Keď príde reč na krvný cukor, tak hlavným aktérom pri udržaní jeho stabilnej hodnoty v krvi, je pankreas. Pankreas je plochým orgánom situovaným medzi dvanástnikom a slezinou. Má endokrinné (hormonálna sekrécia) a exokrinné (sekrécia enzýmov) funkcie. Endokrinné bunky sú zoskupené v oblasti Langerhansových ostrovčekov a sekretujú inzulín a glukagón, ktoré regulujú hladinu krvnej glukózy.
Viac o enzýmoch pankreasu
Cukry patria k hlavným živinám pre naše telo a správne fungovanie našich buniek a hlavne mozgu. Keď zjeme jedlo bohaté na sacharidy, v žalúdku a črevách dochádza k spracovaniu cukrov na glukózu, ktorá prechádza črevnými bunkami do krvného obehu. I keď sa glukóza nachádza v krvnom obehu a v okolí buniek, tie ju nedokážu využiť len tak. Glukóza nemôže vstúpiť do buniek sama. Na prenikanie do bunkových stien potrebuje pomoc inzulínu, ktorý produkuje pankreas. Inzulín preto funguje ako regulátor metabolizmu glukózy v tele.
Čo je glukóza a ako ovplyvňuje naše zdravie?
Najskôr si povedzme pár slov o glukóze a cukroch. Primárnym zdrojom energie pre naše bunky je glukóza. Takto je naše telo navrhnuté a preferovaný zdroj energie pre bunky je krvná glukóza a týka sa to obzvlášť tých buniek, ktoré majú vysoké energetické nároky, ako napríklad mozgové bunky a svaly. Preto je pre naše zdravie veľmi prospešné, aby sme bunkám poskytli to, čo potrebujú. Znamená to, že musíme konzumovať aj sacharidy, a nemali by sme sa výlučne zamerať na nízkosacharidové diéty (Keto diéta – áno alebo nie). Takýto prístup by totiž našim bunkám odopieral ich primárny zdroj potravy získaný prirodzenou cestou. Ak bunky nedostávajú dostatočnú výživu, obzvlášť tie mozgové, nemôžeme očakávať, že budú optimálne fungovať a zabezpečovať všetky dôležité telesné funkcie.
Odkiaľ sa berie glukóza? Glukóza je jednou zo zložiek sacharidov (cukrov). Keď zjeme potravinu bohatú na sacharidy, proces trávenia sa začína už v ústnej dutine. Žuvaním sa potrava premiešava so slinami, ktoré obsahujú enzým nazývaný amyláza. Tento enzým začína rozkladať komplexné sacharidy na jednoduchšie cukry, vrátane glukózy.
Keď potrava prechádza ďalej do žalúdka a tenkého čreva, pokračuje ďalší rozklad sacharidov pomocou enzýmov pankreasu. V tenkom čreve sa glukóza vstrebáva do krvi, odkiaľ je transportovaná do buniek, kde slúži ako rýchly zdroj energie. A na tento transport je potrebný inzulín.
Úloha pankreasu pri regulácii hladiny cukru v krvi
Akonáhle je glukóza z potravy vstrebaná do krvného obehu, telesné mechanizmy spozorujú zvýšenie hladiny krvnej glukózy, je to ako signál pre pankreas na uvoľnenie inzulínu. Inzulín sa dostáva do krvného obehu, zapadne do receptorov na povrchu buniek a tým sa aktivujú bunkové transportné mechanizmy, ktoré umožnia glukóze prestúpiť cez bunkovú stenu. Využitím glukózy z krvného obehu dochádza aj k jej poklesu a pankreas zastavuje sekréciu inzulínu. To je normálny proces udržania optimálnej hladiny cukru v krvi.
Avšak v praxi niekedy nemusia ísť veci optimálne. V prípade trvale zvýšenej hladiny krvného cukru sa medicína odvoláva na dve kondície.
