Migréna má riešenie

Migréna má riešenie

Bolesť hlavy je nepríjemná a môže nám zabrániť chodiť do práce, hrať sa so svojimi deťmi alebo dokonca vstať z postele. Migrény postihujú asi 15% globálnej populácie a ich príčiny sú nejasné, hoci sa zdá, že genetika tu môže zohrávať svoju rolu. Migrény ovplyvňujú trikrát viac ženy ako mužov. Predpokladá sa, že spôsobujú bolesť ovplyvnením nervov a krvných ciev v hlave a mozgu.

Migrény sú pomerne časté, najmä u žien. Tieto bolesti hlavy môžu byť zapríčinené toľkými faktormi od nerovnováhy v strave, stres, nedostatok spánku, intenzívna námaha a dokonca aj zvýšená hladina estrogénu, môže byť dôvodom aktivácie migrény. K bolestiam hlavy sa môžu pridružiť ďalšie symptómy ako napríklad rozmazané videnie, závraty, citlivosť na dotyk, svalová slabosť, až po pokles kognitívnych schopností.

Aj keď je ľahké riešenie tabletka na uvoľnenie symptómov bolesti, v konečnom dôsledku to nerieši základnú príčinu. Okrem dočasného maskovanie príznakov, užívanie liekov môže mať nespočetné množstvo vedľajších účinkov, ktoré ovplyvnia fyzické a duševné zdravie. Zvládanie bolesti a dokonca jej vyriešenie sa dá dosiahnuť veľmi efektívne pomocou nefarmakologických riešení. Sú však chvíle, keď sú potrebné lieky proti bolesti. Aj keď je veľa prírodných riešení bolesti účinných, v žiadnom prípade nenahrádzajú lieky na predpis, ktoré sú mnohokrát silnejšie. Ak už užívate vysoké dávky liekov proti bolesti, je nepravdepodobné, že by vám prírodné prostriedky mohli slúžiť ako alternatíva. Avšak časom pomôžu znížiť množstvo užívaných liekov.

Migréna a esenciálne oleje

migrena esencialne oleje 

Medzi najčastejšie na najúčinnejšie esenciálne oleje v prípade migrény sú využívané najmä mäta, oleje s vyšším obsahom cineolu kam patrí napríklad eukalyptus, rozmarín a rovnako je účinná proti migrénam levanduľa.

  • Mäta je obsahom mentolu, ktorý je známy ako lokálne analgetikum v prípade bolestí hlavy, migrény a neuralgie. Má schopnosť vytvárať chlad najmä pri nízkych koncentráciách. Naopak, pri vyšších koncentráciách indukuje teplo, pálenie alebo dokonca bolestivé pocity. 
  • Eukalyptus a rozmarín obsahujú monoterpénový oxid (1.8 cineol), ktorý typicky pôsobí v rámci dýchacích ciest. Avšak rovnako účinné je jeho pôsobenie proti bolesti s periférnym analgetickým účinkom. 
  • Levanduľa s obsahom monoterpénového alkoholu (linalol) je účinným prostriedkom zníženia vnímania bolesti. 

Ideálne je pripraviť si zmes olejov do roll on aplikátora s použitím kombinácie minimálne dvoch esenciálnych olejov. V prípade bolesti je vyššia koncentrácia žiaduca. V tomto modelovom príklade sa bude jednať o 10% koncentráciu. Roll on aplikátor vyplníme základným olejom (napr. mandľový, slnečnicový) a nakvapkáme 10 kv mätového oleja a 10 kv eukalytového oleja. Aplikujeme na miesto bolesti alebo pulzové miesta, prípadne zátylok.

Migréna a liečivé bylinky

Liečivé bylinky boli používané od nepamäti na úľavu od bolesti. Jedná sa hlavne o tie bylinky, ktoré disponujú sedatívnymi a protizápalovými vlastnosťami.

