Diabetes typu II - najskôr ho musíme pochopiť

Diabetes typu II - najskôr ho musíme pochopiť

Keď príde reč na krvný cukor, tak hlavným aktérom pri udržaní jeho stabilnej hodnoty v krvi, je pankreas. Pankreas je plochým orgánom situovaným medzi dvanástnikom a slezinou. Má endokrinné (hormonálna sekrécia) a exokrinné (sekrécia enzýmov) funkcie. Endokrinné bunky sú zoskupené v oblasti Langerhansových ostrovčekov a sekretujú inzulín a glukagón, ktoré regulujú hladinu krvnej glukózy.

 diabetes2

Cukry patria k hlavným živinám pre naše telo a správne fungovanie našich buniek a hlavne mozgu. Keď zjeme jedlo bohaté na sacharidy, v žalúdku a črevách dochádza k spracovaniu cukrov na glukózu, ktorá prechádza črevnými bunkami do krvného obehu. I keď sa glukóza nachádza v krvnom obehu a v okolí buniek, tie ju nedokážu využiť len tak. Glukóza nemôže vstúpiť do buniek sama. Na prenikanie do bunkových stien potrebuje pomoc inzulínu, ktorý produkuje pankreas. Inzulín preto funguje ako regulátor metabolizmu glukózy v tele.

Ako funguje inzulín

Akonáhle telesné mechanizmy spozorujú zvýšenie hladiny krvnej glukózy, je to ako signál pre pankreas na uvoľnenie inzulínu. Inzulín sa dostáva do krvného obehu, zapadne do receptorov na povrchu buniek a tým sa aktivujú bunkové transportné mechanizmy, ktoré umožnia glukóze prestúpiť cez bunkovú stenu. Využitím glukózy z krvného obehu dochádza aj k jej poklesu a pankreas zastavuje sekréciu inzulínu. To je normálny proces udržania optimálnej hladiny cukru v krvi.

Avšak v praxi niekedy nemusia ísť veci optimálne. V prípade trvale zvýšenej hladiny krvného cukru sa medicína odvoláva na dve kondície.

  • Diabetes mellitus typu I sa nazýva aj inzulín dependentný diabetes. Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas neprodukuje žiadny inzulín a je nutné spoliehať sa na inzulínové lieky. Cukrovka typu I sa vyskytuje u mladých jedincov, zvyčajne pred 30. rokom života. Na tento typ neexistuje liek. 
  • Diabetes mellitus typu II sa tiež označuje ako diabetes nezávislý na inzulíne a objavuje sa u dospelých a je najčastejším typom diabetu. Ide o metabolickú poruchu, ktorá je dôsledkom neschopnosti tela vytvárať dostatočné množstvo inzulínu alebo ho správne používať. 90% všetkých ochorení kategorizovaných ako diabetes, je typu II. Objavuje sa väčšinou u osôb starších ako 40 rokov.

A pre lepšiu predstavivosť, preskúmajte nasledovný obrázok. 

diabetes1

Vyššie uvedená grafická ukážka prezentuje to, čo sa deje s krvnou glukózou.

Prvý obrázok prezentuje normálny metabolizmus krvnej glukózy a zachovanie jej stabilnej hladiny. Po prijatí potravy s obsahom cukrov sa zvyšuje hladina glukózy v krvi (krvná glukóza je znázornená červenými guľôčkami). Pankreas začína sekrétovať hormón inzulín (fialový trojuholník). Inzulín sa naviaže na receptor na membráne bunky, čím prichádza signál do bunkového jadra a aktivujú sa bunkové transportéry, ktoré umožňujú vtiahnuť glukózu do vnútra bunky.

V prípade diabetes mellitus typu I, pankreas neprodukuje inzulín a glukóza zostáva v krvnom obehu. I keď je množstvo glukózy v krvnom obehu dostupné pre bunky, tie ju nedokážu bez inzulínu vtiahnuť do vnútra a využiť ju ako zdroj energie. Tým pádom hladina glukózy v krvnom obehu stúpa.

V prípade diabetes mellitus typu 2, pankreas síce inzulín produkuje ale receptory buniek naň nereagujú, hovoríme, že sú inzulín rezistentné. Inzulín nezapadne do receptorov na povrchu bunky a tým pádom sa nedokážu aktivovať transportéry na vtiahnutie glukózy do vnútra bunky. Glukóza opäť zostáva v krvnom obehu a bunky ju nedokážu využiť.

