Ako upokojiť svoj emočný mozog?

Ako upokojiť svoj emočný mozog?

Limbický systém je komplexný súbor štruktúr umiestnených v strede nášho mozgu. Často sa nazýva ako emočný, pocitový alebo reaktívny mozog. Reaguje ešte predtým, ako vstúpi do hry naše rácio. Možno s tým máte svoje skúsenosti. Niekedy skrátka pod vplyvom emócií urobíme niečo, alebo povieme pár fráz bez toho, aby sme zvážili ich dôsledky. A je to úplne normálne, pretože naša reakcia je plne vedená limbickými štruktúrami.

Limbický systém bol obzvlášť dôležitou štruktúrou, ktorá zabezpečovala prežitie našich predkov, keď samotné rozhodovanie o živote a smrti bolo každodenné. Limbický systém monitoruje vonkajšie podmienky a sústavne hľadá nebezpečenstvo, pretože jeho hlavnou úlohou je dbať o naše bezpečie. Ak sa pozrieme na súčasný život, sme prestimulovaní a bombardovaní miliónmi bitov senzorických údajov každú sekundu nášho dňa, avšak vedome môžeme spracovať približne len sedem bitov za sekundu. O našu bezpečnosť sa preto stará limbický systém a ak vyhodnotí určitý vstup ako hrozbu nebezpečenstva, upozorní nás na to a my môžeme zaujať postoj. Bohužiaľ, limbický systém nedokáže rozlíšiť medzi spomienkou na stresujúcu udalosť, ktorá spätne vyvolá negatívnu emóciu a skutočnou udalosťou prebiehajúcou v prítomnom okamihu. To znamená, že už len pomyslenie na bolestivé udalosti môže spustiť aktiváciu štruktúr limbického systému a naše telo nasleduje. Buď utekáme, útočíme alebo sme paralyzovaní.

A keďže je limbický systém primárne zodpovedný za náš emocionálny život, možno by sme mu mohli venovať viac pozornosti. Prestimulovanie limbických štruktúr bude mať vždy aj fyziologický dopad a ovplyvní imunitný systém, hormonálny systém a autonómny nervový systém.

limbic1

Hipokampus svojim tvarom môže pripomínať morského koníka a pre nás je dôležitým v procese vytvárania spomienok. Vďaka hipokampu sa môžu súčasné zážitky a nové informácie preniesť do dlhodobej pamäte.

Amygdala je miesto, kde sa rozhodne o pocitoch strachu, hnevu, úzkosti, agresii. A práve amygdala vyžaduje našu podporu a lásku, nakoľko jej prestimulovanie z nás robí človeka, ktorého niekedy nespoznávame.

Hypotalamus je drobná štruktúra (veľká asi ako fazuľa), ale jedna z najrušnejších častí nášho mozgu. Zrejme preto dostal aj označenie “Mozog mozgu”. Práve na tomto mieste sa rozhoduje o všetkých funkciách organizmu, ktoré nedokážeme ovládať vôľou. Napríklad regulácia telesnej teploty, spánok a bdenie, hladina krvného cukru atď. Avšak to nie je všetko, hypotalamus je manažérom funkcií hormonálneho a autonómneho nervového systému.

  • Autonómny nervový systém je plne pod kontrolou hypotalamu. Skladá sa z dvoch častí. Sympatiková vetva nás pripravuje na boj alebo útek a parasympatiková vetva nám umožňuje odpočívať a tráviť. Hypotalamus prostredníctvom autonómneho nervového systému kontroluje napríklad krvný tlak, srdcovú frekvenciu, dýchanie, trávenie, hlad, smäd, sexuálne vzrušenie. 
  • Hormonálny systém tvorí sústava endokrinných žliaz, ktoré majú regulačný vplyv na činnosť našich buniek. A opäť je to hypotalamus, ktorý priamou cestou cez hypofýzu, kontroluje a reguluje sekréciu hormónov štítnou žľazou, nadobličiek a vaječníkov/semenníkov. 

Ak chceme dosiahnuť optimálnu úroveň svojho fyzického a emočného zdravia, tak sa zdá, že by sme mali začať priamo od začiatku celého reťazca. A teda začíname limbickým systémom.

Existuje mnoho stratégií, ktoré môžete implementovať do svojej dennej rutiny na zlepšenie funkcií limbického systému. Avšak ako ste si mohli všimnúť, čuchové gule a čuchový nerv máme v priamom spojení s limbickými štruktúrami. A teda nás logicky napadne, že pre upokojenie alebo stimuláciu štruktúr limbického systému je najprirodzenejšie využiť čuch. A to otvára cestu pre aromaterapiu a esenciálne oleje.

Aromaterapia a limbický systém

Dobrou správou je, že limbické štruktúry úzko súvisia s našim čuchom. A my môžeme vedome naše čuchové receptory ovládať. Esenciálne oleje sú presne tou cestou, ktorou zasiahneme náš emočný mozog priamo a okamžite.

aromaterapia 

Čuch je našim chemickým zmyslom. Drobné molekuly esenciálneho oleja sa rozpúšťajú v hliene, ktorý vystiela nosovú dutinu. V strope nosovej dutiny sa nachádzajú mikroskopické riasinky tzv. cílie, ktorými sa zakončujú čuchové zmyslové bunky. Molekula esenciálneho oleja zapadne do zodpovedajúceho receptora na membráne cílií a dôjde k vzniku nervového impulzu, ktorý sa vysiela najskôr do oblasti limbického systému a limbických štruktúr ako amygdala a hipokampus.