- Diabetes mellitus typu I sa nazýva aj inzulín dependentný diabetes. Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas neprodukuje žiadny inzulín a je nutné spoliehať sa na inzulínové lieky. Cukrovka typu I sa vyskytuje u mladých jedincov, zvyčajne pred 30. rokom života. Na tento typ zatiaľ neexistuje liek.
- Diabetes mellitus typu II sa tiež označuje ako diabetes nezávislý na inzulíne a objavuje sa u dospelých a je najčastejším typom diabetu. Ide o metabolickú poruchu, ktorá je dôsledkom neschopnosti tela vytvárať dostatočné množstvo inzulínu alebo ho správne používať. 90% všetkých ochorení kategorizovaných ako diabetes, je typu II. Objavuje sa väčšinou u osôb starších ako 40 rokov.
Ako telo spracováva sacharidy pri diabete typu II
Prvý obrázok prezentuje normálny metabolizmus krvnej glukózy a zachovanie jej stabilnej hladiny. Po prijatí potravy s obsahom cukrov sa zvyšuje hladina glukózy v krvi (krvná glukóza je znázornená červenými guľôčkami). Pankreas začína sekrétovať hormón inzulín (fialový trojuholník). Inzulín sa naviaže na receptor na membráne bunky, čím prichádza signál do bunkového jadra a aktivujú sa bunkové transportéry, ktoré umožňujú vtiahnuť glukózu do vnútra bunky.
Rozdiel medzi cukrovkou typu I a typu II. Čo by ste mali vedieť.
V prípade diabetes mellitus typu I, pankreas neprodukuje inzulín a glukóza zostáva v krvnom obehu. I keď je množstvo glukózy v krvnom obehu dostupné pre bunky, tie ju nedokážu bez inzulínu vtiahnuť do vnútra a využiť ju ako zdroj energie. Tým pádom hladina glukózy v krvnom obehu stúpa.
V prípade diabetes mellitus typu 2, pankreas síce inzulín produkuje ale receptory buniek naň nereagujú, hovoríme, že sú inzulín rezistentné. Inzulín nezapadne do receptorov na povrchu bunky a tým pádom sa nedokážu aktivovať transportéry na vtiahnutie glukózy do vnútra bunky. Glukóza opäť zostáva v krvnom obehu a bunky ju nedokážu využiť.
Príčiny diabetu typu II a rizikové faktory pre vznik cukrovky
Diabetes má rastúcu tendenciu, môžeme hovoriť dokonca o epidémii všetkých vekových skupín v západných krajinách. Tento trend je alarmujúci, nakoľko sa hraničná veková skupina neustále znižuje, čo odráža aj množstvo literatúry, či už konvenčnej alebo alternatívnej, ktorá je na tému diabetes k dispozícii. Diabetes je pravdepodobne najznámejšou endokrinnou disfunkciou, ktorá sa odvoláva na trvalo zvýšené hladiny krvnej glukózy.
Diabetes typu dva sa odvoláva na trvale zvýšenú hladinu krvného cukru, kedy pankreas neprodukuje dostatočné množstvo inzulínu, alebo sú bunky na inzulín rezistentné. Dôvodom je obvykle životný štýl so stravou, v ktorej prevažujú jednoduché sacharidy (sladkosti, biely cukor, biela múka atď.) a trans-tuky (hydrogenované tuky ako napríklad margarín používaný v koláčoch, šiškách, rýchlych občerstveniach a vyprážaných jedlách). Dobrou správou je, že žiadny iný chorobný stav nemožno zvrátiť tak jednoducho, ako diabetes typu II.
