé, že sa budíme v priebehu noci. Pravidelná meditácia však môže výrazne zlepšiť kvalitu nášho spánku a zvýšiť hladinu spánkového hormónu. 
  • Znižuje hmotnosť - obvykle je stres príčinou tzv. emocionálneho stravovania. V čase stresu potrebujeme energiu a tak siahnutie po čokoláde je prvá vec, čo nám zdanlivo pomôže. Meditáciou znižujeme stresové napätie a tým aj potrebu siahnuť po čokoláde alebo sáčku čipsov.

Pred viac ako 150 rokmi, Henry David Thoreau napísal: „Mnoho ľudí vedie život tichého zúfalstva.“ A na tejto fráze je aj v 21. storočí kus pravdy. Technológia zmenila náš svet, avšak naše mozgy a telá sú stále rovnaké ako pred tisíckami rokov. V snahe prispôsobiť sa rýchlemu svetu takmer každý z nás pozná, čo je stres a je v skutočnosti niekedy náročné vypnúť. A rovnako by sme mali vedieť, že každý z nás má vo svojom tele upokojujúci systém a my k nemu máme priamy prístup, ak sme dostatočne otvorení a ochotní nájsť k nemu ten správny kľúč.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.