Diabetes typu 2 (cukrovka)

Diabetes má rastúcu tendenciu, môžeme hovoriť dokonca o epidémii všetkých vekových skupín v západných krajinách. Tento trend je alarmujúci, nakoľko sa hraničná veková skupina neustále znižuje, čo odráža aj množstvo literatúry, či už konvenčnej alebo alternatívnej, ktorá je na tému diabetes k dispozícii. Diabetes je pravdepodobne najznámejšou endokrinnou disfunkciou, ktorá sa odvoláva na trvalo zvýšené hladiny krvnej glukózy.

Diabetes typu dva sa odvoláva na trvale zvýšenú hladinu krvného cukru, kedy pankreas neprodukuje dostatočné množstvo inzulínu, alebo sú bunky na inzulín rezistentné. Dôvodom je obvykle životný štýl, so stravou, v ktorej prevažujú jednoduché sacharidy (sladkosti, biely cukor, biela múka atď.) a trans-tuky (hydrogenované tuky ako napríklad margarín používaný v koláčoch, šiškách, rýchlych občerstveniach a vyprážaných jedlách). Dobrou správou je, že žiadny iných chorobný stav nemožno vyliečiť tak jednoducho, ako diabetes typu II.

Príčiny diabetu typu II

A) Strava bohatá na cukry

Cukrovka je ochorenie, ktoré sa rozšírilo iba za posledných 100 rokov. Strava našich predkov nebola založená na cukre. Nebol jednoducho tak ľahko dostupným a cukrovka prakticky neexistovala. Našim cieľom je vedome prispôsobiť svoj jedálniček tak, aby sme zbytočne nenamáhali pankreas na dodávky inzulínu. Myslite na to vždy, keď si objednáte sladený nápoj alebo si doprajete koláčik. Tajomstvo nespočíva v absolútnom vyhýbaní sa sacharidom, ale kľúčom je vedieť, aký druh sacharidu konzumujeme. Ak budete svoje telo kŕmiť každé dve hodiny nejakým kúskom jednoduchého sacharidu, vyčerpaný pankreas nakoniec môže zlyhať v adekvátnych dodávkach inzulínu a to je cesta k rozvoju diabetu typu II.

B) Nedostatočná reakcia bunkových receptorov na inzulín (inzulínová rezistencia)

S vysokým príjmom jednoduchých cukrov v strave súvisí aj náš druhý bod. Ak každé dve hodiny skonzumujeme malý sacharidový snack, pankreas nútime sekrétovať inzulín, aby minimalizoval množstvo glukózy, ktorá stúpne v krvnom obehu. Tento mechanizmus by sa nemal diať príliš často, naše telo nie je nadizajnované na spracovanie veľkého množstva cukru v krátkej časovej perióde.

Príliš veľa cukru a príliš často, spôsobuje prestimulovanie pankreasu a dodávky inzulínu postupne začnú byť nad potreby organizmu. A keďže inzulín znižuje krvnú glukózu, výsledkom je jej rapídny pokles. A my opäť siahame po niečom sladkom. A tento cyklus zvyšovania hladiny a následne znižovania hladiny krvnej glukózy sa nemôže točiť donekonečna. Ale kým sa dostaneme do stavu totálneho vyčerpania pankreasu naše telo má posledný ochranný mechanizmus. Niečo také, ako interná ručná brzda, ktorá je zatiahnutá samotnými bunkami.

Bunky sú preťažené neustálym kŕmením glukózou a množstvom inzulínu, ktorý je sekrétovaný pankreasom v nadmernom množstve. Aby sa bunky vyhli a chránili sa, začnú sa správať rezistentne. Receptory buniek prestanú na inzulín reagovať. Senzitivita bunkových receptorov sa zníži, aby sa zabránilo efektu inzulínu. Miesto toho, aby bunky nasledovali inštrukcie inzulínu a umožnili bunkovým transportérom vstup glukózy do bunky, v tomto stave odmietnu počúvať príkazy inzulínu a cukor nechajú v krvnom obehu.

V tomto stave je hladina inzulínu vysoká, nakoľko je pankreas stále v hyperaktívnom móde a produkuje viac a viac inzulínu. Hladina krvného cukru je tiež vysoká, pretože bunky odmietajú intervenciu inzulínom a vstup glukózy. A tento stav je nazývaný inzulínovou rezistenciou.

C) Nedostatočné množstvo vylučovaného inzulínu

Táto kondícia sa môže prejaviť najmä u starších ľudí s obezitou a sedavým životným štýlom. Ich pankreas môže stále sekrétovať inzulín, ale nie v dostatočnom množstve v porovnaní s hladinou krvnej glukózy alebo môže byť inzulín sekrétovaný v určitom časovom oneskorení s ohľadom na výšku krvnej glukózy.

Dá sa predchádzať diabetu typu II?