  • Zázvor je na čele zoznamu prírodných spôsobov, ako zmierniť migrénu. Zázvor je skutočne zázračná superpotravina, pomáha pri trávení, zmierňuje migrény, zlepšuje kognitívne zdravie, zmierňuje bolesť a je úžasnou liečbou ranných nevoľností.
  • Medovka má komplexný farmakologický profil s mnohými psychoaktívnymi látkami upokojujúcimi nervový systém. Čaj z medovky pomáha znížiť vnímanie bolesti, úzkosť, pomáha pri nespavosti a strese. Rovnako priaznivo ovplyvňuje trávenie.
  • Valeriána je prínosom mnohých kondícií od depresie, bolestí hlavy, migrény, žalúdočných ťažkostí až po chronickú únavu. Výrazne upokojuje nervový systém a limituje symptómy zvýšenej reaktivity organizmu.
  • Ľubovník zabezpečuje, aby bol serotonín (neurotransmiter dobrej nálady) k dispozícii v nervových synapsách. Ľubovník je top voľbou, ak spúšťač migrény súvisí s nervovým preťažením a nedostatočným spánkom.
  • Ashwagandha je ajurvédska bylinka, z ktorej používame koreň. Je adaptogénnou rastlinou s veľmi častým uplatnením pri úzkosti, zvýšenej stresovej záťaži, nervozite. Vyrovnáva aktivitu nervového systému a v prípade zvýšenej reaktivity ju dokáže znížiť pravdepodobne zvýšením aktivity GABA (neurotransmiter upokojenia). Zvyčajne sa podáva vo forme kapsúl.

Migréna a výživové doplnky

Niektoré doplnky výživy a zmena životného štýlu môžu priniesť veľú úľavu v prípade migrén. Patria sem najmä nasledovné: 

 migrena

  • Foláty (v syntetickej forme pod názvom kyselina listová) môžu znížiť frekvenciu migrén. Hojne sa nachádzajú v listovej zelenine ako špenát, kel, čínska kapusta. Okrem toho, folát znižuje zrážanlivosť krvi a produkciu krvných doštičiek, ktoré môžu spôsobiť spomalenie prietoku krvi a okysličenie organizmu. RDA 400 mcg.
  • Horčík (magnézium) môže byť dobrou prevenciou pred aktiváciou migrén. Horčík je známy relaxant a je jedným z najdôležitejších minerálov v prípade bolesti. Skúste do stravy zaradiť napríklad viac orechov, semien, fazuľa, brokolica, zelená listová zelenina, ktoré obsahujú viac tohto minerálu. RDA 400 mg muži a 310 mg ženy.
  • Ľanové semená a ľanový olej prirodzene poskytujú úľavu od migrény. Pokúste sa ich jesť každý deň v podobe semien aj oleja. Ľanové semienko má tiež mnoho ďalších výhod pre celkové zdravie, vrátane vlákniny, ktorá je nutná pre zdravé trávenie a vylučovanie.
  • Viac tekutín a kontrola pitného režimu by mala byť jedným z prvých krokov, ktoré podniknete pri bolestiach hlavy alebo migréne. Obvykle sa odporúča vypiť 60 ml vody na 1 kg hmotnosti rozložené počas celého dňa. Priemerný človek s hmotnosťou 60kg by mal vypiť 3,6 litra tekutín denne.
  • Zlepšite svoje emočné zdravie je rada, ktorá sa môže zdať zvláštna, avšak emočné zdravie ide ruka v ruke so zdravím fyzickým.
  • Fyzický pohyb, dostatok spánku, ubrať z kofeínu, alkoholu a gluténu.

Pátranie po príčine migrény a chronických bolestí

Ak uprednostňujete celostné a trvalé riešenie pred symptomatickým, potom je tu niekoľko možností, ako zaujať holistický pohľad na bolesť. Obvykle je hlavná príčina chronickej bolesti často rovnaká, ako príčina mnohých chronických ochorení. Čo je na druhej strane dobrou správou, nakoľko môžeme jednou ranou vyriešiť množstvo chronických kondícií.