Ako strava bohatá na rafinované cukry prispieva k vzniku diabetu typu II
Cukrovka je ochorenie, ktoré sa rozšírilo iba za posledných 100 rokov. Strava našich predkov nebola založená na rafinovanom cukre. Nebol jednoducho tak ľahko dostupným a cukrovka prakticky neexistovala. Našim cieľom je vedome prispôsobiť svoj jedálniček tak, aby sme zbytočne nenamáhali pankreas na dodávky inzulínu. Myslite na to vždy, keď si objednáte sladený nápoj alebo si doprajete koláčik. Tajomstvo nespočíva v absolútnom vyhýbaní sa sacharidom, ale kľúčom je vedieť, aký druh sacharidu konzumujeme. Ak budete svoje telo kŕmiť každé dve hodiny nejakým kúskom jednoduchého sacharidu (monosacharidu), môže to viesť k nadmernej stimulácii pankreasu a zníženiu schopnosti tela správne reagovať na inzulín, čo môže prispieť k rozvoju inzulínovej rezistencie a diabetu typu II.
Ako inzulínová rezistencia ovplyvňuje hladinu cukru pri diabete typu II
S vysokým príjmom jednoduchých cukrov v strave súvisí aj náš druhý bod. Ak každé dve hodiny skonzumujeme malý sacharidový snack, pankreas nútime sekrétovať inzulín, aby optimalizoval množstvo glukózy, ktorá stúpne v krvnom obehu. Tento mechanizmus by sa nemal diať príliš často, naše telo nie je nadizajnované na spracovanie veľkého množstva cukru v krátkej časovej perióde.
Príliš veľa rafinovaného cukru a príliš často, spôsobuje prestimulovanie pankreasu a dodávky inzulínu postupne začnú byť nad potreby organizmu. A keďže inzulín znižuje krvnú glukózu, výsledkom je jej rapídny pokles. A my opäť siahame po niečom sladkom. A tento cyklus zvyšovania hladiny a následne znižovania hladiny krvnej glukózy sa nemôže točiť donekonečna. Ale kým sa dostaneme do stavu totálneho vyčerpania pankreasu naše telo má posledný ochranný mechanizmus. Niečo také, ako interná ručná brzda, ktorá je zatiahnutá samotnými bunkami.
Bunky sú preťažené neustálym kŕmením glukózou a množstvom inzulínu, ktorý je sekrétovaný pankreasom v nadmernom množstve. Aby sa bunky vyhli a chránili sa, začnú sa správať rezistentne. Receptory buniek prestanú na inzulín reagovať. Senzitivita bunkových receptorov sa zníži, aby sa zabránilo efektu inzulínu. Miesto toho, aby bunky nasledovali inštrukcie inzulínu a umožnili bunkovým transportérom vstup glukózy do bunky, v tomto stave odmietnu počúvať príkazy inzulínu a cukor nechajú v krvnom obehu.
V tomto stave je hladina inzulínu vysoká, nakoľko je pankreas stále v hyperaktívnom móde a produkuje viac a viac inzulínu. Hladina krvného cukru je tiež vysoká, pretože bunky odmietajú intervenciu inzulínom a vstup glukózy. A tento stav je nazývaný inzulínovou rezistenciou.
Je možné zvrátiť diabetes typu II pomocou zmeny životného štýlu?
Určite áno. A nielen to. Diabetes typu II je veľmi jednoduché upraviť. Ak sme pochopili mechanizmu, ktorým pracuje inzulín, tak jednoduchá logika nám hovorí, že musíme znížiť príjem rafinovaných cukrov v strave a navrhnúť si diétu s nízkym glykemickým indexom.
Aké potraviny s nízkym glykemickým indexom sú vhodné pre diabetikov
Často počujeme, že by sme mali konzumovať sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Ale čo to znamená? Glykemický index predstavuje zvýšenie hladiny glukózy v krvi, ku ktorej dochádza po požití potravy. Všetky potraviny s obsahom bieleho cukru a bielej múky vo všeobecnosti patria k potravinám s vysokým glykemickým indexom. Ich konzumácia spôsobí rapídne zvýšenie krvnej glukózy, rapídnu sekréciu inzulínu s opätovným rapídnym poklesom krvnej glukózy.
