Črevná výstelka - ako ju opraviť?

Črevná výstelka - ako ju opraviť?

Hrubé črevo je posledným článkom tráviacej sústavy. Jeho hlavnou úlohou je premeniť polotekutú tráveninu na tuhšie skupenstvo, ktoré je vylučované formou stolice. Ak nie je stolica pravidelná a každodenná, odpadový materiál zvyškov trávenia zostáva v našom tele a narúša črevnú flóru a poškodzuje črevnú výstelku.

Narušená črevná flóra a priepustné črevné steny sú stavom, ktorý negatívne ovplyvní chod celého organizmu. Podpisuje sa pod pretrvávanie chronických zápalov v rôznych častiach tela, znižuje sa výkonnosť imunitného systému a negatívne zasahuje do činnosti nervovej sústavy. Je jedným z faktorov insomnie, znížených kognitívnych funkcii a podpisuje sa pod úzkosť a depresiu.

V rámci práce fytoterapeuta je prioritou starostlivosť o črevný systém. A prirodzene je dôležité naučiť sa správnej starostlivosti o posledný článok tráviacej sústavy a pôsobiť preventívne a liečiť mnoho bežných ochorení. Každý program na reštrukturalizáciu čreva by mal zahŕňať štyri kroky:

  1. Vyčistenie črevných stien 
  2. Kolonizácia probiotikami 
  3. Výživa prebiotikami 
  4. Oprava sliznice čreva 

ba_f8

1. Vyčistenie črevných stien

Liečivé bylinky sú priamou cestou, ako pracovať na úprave črevnej peristaltiky a črevných stien. Za týmto účelom využívame bylinky nielen s laxatívnym účinkom, ale aj tie, ktoré budú pôsobiť voči zápalom črevnej sliznice a obnovia črevnú flóru. Nikdy nevyužívame len bylinky s laxatívnym účinkom, pretože sú rovnako návykové ako laxatíva, ktoré si kúpite v lekárni.

2. Kolonizácia čreva probiotikami

Probiotiká sú priateľské črevné baktérie. Hlavným prínosom probiotík je ich schopnosť naplniť črevný systém prospešnými baktériami a pomôcť udržať rovnováhu hlavného eliminačného kanála tela. Vzhľadom na masívne používanie antibiotík musíme dbať, aby sme mali dostatok probiotík v čreve.

3. Výživa čreva prebiotikami

Prebiotiká sú dlhodobou stratégiou pre zdravie čriev. Sú potravou pre priateľské črevné baktérie. Prebiotiká sú synonymom vlákniny. Rozpustná vláknina sa nachádza napríklad v zelenine, ovocí a orechoch, pričom nerozpustná vláknina je obsahom celozrnných výrobkov, ovsených vločiek, kukuričných otrúb a semien. Bez dostatočného množstva prebiotík, priateľské črevné baktérie nezostanú v poslednom článku trávenia. Prebiotiká sú dlhodobým prístupom k zdraviu čriev.

4. Oprava sliznice čreva

Dlhodobá toxická záťaž, ktorá bola kladená na posledný článok tráviacej sústavy mohla spôsobiť tzv. deravé črevo. Poškodenie výstelky čriev môže viesť k zvýšenej priepustnosti nežiadúcich substancií do krvného obehu, čo vo fytoterapii označujeme pojmom autointoxikácia. Posledným krokom k reštrukturalizácii čreva je oprava výstelky, alebo stien črevného systému. K tomuto účelu budeme pátrať po prírodných zdrojoch, ktoré sú nám dostupné. Budeme hľadať v repertoári slizovitých látok, nachádzajúcich sa v rastlinách.

Sliz je tvorený prevažne rastlinnými cukrami (polysacharidy). V rastlinách majú polysacharidy veľmi dôležitú úlohu. Napríklad skladujú vodu, predchádzajú dehydratácii a pomáhajú pri klíčení. Pre naše črevo budú mať schopnosť hojenia poškodených slizníc.

Slizovité vlákno nie je suché vlákno. V skutočnosti má klzkú, mazľavú, želatínovú konzistenciu, teda má vysoký obsah tekutín. Vďaka tomu skvele pomáha pri ľahšom pohybe čriev. Ďalším typickým charakterom je ich schopnosť napučiavať vo vode, čím vytvára gélovitú konzistenciu, ktorú možno použiť na upokojenie a ochranu podráždených slizníc v tele. Väčšina slizu nie je rozložiteľná tráviacim systémom, ale absorbuje toxíny z čreva a dáva stolici objem.

Terapeuticky môže sliz znížiť podráždenie čriev, pomáha s absorpciou toxínov, môže byť použitý ako prírodné objemové laxatívum, nakoľko spolu s dostatočným množstvom vody pomáha zväčšiť objem črevnej masy a iniciovať vyprázdňovanie čriev.

