Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého  čreva je jedným z bežných syndrómov, ktorý postihuje črevný trakt. Je to súbor symptómov, ktoré zahŕňajú chronický črevný diskomfort s prítomnosťou hnačky a /alebo zápchy bez známej príčiny.  Je klasifikovaný ako funkčné ochorenie bez známej patológie. Názov jednoducho opisuje črevo v podráždenom stave.  Je jedným z najčastejších problémov gastro-črevného traktu a vyskytuje sa dvakrát viac u žien ako u mužov.

Čo spôsobuje syndróm dráždivého  čreva?

Hlavný dôvod nie je známy, preto sa ochorenie nazýva syndrómom. Ale čo známe je, sú spúšťacie faktory, ktoré aktivujú črevný diskomfort. Vysoké stresové zaťaženie je na čele rebríčka.

  • Chronický stres
  • Depresia
  • Medikácia a antibiotiká
  • Hormonálna disbalancia
  • Úzkosť
  • Chronické infekcie
  • Narušená črevná flóra
  • Znížená činnosť imunitného systému

V rámci holistických terapií musíme poznať súvislosti. Nemôžeme terapiu vyskladať len pre riešenie symptómu, musíme vidieť viac. A nie je to  inak ani v prípade syndrómu dráždivého  čreva. I keď sa symptóm týka poslednej časti tráviaceho systému, rovnakú pozornosť venujeme aj našej hlave, myšlienkam a emóciám. Príčina je obvykle vždy na druhej strane problému.

Tak začneme od hlavy. Podobnosť medzi mozgom a črevom nie je náhodná.  Niektoré bunky čreva sú odvodené z rovnakého embryologického základu ako mozog. Tieto bunky sú odvodené z ektodermálneho neurálneho vačku embrya, ktorý  formuje mozog a miechu, čo vysvetľuje veľkú podobnosť  vo fyziológii a biochémii čreva a mozgu.

Priamym príkladom tejto podobnosti je fakt, že bunky situované v mozgu a aj v čreve majú receptory pre serotonin, noradrenalín. V mozgu tieto substancie pracujú ako neurotransmiter a hrajú rolu v modulácii nervovej aktivity.  V čreve sú zahrnuté v regulácii črevnej peristaltiky,  sekrécii gastročrevných štiav, spôsobujú kontrakciu a dilatáciu hladkého svalstva.   Vo väčšine prípadov sú aktivity týchto hormónov len lokálne, takže ich funkcie na oboch stranách pracujú nezávisle.  Ich efekt  si všimneme až v prípade diskomfortnej situácie a tá môže nastať na ktorejkoľvek strane. Rovnako je efekt očividný pri pokusoch ovplyvniť hormonálnu aktivitu na akejkoľvek strane medikáciou.  

Aké riešenia poskytujú holistické terapie pre syndróm dráždivého čreva?

Je jasné, že rámci terapie musíme pracovať na dvoch stranách paralelne. Syndrómu dráždivého hrubého čreva je veľmi často asociovaný s psychologickým alebo emočným stresom.  Niekedy skutočne potrebujeme  len dobré „cerebrálne laxatíva“, aby sme upravili kondície hrubého čreva, vrátane kolitíd a spazmatických kondícií. Iná cesta von nevedie, iba cez manažment vlastných myšlienok a emócií akoukoľvek vhodnou a prijateľnou formou terapie.

Aromaterapia   

img_5028

A kým si vhodnú terapiu vyberiete, môžete zatiaľ vyskúšať  efekt esenciálnych olejov.  Čuchové receptory sú priamo spojené s limbickým systémom, ktorý je zahrnutý v regulácii emócií a riadi naše inštinktívne reakcie na externé alebo interné podnety. Limbický systém tiež zahŕňa regióny, ktoré cez hypotalmus kontrolujú regulačné sústavy (endokrinný a nervový systém).  Táto väzba nám umožňuje cielene ovplyvňovať celé naše telo cez regulačné sústavy a arómou esenciálneho oleja získavame relaxačný alebo stimulačný efekt.