Ak hladina krvnej glukózy poklesne náhle, môžeme zažívať symptómy zvýšeného potenia, pocity slabosti a búšenia srdca. Ak krvná glukóza poklesne pozvoľna, väčší efekt budeme pociťovať na úrovni funkcií mozgu v podobe napríklad zmätenia, problémami s rečou, hmlistým a rozmazaným videním, bolesťami hlavy.
Aké sacharidy mám teda konzumovať?
Nie každý cukor je rovnaký. Monosacharidy, ako glukóza a fruktóza, sú typy cukrov, ktoré telo dokáže veľmi rýchlo spracovať. Na rozdiel od zložitejších sacharidov, tieto jednoduché cukry nepotrebujú enzýmy na to, aby sa rozložili – prechádzajú priamo do krvného obehu. Tento rýchly nárast hladiny glukózy v krvi núti pankreas k produkcii hormónu inzulín. Inzulín zohráva kľúčovú úlohu, pretože pomáha presúvať glukózu z krvi do buniek, kde sa využíva ako zdroj energie.
Problém však nastáva, keď sa konzumuje príliš veľa jednoduchých cukrov, ktoré sa nachádzajú v sladených nápojoch, sladkostiach a spracovaných potravinách. Nadmerné množstvo glukózy v krvi spôsobuje, že pankreas musí produkovať viac inzulínu, aby udržal stabilnú hladinu cukru. Najprv sa nadbytočná glukóza ukladá vo forme glykogénu v pečeni a svaloch, ale ak tieto zásoby naplníme, zvyšná glukóza sa premení na tuky a uloží sa v tukovom tkanive. Tento proces vedie k nárastu telesnej hmotnosti a môže mať negatívne dôsledky pre zdravie, ako je inzulínová rezistencia či dokonca cukrovka 2. typu.
Z tohto dôvodu je dôležité vyhýbať sa monosacharidom a uprednostňovať komplexné sacharidy, ktoré majú nižší glykemický index (GI). Tieto potraviny sa štiepia pomalšie, čo znamená, že glukóza sa uvoľňuje postupne, čím sa znižuje potreba náhleho uvoľňovania veľkého množstva inzulínu. Výsledkom je stabilnejšia hladina cukru v krvi a menší stres na pankreas.
Ako spoznám, že je potravina komplexným sacharidom s nízkym glykemickým indexom?
Komplexné sacharidy s nízkym glykemickým indexom (GI) sú potraviny, ktoré sa v tráviacom trakte štiepia pomaly, čím sa glukóza uvoľňuje postupne do krvného obehu, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, bunky sú adekvátne vyživené a zároveň nezaťažujeme pankreas. Tieto potraviny vieme veľmi jednoducho rozpoznať podľa nasledovných indikátorov:
- V prvom rade to budú potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu. Vláknina vždy spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Takže tu máme sacharid s postupným uvoľňovaním. Ak konzumujete spracované a upravené potraviny, všímajte si na etikete údaj o vláknine. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny obsahujú 3 g a viac na 100 g.
- Ak potravina neprešla spracovaním, ako napríklad ovocie, zelenina, strukoviny, bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou nízky glykemický index.
- Táto potravina neobsahuje rafinované cukry a múku. Na etikete potravín by sa nemali vyskytovať názvy ako sacharóza, kukuričný sirup, vysokofruktózový kukuričný sirup, glukózový sirup, fruktózový sirup, dextróza, maltóza, invertný cukor, hnedý cukor, cukrová trstina. Tieto indikátory smerujú k tomu, že táto potravina pravdepodobne obsahuje rýchly cukor, ktorý zaťaží náš pankreas.
- Subjektívny pocit sýtosti. Ak sme po konzumácii potravy dlhšiu dobu sýti, pravdepodobne sme skonzumovali potravu s nízkym glykemickým indexom, pretože trávenie a vstrebávanie glukózy je pomalšie.
Môžem konzumovať ovocie?