Elektrochemický signál prechádza ďalej do hypotalamu. Hypotalamus, môžeme označiť ako vstupný bod pre biologickú cestu molekúl esenciálneho oleja. Môžeme si ho predstaviť ako spojnicu alebo most medzi mozgom a regulačnými sústavami – endokrinný a autonómny nervový systém. Výsledná reakcia na vdýchnutie arómy esenciálneho oleja je pociťovaná našim fyzickým telom, pretože sme cez hypotalamus aktivovali hormonálny a nervový systém. Pod fyziologickým efektom budeme sledovať následok, ktorý má esenciálny olej na fyziológiu, t.j. napríklad srdcovú frekvenciu, krvný tlak, dilatáciu alebo konštrikciu svalstva atď. Pre lepšiu predstavivosť, prosím preskúmajte nasledovný graf z kurzu Aromaterapie pre dušu:

aro_d21_1 

Spojenie esenciálneho oleja, čuchu a jeho vplyvu na limbický systém, ďalej hypotalamus a regulačné sústavy je nástrojom, ktorým môžeme ovládať svoj neurálny systém. Tak prečo čakať a nevyužiť to, čo máme priamo pred očami a tak dostupné. Esenciálne oleje sú k nám bližšie, než si môžeme myslieť. Stačí natiahnuť ruku a zobrať si pre seba to, čo ponúkajú.

Meditácia a limbický systém

Meditácia je ďalším spôsobom, ako vstúpiť do limbického systému a upokojiť našu amygdalu. Pri vedenej meditácii sa prirodzene zvyšuje naša dychová kapacita. Vdýchneme viac, ako pri bdelej činnosti a niekoľko násobne viac, než keď sme pod vplyvom stresu. V čase stresu je náš dych plytký s rýchlo striedajúcimi sa nádychmi a výdychmi. Počas meditácie sa deje niečo úplne opačné. Náš dych sa spomaľuje a prirodzene sa prelaďujeme na parasympatikovú divíziu autonómneho nervového systému, ktorá nám dovoľuje odpočívať.

Riešenie chronických infekcií

Chronické infekcie môžu brániť fungovaniu limbického systému. Pri chronických zápaloch vždy začíname terapiu črevným systémom. Črevná disbióza a následná črevná priepustnosť stojí za chronickými zápalmi v rôznych častiach tela. Okrem toho sa črevná dysbióza podpisuje pod zmeny nálad, naše správanie a kognitívne funkcie. Zápal vždy zvyšuje hladinu kortizolu a kortizol je priamim nepriateľom spánkového hormónu melatonínu.

Omega-3

Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre správne funkcie celého mozgu. Tieto esenciálne tuky zlepšujú učenie a pamäť a pomáhajú bojovať proti kognitívnym poruchám. Naše telo si tieto mastné kyseliny nedokáže vyrobiť, preto musíme omega-3 mastné kyseliny prijímať zo stravy a doplnkov.

Regeneračný spánok

Spánok je rozhodujúci pre optimálne funkcie nielen mozgu, ale celého nášho organizmu. Ak sme však celý deň vystresovaní, našim telom kolujú hormóny aktivity ako napríklad kortizol, adrenalín, noradrenalín a stimulujú našu aktivitu a bdelosť. Aby sme mohli zaspať, potrebujeme mať tieto hormóny na minime. A ak sú raz hormóny vyplavené z endokrinných žliaz, vykonávajú svoju aktivitu až do momentu, kedy ich pečeň odstráni z krvného obehu. Odhaduje sa, že efekt adrenalínu môže ovplyvniť našu telesnú fyziológiu až do jednej hodiny po zažití stresujúcej udalosti.

Pohyb každodenný

Fyzické cvičenie je jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať optimálne funkcie mozgu. Cvičenie zvyšuje prietok krvi a dodáva kyslík do mozgu. Fyzická aktivita je mimoriadne dôležitá a to obzvlášť vtedy, ak prežijeme stresujúci deň. Adrenalín môže cirkulovať našim systémom až do jednej hodiny od prežitého stresu. Jediným spôsobom ako ho rýchlejšie vylúčiť zo systému je zvýšenie metabolizmu a aktívne cvičenie. Ak trpíte stresom, alebo úzkosťou, jedným z riešení je minimálne 30 min. kardio aktivita denne.

 

Záverom, limbický systém je najstaršia časť nášho mozgu. Jeho hlavnou úlohou je bez nášho vedomia snímať a skenovať všetky vstupy, všetko to, čo sa okolo nás deje a triediť tieto informácie do dvoch kategórií - bezpečné a nebezpečné. Ak náš limbický systém nefunguje optimálne, môže nesprávne vyhodnotiť vstupy a aj to, čo normálne nepovažujeme za hrozbu, môže byť pociťované ako život ohrozujúce. A v takejto situácii dochádza k aktivácii celého reťazca počnúc hypotalamom, sympatikovým nervovým systémom a endokrinným systémom. Celé telo je v panike z možného ohrozenia, čo z dlhodobého hľadiska môže prispieť k postupnému zhoršeniu nášho zdravia.

Našim cieľom je upokojiť limbický systém a možno ho aj naučiť nereagovať na každú situáciu ako potenciálnu hrozbu. Čím optimálnejšia je limbická odpoveď, tým odolnejším sa stávame voči akýmkoľvek stresorom, ktoré sa vyskytujú a budú vyskytovať v našich dňoch. K tomu nám slúžia najmä esenciálne oleje a aromaterapia, nakoľko má čuch priame anatomické a fyziologické spojenie s limbickými štruktúrami. Okrem toho môžeme využiť akékoľvek techniky, ktoré sú nám blízke a rezonujú s našimi potrebami.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.