Strach & bachove esencie

Strach & bachove esencie

Strachom obvykle označujeme tmavú stránku ľudského bytia. Ale skôr je to nedostatok porozumenia toho, čo je predmetom nášho strachu. Ilúzia tmavého oblaku, ktorý nám prezentuje naše ego tak dôveryhodne, že skutočne máme pocit že je tam niečo,  čoho by sme sa mali obávať.

Tak teda pripustime, že máme strach. Najskôr túto emóciu pocítime. Potom hneď hľadáme vo svojom emočnom a mentálnom úložnom priestore nejaký  „liek“ na uvoľnenie strachu. Niečo, čo aspoň dočasne zaberie, nájdeme a urobíme to, čo si myslíme, že pomôže. Môže to byť čokoľvek, čo sme už v minulosti použili. Pre niekoho to môže byť čokoláda, pre niekoho flaška vína, pre niekoho obhrýzanie nechtov. Čokoľvek ste už skúsili a uvoľnilo emočnú agóniu strachu. I keď len dočasne.

A teraz vás požiadame o malú zmenu v tomto scenári. Pretože ak pociťujete strach, ktorý ste skutočne neprekonali a len dočasne utlmili, príde opäť a zas, možno pri inej situácii, avšak v podobnom prevleku. A tak žijete váš život a hýbete sa od jedného strachu ku druhému. 

Žijeme v domnienke, že strach má viac hláv a keď skolíme všetky hlavy, budeme  v stave bez strachu. Ale ak chceme byť aspoň trochu realistický, tak sme to presne my, kto tvorí strach a tak je na mieste otázka,  prečo sa bojíme toho, čo sme stvorili? Prosím, pozrite sa pravde do očí  a prijmite fakt, že všetci démoni vášho života sú vytvorení vami a preto majte dosť odvahy, aby ste im pozreli priamo do očí. Všetko čo vytvoríte, ste ochotní vidieť.

Ak ste ochotní a máte odvahu a odhodlanie pozrieť sa vášmu strachu priamo do očí, tak potom máte v rukách ten správny kľúč. Vaša ochota je všetko, čo k tomu potrebujete. A nikdy nezabudnite, že s každým problémom prichádza aj odpoveď. Vždy. Tak a ak to zhrnieme, teraz máme problém a teraz máme aj odpoveď, teda okrem prípadu, že by ste si chceli vaše zúfalstvo predĺžiť. Nie je to vtip, skutočne je mnoho ľudí, ktorí sa živia svojim osobným peklom, cenia si svoje problémy, kde by boli, ak by nemali žiadny problém. Dávajú ich životu zmysel.

Ako byť slobodným od strachu?

Ako možno byť slobodný od všetkých tých limitácií, ktoré nám predkladá ego, ako možno byť slobodný teraz od strachu?  Strach je ľudská kondícia. Je to váš výtvor, ktorý ste stvorili a dali mu energiu na rast. A všetko čo si v mysli vytvoríme, musíme byť ochotní vidieť, tvárou v tvár sa pozrieť na svoj strach.

A keď prestaneme hľadať rýchle riešenia na umlčanie a otupenie svojej emócie, dovolíme jej, aby sa prezentovala na fyzickej úrovni. Strach cítime ako fyzickú vec. Môže mať mnoho foriem od tlaku na hrudi, hrči v hrdle, triaške, nechutenstve, nespavosti .... Ste odvážni a dovolíte strachu, aby sa prezentoval  v akejkoľvek fyzickej forme. Nesnažíme sa ho vytesniť, prehltnúť  alebo pred ním ujsť. Strach si pýta pozornosť a my mu ju dáme. Povolíme mu, aby sa prejavil. To je prvý krok.  A pozorujte, čo sa deje, buďte v prijímacom stave.

Zakrátko zistíte, že strach nie je konštantnou emóciou, ale prichádza vo forme vĺn. Ak sa zintenzívni,  viete, že strach je prítomný. Nehovorte  „Mám strach“. Povedz si „Strach je prítomný“. Je tam veľký rozdiel medzi týmito dvoma vetami.  Máte svoju emóciu, možno poznáte jej dôvod, možno príčinu nemá. Jediné čo potrebuje je vaša pozornosť a vaša láska. Vašou povinnosťou je milovať všetky emócie. Pretože vy ste tvorcom svojich emócií.  Váš strach je vašim dieťaťom. A láskou vo vašom srdci sa začína aj váš strach zmenšovať, uberá na intenzite, pretože ste to vy, kto našiel vo vlastnej zraniteľnosti svoju silu.