Dôležitou súčasťou udržiavania zdravej hladiny inzulínu je okrem stravy aj pravidelná fyzická aktivita. Pohyb pomáha zvyšovať citlivosť buniek na inzulín, čím prispieva k lepšiemu spracovaniu glukózy a celkovému zdraviu.
Ako pohyb pomáha zvládať diabetes typu II a znižovať inzulínovú rezistenciu
Telesná hmotnosť je hlavným rizikovým faktorom diabetu typu II. Súvisí takmer vždy so stravou bohatou na sacharidy. Naše telo má obmedzené zásobárne pre cukor. Predpokladá sa, že iba 20% prijatého cukru sa môže spáliť alebo uložiť ako glykogén v pečeni. Zvyšných 80% sa bude konvertovať na triglyceridy a uskladňovať v tukovom tkanive. Ak bunky nevedia využiť glukózu z krvného obehu, pretože pankreas neprodukuje adekvátne množstvo inzulínu alebo sú naň bunky rezistentné, telo začne túto situáciu kompenzovať uvoľňovaním triglyceridov z tukových tkanív, čím zaťažujeme už aj kardiovaskulárne zdravie a zvyšujeme hladinu LDL cholesterolu.
Žiadny program pre diabetes nie je úplný bez vyváženého cvičebného programu. Zatiaľ čo väčšina ľudí si myslí, že cvičenie je spôsob, ako znížiť telesnú hmotnosť, cvičením sa dá urobiť oveľa viac, vrátane zníženia inzulínovej rezistencie.
Najlepšie výživové doplnky pre zvládanie diabetu typu II
Každý doplnok je len doplnkom. Sami o sebe nedokážu znížiť hladinu krvnej glukózy. Strava, telesná hmotnosť a aktívny pohyb, sú hlavnými piliermi prevencie alebo liečby.
- Vitamín C - užívanie vitamínu C má prvenstvo v starostlivosti o naše zdravie. Viac sa dočítate o jeho výhodách v tomto článku. Ak hovoríme o diabete, vitamín C má priaznivé účinky na metabolizmus cukrov a tukov, znižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi.
- Ginkgo biloba: táto rastlinka zlepšuje prietok krvi v mozgových a periférnych cievach. To je dôležité pre diabetikov, ktorí bežne trpia nedostatočnosťou cirkulácie v periférnych cievach.
- Gotu kola: obdobne ako ginkgo, aj gotu kola pomôže pri zhoršení mikrocirkulácie v drobných cievach, čo je typický stav, ktorý sa vyvíja ako komplikácia cukrovky a je spôsobený chronicky vysokou hladinou cukru v krvi. Znížená mikrocirkulácia bráni adekvátnemu zásobovaniu periférnych častí krvou, živinami a kyslíkom.
- Gymnea sylvestre: táto ajurvédska bylinka sa v Indii používa po stáročia na zníženie hladiny cukru v krvi.
- Reishi - je jednou z najviac klinicky skúmaných medicínskych a nutričných húb, ktoré sú nám dostupné. Je bohatá na fytosteroly, udržiava stabilnú hladinu krvného cukru zlepšením využitia krvnej glukózy. Nie je však liekom na cukrovku. Žiadna bylinka nenahradí zdravý životný štýl.
- Ashwagandha - je adaptogénnou bylinkou, ktorá sa dokáže prispôsobiť potrebám organizmu. Pravdepodobne znižuje hladinu cukru v krvi prostredníctvom účinkov na sekréciu a citlivosť buniek na inzulín.
Našou prvoradou úlohou je spoznať svoje telo a jeho potreby. Len vtedy vieme, čím budujeme svoje zdravie a zároveň vieme, čím si zo zdravia uberáme. Nie je nič dôležitejšie, ako prevencia pred liečbou samotnou. A začať od stravy a pohybu zas nie je nič náročné a nezvládnuteľné. Všetko je vecou našej voľby.
Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.