Slizotvorné liečivé bylinky pre obnovu črevných stien

Koreň ibišteka

Sliz, ktorý koreň ibišteka obsahuje, môže posilniť hlienovú výstelku stien čreva a pomôcť pri hojení. Pomáha pri zápaloch slizníc čreva a žalúdka, tráviacich problémoch vrátane hnačky a zápchy, pri žalúdočných vredoch a najmä pri zápalových ochoreniach čriev, syndróme netesného čreva a poškodených črevných slizniciach.

Kvety divozelu

Opäť s vysokým obsahom mucilaginóznych zložiek, divozel obaľuje steny čriev liečivým slizom, ktorý upokojuje črevné steny a poskytuje dostatočnú lubrikáciu na plynulý prechod zvyškov trávenia posledným článkom tráviaceho traktu.

Listy skorocelu

Rastlina so schopnosťou obnoviť ochrannú vrstvu slizníc nielen tráviaceho traktu. Pomáha so všetkými sliznicami. Skorocel by mal byť súčasťou zmesí pri všetkých zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, vrátane poškodených stien čreva, čo sa môže prejaviť syndrómom netesného čreva, vredových a zápalových ochorení.

Koreň sladkého drievka

Tento multifunkčný koreň zabraňuje poškodeniu a lieči sliznice celého tráviaceho traktu. Má výrazný protizápalový účinok a oceníte ho pri vredových ochoreniach alebo pri netesnom hrubom čreve. Okrem toho má mierny laxatívny účinok.

Pre užívanie byliniek kombinujeme z každej bylinky jeden diel a vytvoríme si bylinnú zmes, ktorá bude liečiť poškodené črevné steny. Užívame vo forme nálevu, ktorý si pripravíme z jednej polievkovej lyžice bylinnej zmesi.

Ďalšie slizotvorné rastliny pre obnovu črevných stien

K ďalším možnostiam zaraďujeme jednozložkové užívanie nasledovných rastlín:

Psyllium

Vláknina psyllia môže zlepšiť existujúce poškodenie sliznice hrubého čreva, pomôcť so zápalmi čreva a črevnou priepustnosťou. Vždy sa používa so zmiešaním s vodou. Dokonca je nutné vypiť väčšie množstvo vody, pretože ak je v čreve vody nedostatok, môžeme viac črevo poškodiť ako liečiť. Vždy si pozrieme doporučenie dodávateľa.

Chia semienka

Chia semienka pomáhajú budovať a opravovať slizničnú vrstvu nášho čreva. Slizničná vrstva je mimoriadne dôležitá pre naše imunitné, nervové a hormonálne zdravie. Príprava chia semienok pre terapeutický efekt je rovnako dôležitá. Nekonzumujeme ich v suchej forme, ale potrebujeme ich aspoň 30 minút namočiť do vody. Následne nám chia semienka z vody vytvoria gélovitú konzistenciu, ktorá pre nás bude zbierať toxíny a opravovať črevné steny.

Ľanové semienka

Rovnaký efekt pre nás spravia ľanové semienka. I keď tu bude príprava o máličko náročnejšia. Pred samotným namočením ľanových semienok do vody ich budeme musieť namlieť.

Kelp (morská riasa)

Konzumácia potravín s vysokým obsahom glutamínu pomáha udržiavať zdravé bunky, ktoré tvoria výstelku čreva. Kelp obsahuje túto aminokyselinu, ktorá hrá dôležitú úlohu pri podpore zdravia črevnej sliznice. Opäť je vhodné jeho namočenie do vody, ktorá sa zmení na gélovitú. Nakoľko táto riasa obsahuje aj zvýšené množstvo jódu, môže dôjsť k prestimulovaniu štítnej žľazy a zvýšeniu metabolizmu. Neodporúča sa tehotným a dojčiacim ženám, pri ochoreniach a užívaní liekov na štítnu žľazu a pri ochoreniach srdca.

Záverom,  všetky slizotvorné rastliny užívame so zvýšeným množstvom vody. Vyhneme sa užívaniu tesne pred spánkom a radšej volíme denný čas, kedy sme schopní prijať najviac tekutín. Rovnako sa vyhneme užívaniu tesne pred hlavným jedlom a tesne po hlavnom jedle, nakoľko sa predpokladá, že zvýšené množstvo vody spolu s hlavným jedlom môže mať vplyv na efektivitu práce tráviacich štiav a enzýmov.

Vnútorná výstelka čriev je jedným z najrýchlejšie sa obnovujúcich povrchov ľudského tela. Predpokladá sa, že tento proces obnovy je tak krátky ako každé 2 až 4 týždne. Všetko však závisí od našej štartovacej čiary a od vitality, ktorú má naše telo v tento moment.

fytoterapia_kurz 

Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.