Aromaterapia pri suchej a mastnej pokožke

Aromaterapia pri suchej a mastnej pokožke

Naša pokožka je najväčším orgánom v tele a jej práca je rozmanitá. Funguje ako bariéra medzi nami a našim prostredím, chráni nás pred chemikáliami, tlakom a nárazmi. Je tiež zodpovedná za reguláciu telesnej teploty prostredníctvom vlasov a potu a tiež reguluje cirkuláciu a rovnováhu tekutín v tele. Senzorická funkcia kože je to, čo nám pomáha cítiť teplo, chlad, tlak, bolesť a dotyk. Pokožka je miestom syntézy vitamínu D. Keď je vystavená slnečnému žiareniu aktivuje uložený provitamín D3 na iné použiteľné formy.

Z estetického hľadiska môže vzhľad pokožky povedať veľa o vnútornom stave nášho zdravia. Ako sme na tom so spánkom, stresom, skladbou stravy a našim životným štýlom.

Esenciálne oleje pri starostlivosti o pokožku

Esenciálne oleje boli v historickom kontexte používané pri starostlivosti o pleť a pri hojení pokožky. Aromaterapia, ako ju poznáme dnes, je moderný fenomén. Aromatické rastliny a ich extrakty sa síce používajú už tisíce rokov, avšak termín aromaterapia sa prvýkrát objavil v tlači v roku 1937.

aromaterapia 

V praxi sa môžeme stretnúť s dvoma protichodnými textúrami pokožky - suchou alebo mastnou. Avšak suchosť a mastnosť pokožky súvisí s jedným rovnakým problémom - disregulácia produkcie kožného mazu. Ak kožné bunky (sebocyty) neprodukujú dostatok mazu, vrchná vrstva pokožky (stratum corneum) sa vysúša, čo vedie k šupinatej a svrbiacej pokožke (aj keď existujú aj iné príčiny suchej kože). Naopak, nadmerná produkcia kožného mazu vedie k mastnej pokožke a často je spojená s výskytom akné.

Suchá pokožka a aromaterapia

sucha_aromaterapiaSuchosť pokožky nastáva, keď vrchná vrstva kože (stratum corneum) neudrží optimálnu úroveň vlhkosti. Pokožka obsahuje 10-40% vody. Keď spozorujeme suchú pokožku, môže ísť o narušenie funkcií kože ako bariéry, ktorá nás má chrániť pred vplyvom externého prostredia a stratou vody. Dermatológovia majú schopnosť zmerať tzv. „trans-epidermálnu stratu vody“ (TEWL). Ak je obsah vody v pokožke nižší ako 10%, pokožka je kategorizovaná ako suchá. Môže sa prejaviť šupinatosťou, zápalmy alebo svrbením.

V rámci aromaterapie bude prvým krokom siahnuť po “zmäkčovadlách”, čo pre nás predstavujú rastlinné oleje alebo maslá, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Tieto látky sa používajú pre suchú pokožku už po celé stáročia. Rastlinné oleje a maslá pomáhajú pri tvorbe hladkého povrchu epidermy a chránia našu pokožku pred podráždením a stratou vlhkosti.

Pri výrobe zmesí na báze oleja síce mierne znížime rýchlosť penetrácie esenciálnych olejov pokožkou, pretože esenciálne oleje majú radi mastné prostredie. Avšak práve pri problémoch so suchou pokožkou je tento efekt žiaduci. Zmesi s nosnými olejmi zostávajú na pokožke dlhšiu periódu, čím chránia pokožku pred ďalšou stratou vody. Ak by sme pri príprave používali rastlinné maslá (kakaové maslo, bambucké maslo) je vhodné ich riediť spolu s nosným olejom ako je napríklad olivový, mandľový alebo olej z broskyňových jadier. V závislosti od požadovanej konzistencie zmesi, obvykle miešame maslá s nosným olejom v štandardnom pomere 1:3.

Vhodnými esenciálnymi olejmi pri suchej pokožke sú najmä tie, ktorých chemická kompozícia je tvorená vo väčšej miere seskviterpénmy ako napríklad esenciálne oleje pačuli, vetiver, santalové drevo.

Mastná pokožka a aromaterapia

mastna_aromaterapiaKožný maz je tuková látka produkovaná našimi mazovými žľazami, ktoré obsahujú vlasové folikuly. Bunky produkujúce maz sa nazývajú sebocyty. Sebum obsahuje triglyceridy, estery vosku, skvalán a voľné mastné kyseliny. Vykonáva niekoľko dôležitých funkcií, ako je mazanie pokožky a vlasov, prevencia straty vlhkosti a regulácia telesnej teploty. Kožný maz poskytuje určitý stupeň ochrany pred oxidačnými účinkami UV žiarenia, väčšinou kvôli jeho obsahu skvalánu. Ak naša pokožka produkuje príliš veľa mazu, výsledkom je mastná pokožka s náchylnosťou k akné.

