Ocot z jabĺk (jablčný ocot) - všeliek?

Ocot z jabĺk (jablčný ocot) - všeliek?
Jablčný ocot sa stal jedným z najobľúbenejších prírodných nápojov a pripisuje sa mu množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Ktoré sú tie najvýznamnejšie?

Jablčný ocot a gastro-črevný systém

Jedným z najcennejších efektov tohto nápoja je udržiavanie zdravého črevného mikrobiomu. A stav črevnej flóry je prioritou každej jednej terapie. Určite ste už sami zažili, že vám bolo odporučené spolu s antibiotikami užívať aj probiotiká. Avšak budovanie črevnej flóry ako súčasť prevencie je už postup menej akceptovateľným.

Ocot z jablčného muštu pomáha balansovať pomer medzi priateľskými baktériami, ktorých by sme mali mať približne 85% a zvyškom baktérií nepriateľských. Avšak z dôvodu moderného životného štýlu a skladby stravy je mnoho z nás šťastných, že má tento pomer na úrovni 50:50. Akákoľvek odchýlka bude mať svoj dopad na imunitný systém, tráviaci systém, neurologické funkcie a celkovú úroveň zdravia.

V žalúdku pomáha s rovnováhou kyseliny chlorovodíkovej, ktorej úlohou je ničiť potenciálne škodliviny prijaté v strave. Problém môže nastať vtedy, ak je jej produkcia vyššia, ako sú reálne potreby organizmu. Klasické symptómy ako pálenie, nadúvanie, to všetko môžu byť signály jej zvýšenej produkcie. Navyše dochádza k rýchlej spotrebe sodíka, čo môže viesť ku kryštalizácii vápnika v mäkkých tkanivách a spôsobovať bolesť napríklad kĺbov.

Ocot z jablčného muštu je alkalický a môže pomôcť s udržaním správnej kompozície črevného mikrobiomu a žalúdočných kyselín.

 

Jablčný ocot a antimikrobiálna aktivita

I keď ocot z jablčného muštu nemá veľký potenciál bojovať proti virálnym, bakteriálnym a plesňovým ochoreniam priamo, vo veľkej miere pomáha upraviť “terén”. Tým terénom je kyslo-zásadité prostredie organizmu. Kyseliny neprijímame len vo forme stravy, kyseliny sú normálnym produktom bunkového metabolizmu (napr. kyselina chlorovodíková, kyselina mliečna), dokonca aj zvýšená mentálna práca produkuje kyseliny rýchlejšie než je ich neutralizácia alkalickými elementami. Prekyslené telo je ideálnym hostiteľom plesní, vírusov a baktérií, zvyšuje sa prítomnosť zápalov v rôznych častiach tela spolu so zvýšenou sekréciou hlienu.

Ocot z jablčného muštu podporuje alkalické prostredie, ktoré vírusom, baktériám a plesniam príliš nevyhovuje.

K ďalším priaznivým účinkom octu z jablčného muštu sa pripisuje:

  • Zníženie hladiny krvného cukru, i keď nie je liečbou pre diabetes. Môže byť však skvelou pomocou pri jemnom znížení hladiny krvného cukru pri diabete typu II a inzulínovej rezistencii spolu s dietickými úpravami a dostatočným pohybom. 
  • Podpora pri nachladnutí a chrípke, ktorú sprevádza chronický kašeľ a bolesť hrdla. Pri týchto kondíciách je ocot z jablčného muštu užívaný už od čias otca modernej medicíny - Hippokrata. 
  • Antimykotikum, ktoré je jednou z alternatív pri liečbe plesňových stavov, ako sú kožné ochorenia, svrbivosť, atletická noha a plesňové ochorenie nechtov nôh. Pri každej aplikácii je nutné dostatočné riedenie octu, nakoľko by mohlo pokožku alebo sliznice nadmerne vysušiť alebo spáliť. Pri aplikácii na pokožku je vhodné nanášať zriedený roztok vatovým tampónom. 
  • Priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie - vrátane zníženia krvného tlaku, triglyceridov, cholesterolu a zvýšenie antioxidačných schopností organizmu. Avšak dôkazy o týchto účinkoch zatiaľ nie sú dostatočné. 

Základná forma užívania jablčného octu

Ocot z jablčného muštu ma pripísaných množstvo pozitív pre naše zdravie, avšak musíme s ním zaobchádzať opatrne. Okrem všetkých účinkov, je to stále kyselina a musíme s ním zaobchádzať opatrne. Vždy ho užívame v riedenej forme, inak by sme mohli pocítiť nepríjemné pálenie hrdla alebo pažeráka, vrátane iritácie žalúdka, či eróziu zubnej skloviny.

Kombinácia jablčného octu a medu je najjednoduchším spôsobom prípravy. Používame 2-3 polievkové lyžice jablčného octu a lyžičku medu na liter vody. Dobre premiešame.

 

Urobte si vlastný jablčný ocot - recept

img_4523 

  • Šupy jabĺk
  • Cukor (dve polievkové lyžice na 1 liter vody) 
  •  Čistá voda 
  •  Zaváraninový pohár, ideálne 2 litrový

Naplňte pohár do ¾ šupkami jabĺk (môžu byť aj jadrovníky). V osobitnom pohári zmiešajte cukor s malým množstvom vody, miešajte, kým sa nerozpustí. Následne prilejte k jablkám a doplňte vodou tak, aby boli šupky úplne zakryté. Približne 5 cm nad okrajom nechajte voľné. Nádobu prikryte servítkou alebo bavlnenou handričkou a upevnite gumičkou. Umiestnite na teplé a tmavé miesto po dobu dvoch týždňov. Ak sa vám na povrchu spraví povlak, jednoducho ho odoberte. Je to úplne v poriadku.

Po dvoch týždňoch odstráňte šupky a aróma tekutiny už pripomína ocot. Avšak ešte mu doprajte oddychovať 2-4 týždne, bude mať lepšiu chuť. Ak ste následne s chuťou spokojní, môžete preliať do fľašky, ideálne z tmavého skla, označte si a uskladnite.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.