V rámci repertoáru esenciálnych olejov budeme voliť práve tie, ktoré sú tonikami gastro-črevného systému, pôsobia proti kŕčom hladkého svalstva a majú upokojujúci efekt na našu osobnú psychológiu.  A tieto parametre spĺňajú najmä :

  • Citrón Citrus Limon
  • Bazalka Ocimum Basilicum
  • Fenikel Foeniculum Vulgare
  • Kardamon(m) Elettaria Cardamomum
  • Koriander Coriandrum Sativum
  • Majorán Origanum Majorana 
Fytoterapia

 

img_5919

A ak sa postaráme o našu hlavu, potom sa rovnako musíme postarať aj o posledný článok tráviaceho traktu. Syndróm dráždivého hrubého čreva nám hovorí, že gastročrevný systém nie je šťastný. I keď sa medzi hlavných spúšťačov zaraďujú psychologické kondície, môže byť čiastočne geneticky podmienený alebo asociovaný s nesprávnou skladbou potravy.

Začneme vyživovať hrubé črevo, aby sme upravili črevnú flóru, ktorá je v ideálnom stave hostiteľom približne 85% priateľských baktérií, kam patrí hlavne baktéria lactobacillus a zvyšok nepriateľských, kam patrí najmä bacillus coli. V prípade disfunkcií črevného traktu je to však opačne a postupným hustením a stagnáciou masy, veľké množstvo mikroorganizmov penetruje črevné steny a spôsobuje infekčné procesy. Disbióza črevných baktérií a dlhodobá kumulácia odpadu v hrubom čreve ovplyvní aj mozog a mozgové štruktúry.

Našim cieľom je očistiť hrubé črevo, ktoré drží v sebe odpadový materiál dlhšie, než si môžete teraz predstaviť. Bylinnou zmesou upravíme tonus črevnej peristaltiky a dobrý tonus získame a udržíme správnou diétou a pravidelným aktívnym pohybom. Avšak nie je tu priestor pre laxatíva, i keď patria k najjednoduchším riešeniam. Musíme si uvedomiť, že laxatíva nenahradia zdravý črevný tonus, nenahradia zdravú výživu a nenahradia ani nedostatok pohybu. Všetci chorí majú problémy s elimináciou stolice, všetci chorí sú unavení, bez energie a zahltení toxicitou. Neexistuje efektívnejšia metóda prevencie ako práve cez manažment starostlivosti o hrubé črevo.

V praxi môžete nájsť množstvo receptúr, množstvo doporučených kombinácií alebo si jednoducho môžete vyskladať tú vašu kombináciu pre čistenie hrubého čreva. Do svojej zmesi vyberajte nielen rastlinné laxatíva, ale bylinky, ktoré sú vhodnými pre celý gastročrevný systém. Laxatíva môžu byť návykové a to i tie herbálne. Našim cieľom je používať tie bylinky, ktoré obnovujú črevnú flóru, aktivujú črevnú peristaltiku a čistia črevné steny, aby sa stala asimilácia potravy aktívnym procesom a nielen prechádzala gastro-črevným systémom. Rovnako postupujte aj vy pri zostavovaní vašich vlastných zmesí.

  • Kajenské korenie je účinným prostriedkom pri tráviacich ťažkostiach, obnovuje a revitalizuje tkanivá žalúdka, stimuluje črevnú peristaltiku, asistuje v asimilácii a absorpcii nutrícií z prijatej potravy a veľmi účinne pomáha pri eliminácii odpadu.
  • Krušina je v malých dávkach výborným laxatívom, stimuluje svaly kolónu, zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, pečene a pankreasu a jej činnosť oceníte pri zápche alebo zanesení hrubého čreva.
  • Zázvor je výborným v prípade plynatosti, čo je jedným zo sprievodných javov detoxikácie hrubého čreva. Začína sa stimulovať tvorba a sekrécia žlče, ktorá je premiešaná so starým dehydratovaným odpadom v črevnom systéme a práve tieto nové kondície môžu viesť k zvýšeniu plynatosti. Zároveň uvoľňuje kŕče a bolesti tráviaceho traktu.
  • Fenikel je rastlinou gastro-črevného systému s celou radou účinných látok prospešných pre celý tráviaci trakt. Uvoľňuje nafukovanie, žalúdočné a črevné kŕče, je osožný pri zvracaní, črevných parazitoch.
  • Ibiš lekársky je miernym laxatívom a v zmesi bude veľmi jemne budovať zdravú črevnú peristaltiku a črevnú flóru. Pôsobí proti zápalom hladkého svalstva a je tonikom celého gastročrevného systému.
  • Sladké drievko je jemným laxatívom, navyše pôsobí proti kŕčom na všetky sliznice tráviaceho traktu, má protizápalové vlastnosti a uplatňuje sa pri vredových ochoreniach ako aj pri zápaloch všetkých slizníc. Zápal je vždy sprievodnou akciou podráždenia tkaniva zvýšenou toxicitou.
  • Reštliak purshov využijete pri všetkých symptómoch pomalého tranzitného času prechodu tráveniny posledným článkom tráviaceho traktu a pri možných symptómoch autointoxikácie. Kôra rešetliaka je účinným prostriedkom a súčasťou všetkých zmesí, kde potrebujeme herbálne laxatíva a zároveň pôsobiť proti zápalovým ochoreniam hrubého čreva, vrátane vredovej kolitídy, syndrómu dráždivého hrubého čreva a Crohnovej choroby.
Color terapia