Nosné médium pre ošetrenie mastnej alebo aknóznej pleti je vhodné na báze vody, ako sú napríklad krémové základy alebo aloe vera gély. V prípade pleťových vôd je vhodné zmiešať najskôr esenciálne oleje v solubole. Avšak pri výbere nosného média sa vyhneme nosným olejom, ktoré majú tendenciu komedogenity, t.j. tendencia upchávania pórov, čím sa môže táto kondícia ešte zhoršiť.

Pojem „komedogénny“ znamená, že pravdepodobne môže dôjsť k upchatiu vlasových folikulov. Táto vlastnosť patrí niektorým za studena lisovaným olejom a maslám. Vyhneme sa im v prípade akné a mastnej pokožky. Avšak ak tieto základné média tvoria len 10% celkovej zmesi, problém je minimálny až nulový. Medzi nosné oleje s vyšším rizikom komedogenity patria najmä olivový olej, avokádový olej, olej z chia a ľanových semien, kakaové a bambucké maslo. Olej z pšeničných klíčkov predstavuje najvyššie riziko komedogenity.

Vhodnými esenciálnymi olejmi pri mastnej pokožke budú esenciálne oleje, ktoré majú schopnosť odstrániť prebytočnú tuk z pokožky. Za týmto účelom budeme pripravovať zmes z esenciálnych olejov, ktorých dominantnú chemickú kompozíciu tvorí alfa-pinén alebo limonén. Limonén obsahujú najmä esenciálne oleje lisované z plodov ako napríklad citrón, pomaranč, bergamot. Ak používame citrusové oleje na pokožku, mali by sme sa vyhnúť priamemu slnečnému žiareniu, nakoľko by mohlo dôjsť k fototoxicite!  Pinén je obsahom napríklad esenciálneho oleja cypruštek, kadidlo, rozmarín, borovica. Oba chemické komponenty pôsobia ako rozpúšťadlo tukov.

Ďalšou alternatívou je zníženie produkcie kožného mazu sebocytmi a za týmto účelom je možné do zmesi pridať esenciálne oleje ruže, palmarosy alebo mäty (vyhneme sa tvárovej oblasti).

Zásady pri príprave aromatických zmesí

1. Aký máme zámer. Pri každej príprave zmesi si vždy musíme ujasniť, čo je našim zámerom. Ak hovorím o textúre pokožky, môžeme v dvoch extrémoch hovoriť o suchej alebo mastnej pokožke.

2. Výber nosného média. Následne pristúpime k voľbe nosného média, čo pre suchú pokožku predstavujú rastlinné maslá a/alebo za studena lisované rastlinné oleje. V prípade mastnej pokožky bude dobrou voľbou využitie aloe vera gélu alebo krémového základu.

3.  Výber esenciálnych olejov. Podľa typu pokožky selektujeme vhodné esenciálne oleje, či už potrebujeme chrániť suchú pokožku pred ďalšou stratou vody, alebo znížiť tvorbu a prebytok kožného mazu v prípade mastnej pokožky. Niekedy stačí použiť len jeden esenciálny olej, ale obvykle využívame kombináciu 2-4 esenciálnych olejov, ktoré budú spoločne pracovať na našom zámere.

Bežný názov

Latinský názov

Suchá pokožka

Mastná pokožka

Akné

Zníženie produkcie mazu

Citrón

Citrus limon


X



Cypruštek

Cupressus sempervirens


X



Kadidlo

Boswellia carterii


X



Levanduľa

Lavandula angustifolia



X


Pačuli

Pogostemon patchouli

X




Palmarosa

Cymbopogon Martini

X

X

X

Rozmarín

Rosmarinus officinalis


X

X


Ruža absolút

Rosa centifolia

X




Santalové drevo

Santalum album

X


X


Škorica

Cinnamomum zeylancum



X


Tea Tree

Melaleuca alternifolia



X


Tymián

Thymus vul. ct. geraniol




X

Tymián

Thymus vul. ct. thymol



X


Vetiver

Vetiveria zizanioides

X


X


 

4. Koncentrácia esenciálnych olejov. A poslednou oblasťou je koncentrácia esenciálnych olejov v selektovanom základe. Ak aplikujeme zmes na oblasť tváre, stačí nám skutočne veľmi nízka koncentrácia, od 0.5 - 1.5%, čo napríklad znamená, že na 30 ml. základu použijeme úhrnne 3 - 9 kv. esenciálnych olejov. Je lepšie začať s nižšou koncentráciou a ak po týždni nevidíme požadovaný výsledok, môžeme zľahka eskalovať koncentráciu esenciálnych olejov v zmesi.

Ak pripravujeme zmes na inú telesnú oblasť, alebo používame zmes olejov na väčšiu plochu pokožky, napríklad pri masáži, môžeme zvýšiť koncentráciu esenciálnych olejov v zmesi na 2 - 3%, čo predstavuje na 30 ml. základu od 12 - 18 kvapiek esenciálnych olejov. 

aromaterapia

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.