Možno ste už uhádli - základnou príčinou je zápal. Zápal je často označovaný ako tichý zabiják. Akútny zápal je pre telo zdravá a normálna reakcia na prítomnosť patogénov. Telo bolo takto zostrojené a akútny zápal dokáže nielen tolerovať, ale aj kontrolovať. Problémom je, ak imunitná reakcia neustále pretrváva, čo môže spôsobiť mnoho zdanlivo nesúvisiacich symptómov a celkovo znižovať kvalitu zdravia. Medzi základné príčiny chronického zápalu patria:

  1. Stres
  2. Črevná dysbióza
  3. Spomalenie detoxikácie

1. Stres

Stres vo svojej najčistejšej podstate je pre nás dobrým. Upozorňuje nás na nebezpečenstvo a pomáha nám buď uniknúť z nebezpečnej situácie alebo útočiť. Akútny stres je krátkodobým a komplexným. Problémom je stres dlhodobý, čo je typická črta života v 21. storočí. Dlhodobá stresová záťaž je priamym nepriateľom našich nadobličiek. Sú to dve malé hormonálne žľazy, ktoré sa nachádza na hornom póle obličiek. Ak sme v strese, sú to práve nadobličky, ktoré nám pomôžu ako prvé dodaním energie. Vylučujú hormón kortizol, ktorý nie je len hlavným antistresovým hormónom, ale aj hlavným protizápalovým hormónom. A tu je celý zdroj problému. Dlhodobý stres vedie k vyčerpaniu nadobličiek a tým aj k nízkym hladinám kortizolu. S nízkou hladinou kortizolu nemáme dostatočnú obranu voči zápalom. V tomto stave zápalová reakcia pokračuje na veľmi nízkej úrovni, obrazne je pod bodom varu a nie je úplne zastavená. Vstupujeme do ďalšieho levelu, ktorý sa volá chronický zápal.

Únava nadobličiek môže byť zároveň hlavnou príčinou migrény. A migréna na druhej strane môže zhoršiť únavu nadobličiek. Možné sú oba varianty a môžu byť vzájomne prepojené a prezentované súčasne. Dlhodobá stratégia v prípade migrén je v prvom kroku posilniť nadobličky vhodnými bylinkami a výživou tela (viac info neskôr) a zároveň sa pokúsiť minimalizovať stresové napätie.

2. Črevná dysbióza

Tento pojem sa odvoláva na situáciu, kedy je črevná flóra nevyvážená, t.j. existuje dlhodobý prebytok nepriateľských baktérií nad priateľskými. V tejto situácii dochádza k porušeniu výstelky čriev. Bunky, ktoré lemujú črevá, sú pevne držané pohromade, aby zabránili prieniku škodlivých látok do telesných tekutín. Pri črevnej dysbióze je narušená tesnosť výstelky a dochádza k priepustnosti čreva. Toxické látky sa dostávajú do celého tela. Keďže ich náš imunitný systém zachytí, prirodzene spustí zápalovú odpoveď na zneškodnenie týchto častíc. Zvyšuje sa náročnosť práce imunitných buniek a zároveň sa zvyšujú požiadavky na sekréciu kortizolu nadobličkami. Obe situácie budú z dlhodobého hľadiska viesť k zníženiu funkcií jednak imunitného systému a vyčerpaniu nadobličiek s nedostatkom sekrécie kortizolu. Ak v prvom rade nespravíme niečo s črevnou dysbiózou, môžeme sa točiť v začarovanom kruhu s permanentnými zápalovými kondíciami v rôznych častiach tela a opakujúcimi sa bolesťami, vrátane migrén.

3. Preťažené orgány detoxikácie

Detoxikačný systém nášho tela je tvorený lymfatickým systémom, ktorý si môžeme predstaviť ako kanalizáciu mesta. Aj v našom tele sa stará o poriadok a čistenie medzibunkových priestorov. Druhým dôležitým centrom detoxikácie je pečeň. Pečeň je ako čistička odpadu v meste. Aj v našom tele prichádzajú do pečene nestrávené zvyšky potravy, toxíny, patogény atď, kde sa spracovávajú na menšie častice (metabolizujú sa) a následne sú vylúčené z nášho tela. Ak nefunguje kanalizácia a nefunguje čistička, začne sa kopiť v meste neporiadok. A tú istú analógiu môžeme uplatniť aj na naše telo. Hromadenie toxínov vo vnútornom prostredí je potenciálnym dôvodom pre vznik chronických zápalov a migrény.

Záverom, skúste si zaznamenávať svoje migrény, aby ste mali lepší prehľad o spúšťačoch. Keď budete mať jasnejší obraz, máte viac možností, ako so svojou migrénou pracovať a ako si zostaviť svoj plán zdravia. Prevencia je vždy lepšia, ako liečba samotná.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.