Posolstvo dr. Bacha

Aby tento proces dokonale fungoval, musíte mať dosť lásky vo svojom srdci. Nemôžete dať niečo, čo nemáte. Nie je možné žiadať a priať si pokoj v duši, keď ste to ešte nepraktizovali. Vtedy je tu pomoc dr. Bacha. Dr. Bach prešiel všetkými formami strachu pred nami, keď koncipoval svoj unikátny repertoár bachových esencií. Sám sa asocioval s každou formou strachu, aby našiel kvet, ktorý disponuje rovnakou vibráciou. Jeho kategória strach disponuje piatimi formami, ktorý presne pokryje ten strach, ktorý je u vás prezentovaný. A máte možnosť vybrať si z nasledovných typov strachu. Ktorý je ten váš?

bach strach

Mimulus

Toto je esencia pre vás, ak ste úzkostlivý, extrémne senzitívny a najviac zo všetkého ste vystrašený. V každom aspekte života ste skrátka citlivkou. Zoznam vecí, kde cítite zvýšenú citlivosti je neskutočne dlhý a niekedy je ťažké pre ľudí rešpektovať vaše strachy. Môžete byť precitlivený na hlasné zvuky, jasné svetlá, neónové osvetlenie, nepekné slová, chlad,  konflikty atď.  Dominantná črta pre potrebu esencie Mimulus je strach, ktorý je zamierený na reálne objekty, ktoré sú súčasťou bežného dňa. Vaša senzitívna konštitúcia robí váš život ťažkým.

Bez zámeru, často môžete až tyranizovať svoje okolie a nútiť iných, aby rešpektovali  vašu  senzitivitu a citlivosť.  Môžete si povedať, ako môže osoba typu Mimulus týrať svojim správaním iných. Tak si to ukážeme najlepšie na nasledovnom príklade. Na návštevu k vám príde osoba typu Mimulus. Pripravíte mu izbu a pretože je podľa neho príliš malá, navrhnete mu, aby spal v tej vašej. Musíte ísť spať neskôr, pretože vaša návšteva zaspáva len v presne stanovený čas, nočnú lampičku musíte nechať svietiť, pretože váš hosť sa bojí tmy, svoj budík musíte odniesť, pretože zvuk ručičiek by ho počas spánku mohol vystrašiť a aby sme nezabudli na závesy, tie musia byť za každú cenu stiahnuté len dopoly, nemá rád tmu. Na začiatku noci vás niekoľkokrát zobudí, aby ste prestali chrápať, v strede noci vás opäť budí, aby ste mu predsa len dali inú izbu. Nakoniec radšej odchádzate na gauč do obývačky, aby ste vášmu hosťovi zabezpečili dobrý spánok. Nie je to tyrania? A takto pokračuje aj nasledujúce ráno a celý deň.

I keď v trochu nafúknutom scenári, toto je portrét typu Mimulus. Nedokáže prežiť v prostredí, ktoré nie je citlivé a chápavé. Čím viac sa pozorujú, tým citlivejšími sa stávajú. Je pre nich takmer nemožné prelomiť tento začarovaný kruh.  

Aspen

Ak je váš strach vágnym a nedefinovaným, často u vás dominujú démoni, nadprirodzené bytosti a súvisiace katastrofy, ktoré nastanú. Ste tak hlboko pohltení svojim iracionálym strachom,  že ste virtuálne chytený vo svojej vlastnej paranoji. Týmto spôsobom premieňate  svoj život na žijúce peklo.  Mnoho vecí  alebo udalostí, ktoré sú zdrojom vašich strachov pochádza len z vašej fantázie. Môže to byť strach z duchov, strach z pavúkov alebo hadov, bez akejkoľvek príčiny.

Na druhej strane, ste veľmi senzitívny, môžete byť médiom medzi silami Univerzu a Zemou. Nebezpečenstvo v tomto prípade tvorí spojenie strachu s vašou senzitivitou vnímania za hranicou pozemského.  Strach môže priťahovať presne tie tmavé sily, ktorých sa obávate. Dostávate sa pod vplyv vibračných energií, ktoré neviete klasifikovať a vysvetliť. Toto napätie medzi pozemským a nadpozemským vytvára vágny a nedefinovateľný strach. Je to strach bez poznania detailov.

Esencia aspen je pomocná pri stave mixu fascinácie pre okultizmus a súčasne strach z neho. Môžete byť fascinovaný tajomnom, záhadami a pocitmi, ktoré pri týchto predstavách máte. Možno milujete pocit, keď vám mráz beží chrbtom. Je pre vás ťažké opustiť abstraktný strach, pretože tento pocit je pre vás istým spôsobom atraktívny.  Mnoho ľudí tohto typu dokonca kŕmi svoj osobný strach, pretože im dáva určitý druh radosti z neznámeho.  Môže to byť hororový film, nočná návšteva cintorínov, práca s kyvadlom, astrológia, predpovedanie budúcnosti, horoskopy, veštenie.