Určite áno. A nielen to. Diabetes typu II je veľmi jednoduché upraviť. Ak sme pochopili mechanizmu, ktorým pracuje inzulín, tak jednoduchá logika nám hovorí, že musíme znížiť príjem cukru v strave a navrhnúť si diétu s nízkym glykemickým indexom.

1. Strava

Často počujeme, že by sme mali konzumovať sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Ale čo to znamená? Glykemický index predstavuje zvýšenie hladiny glukózy v krvi, ku ktorej dochádza po požití potravy. Všetky potraviny s obsahom bieleho cukru a bielej múky vo všeobecnosti patria k potravinám s vysokým glykemickým indexom. Ich konzumácia spôsobí rapídne zvýšenie krvnej glukózy, rapídnu sekréciu inzulínu s opätovným rapídnym poklesom krvnej glukózy.

Ak hladina krvnej glukózy poklesne náhle, môžeme zažívať symptómy zvýšeného potenia, pocity slabosti a búšenia srdca. Ak krvná glukóza poklesne pozvoľna, väčší efekt budeme pociťovať na úrovni funkcií mozgu v podobe napríklad zmätenia, problémami s rečou, hmlistým a rozmazaným videním, bolesťami hlavy.

2. Telesná hmotnosť

Telesná hmotnosť je hlavným rizikovým faktorom diabetu typu II. Súvisí takmer vždy so stravou bohatou na sacharidy. Naše telo má obmedzené zásobárne pre cukor. Predpokladá sa, že iba 20% prijatého cukru sa môže spáliť alebo uložiť ako glykogén v pečeni. Zvyšných 80% sa bude konvertovať na triglyceridy a uskladňovať v tukovom tkanive. Ak bunky nevedia využiť glukózu z krvného obehu, pretože pankreas neprodukuje adekvátne množstvo inzulínu alebo sú naň bunky rezistentné, telo začne túto situáciu kompenzovať uvoľňovaním triglyceridov z tukových tkanív, čím zaťažujeme už aj kardiovaskulárne zdravie a zvyšujeme hladinu LDL cholesterolu.

3. Cvičenie

Žiadny program pre diabetes nie je úplný bez vyváženého cvičebného programu. Zatiaľ čo väčšina ľudí si myslí, že cvičenie je spôsob, ako znížiť telesnú hmotnosť, cvičením sa dá urobiť oveľa viac, vrátane zníženia inzulínovej rezistencie.

4. Výživové doplnky

Každý doplnok je len doplnkom. Sami o sebe nedokážu znížiť hladinu krvnej glukózy. Strava, telesná hmotnosť a aktívny pohyb, sú hlavnými piliermi prevencie alebo liečby.

  • Vitamín C - užívanie vitamínu C má prvenstvo v starostlivosti o naše zdravie. Viac sa dočítate o jeho výhodách v tomto článku. Ak hovoríme o diabete, vitamín C má priaznivé účinky na metabolizmus cukrov a tukov, znižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi. 
  • Ginkgo biloba: táto rastlinka zlepšuje prietok krvi v mozgových a periférnych cievach. To je dôležité pre diabetikov, ktorí bežne trpia nedostatočnosťou cirkulácie v periférnych cievach. 
  • Gotu kola: obdobne ako ginkgo, aj gotu kola pomôže pri zhoršení mikrocirkulácie v drobných cievach, čo je typický stav, ktorý sa vyvíja ako komplikácia cukrovky a je spôsobený chronicky vysokou hladinou cukru v krvi. Znížená mikrocirkulácia bráni adekvátnemu zásobovaniu periférnych častí krvou, živinami a kyslíkom. 
  • Gymnea sylvestre: táto ajurvédska bylinka sa v Indii používa po stáročia na zníženie hladiny cukru v krvi. 
  • Reishi - je jednou z najviac klinicky skúmaných medicínskych a nutričných húb, ktoré sú nám dostupné. Je bohatá na fytosteroly, udržiava stabilnú hladinu krvného cukru zlepšením využitia krvnej glukózy. Nie je však liekom na cukrovku. Žiadna bylinka nenahradí zdravý životný štýl. 
  • Ashwagandha - je adaptogénnou bylinkou, ktorá sa dokáže prispôsobiť potrebám organizmu. Pravdepodobne znižuje hladinu cukru v krvi prostredníctvom účinkov na sekréciu a citlivosť buniek na inzulín. 

Našou prvoradou úlohou je spoznať svoje telo a jeho potreby. Len vtedy vieme, čím budujeme svoje zdravie a zároveň vieme, čím si zo zdravia uberáme. Nie je nič dôležitejšie, ako prevencia pred liečbou samotnou. A začať od stravy a pohybu zas nie je nič náročné a nezvládnuteľné. Všetko je vecou našej voľby.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.