Na jednej strane vás vzrušuje všetko abstraktné a nadpozemské a zároveň žijete v konštantnom strachu, že sa vaše  predpovede naplnia. Esencia Aspen vám pomôže vedome uvoľniť samých seba zo zovretia okultizmu. Astrálne vplyvy nebudú pre vás bariérou v slobodnom prežívaní, ak sa im otvoríte avšak nie cestou strachu. Všetci sme sústave pod vplyvom vibrácií neviditeľných síl Univerzu. Nie je tam dôvod na strach. Ľudia typu Aspen sú obdarení vynikajúcimi schopnosťami za hranicou nášho vedomia.

Rock Rose

Esencia Rock Rose je pre váš strach, ktorý je výsledkom extrémnych emočných situácií, v krízach a externých okolnostiach, ktorých výsledkom sú pocity extrémneho strachu, teroru, hororu. Často sú to situácie, ktoré prídu ako blesk a zasiahnu človeka priamo a bez varovania. Prevládajú pocity paralýzy, chladu, triašky, straty kontroly. 

Váš strach je výlučne akútny. Sú to náhle pocity strachu v situáciách, kedy zažijete určitý druh šoku. Nie je to chronický typ strachu. Obvykle ste nebojácny a neprejavujete žiadnu formu strachu. Problém nastáva, ak je strach vytesnený do podvedomia a aktivuje sa vždy pri určitom spúšťači, ktorý je s extrémnymi pocitmi strachu asociovaný. Potom si môžete povedať, odkiaľ tento strach pochádza? Môže sa jednať o záležitosti ohľadom pôrodu, môže to byť strach z prenatálneho obdobia. A ani v priebehu času nestratil nič z pôvodnej intenzity pocitov.

Cherry Plum

Túto esenciu budete potrebovať vtedy, ak váš strach nadobúda formu časovanej bomby, ktorá môže kedykoľvek vybuchnúť. Máte strach zo svojich vlastných pocitov a zároveň strach, že ak dôjde k vypusteniu svojich pocitov, nastane katastrofa. Pocity, že sa zbláznite alebo vybuchnete vás ženú do stavu zúfalstva. V extrémnych emočných prípadoch  máte strach, že stratíte nad sebou kontrolu a spáchate hrozný čin i napriek svojej vôli. Vo svojej mysli si môžete predstavovať, ako brutálne zbijete iného človeka alebo ako budete ohrozovať a poškodzovať seba samého. Máte strach, že sa vaše temné predstavy môžu preniesť do reality. A poznanie, že ste schopný brutálností, vás vedie takmer k strate reálneho uvažovania. Šialenstvo vás môže viesť do psychiatrických kliník.

Cherry Plum osobnosť sa musí naučiť nechať ísť a uvoľniť veci z vnútra. Z motívu strachu potláča všetky impulzy, ktoré majú svoj pôvod v jeho podvedomej mysli. Pod zvýšený tlak sa dostávajú potlačené skúsenosti a tmavá strana osobnosti vychádza na povrch a okupuje vedomú myseľ.  Odmieta konfrontáciu s vlastnými tieňmi a práve to mu spôsobuje najintenzívnejšie pocity strachu. Ak osobnosť Cherry Plum prekoná a vydrží zostať s vnútornými obrazmi strachu a nepomôže si opätovným vytesnením, potom všetky jazvy rýchlo pominú. Iba bojom proti sebe samému situácia zostane nemenná. Všetko, proti čomu bojujeme, nás jedného dňa dolapí.

Red Chestnut

Ak je váš strach namierený na vašich blízkych. Zdá sa, že vašu myseľ zamestnávajú len myšlienky na zdravie a bezpečie členov vašej rodiny, priateľov a známych. Často dokážete vidieť problém všade a predstavovať si tie najhoršie scenáre. Očakávate seriózne ochorenie i keď má váš blízky len banálne symptómy. Ak sa člen rodiny nedostaví domov v stanovený čas, je to pre vás ako nočná mora. Ste vystrašený k smrti, ak deti odchádzajú do škôl v prírode. Prosíte, aby vám deti volali každý večer, aby ste sa uistili, že sa majú dobre a nič zlé sa im nestalo. Vyžadujete vždy vedieť, kde sú vaši najbližší a či sú v poriadku.

Staviate sa do role vodcu pre svojich blízkych prostredníctvom koncentrácie sa na ich blaho. Dochádza u vás k záveru, že nikto nemôže milovať iných, ak si o nich nerobí starosti.  Skutočnú lásku vidíte v starostlivosti o blaho iných. Projektujete svoje strachy do života iných a strácate vedomie o sebe samom, avšak aká bude cena? Stávate sa obmedzujúcim balvanom pre svojich blízkych, na ktorých ste upriamili svoju pozornosť. Vibrácie strachu sú transformované presne na tých, ktorým sú určené. Pre senzitívnych ľudí môže byť vaša projekcia skutočná.    

  

Buďte študentom práce dr. Bacha. Nie preto, čo bachovými kvapkami získate, ale preto, kým sa po ukončení štúdia stanete, t.j. budete tým, kto miluje všetky svoje emócie a ešte o mnoho viac ... a to je už vo vašich rukách.

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.