 žltá-fialová

A poslednou variantou, o ktorej sa dnes zmienime je efekt farieb. Color terapia patrí medzi vibračné terapie, pracujeme na subtilnej úrovni otváraním energetických centier, ktoré voláme čakry. A nielen to, farby sú súčasťou psychologického ovplyvňovania nášho vnímania a našich reakcií. Len ako príklad uplatňovania farieb v oblasti psychológie. Zoberte si takú značku známeho fastfoodu McDonald. Kombinácia farieb loga je červená a žltá. A je jasné prečo. Červená je farbou dynamiky, aktivity, štartu a zodpovedá anglickému slovu „fast“ – rýchlo. A žltá je farba gastro črevného systému, trávenia. Spojením červenej a žltej dostávame slovo fastfood – rýchle jedlo. I bez slov vie naša osobná psychológia, čo môžeme očakávať.

Ale vrátime sa k syndrómu dráždivého hrubého čreva. Našou farebnou voľbou je kombinácia žltej a fialovej farby. A teraz prečo. Žltá je farbou čakry solar plexu, je farbou tráviaceho systému. Trávenie je silne závislé od našej mysle. Nie je dôležité to, čo jeme, ale čo zožiera nás. A obvykle sú to záležitosti, ktoré nedokážeme prijať, nedokážeme stráviť to, čo nám spravili alebo povedali. Žlté vibrácie pomôžu tráviacemu procesu, optimalizujú sekrécie tráviacich štiav. Ale terapia ešte nie je úplná. Nemôžeme mať iba jang energiu, potrebujeme aj opozitný jin, aby sme dosiahli celok. A teraz nastupuje kombinácia fialovej. Fialová farba je farbou, ktorá nesie vyšší podiel energie a uvoľňuje emočnú bolesť, traumy, ktoré sme spolu so žltou schopní prijať, stráviť a nakoniec uvoľniť. 

A môžete to vyskúšať sami a hneď. Zoberieme si  vyšší obrázok terapeutických kariet, ktoré boli navrhnuté Theom Gimbelom. Spájame tvary s farbou, čím podporujeme spoluprácu oboch mozgových hemisfér na fyzickej úrovni a na subtílnej úrovni otvárame energetické centrá. Ideálne je karty prekresliť na biely papier, intenzívne sa pozrieme na prvú kartu po dobu 15 – 30 sekúnd. Oči zavrieme a necháme relaxovať. Uvidíte, že za krátko vám vnútorný zrak poskytne opozitnú farbu. Je to zábava a terapia zároveň. Rovnako prechádzame na druhú a tretiu kartu. Ideálne opakovať dvakrát denne po dobu dvoch týždňov a sledovať efekt.

Ktokoľvek z nás môže trpieť syndrómom dráždivého hrubého čreva. A nakoľko príčina nie je známa, liečba je sústredená na potlačenie symptómov a zlepšenie kvality života. Avšak zmena môže byť úspešnou, len vtedy, ak sa pokúsime definovať spúšťače kondície a najmä sa naučíme kontrolovať a manažovať stres, urobíme potrebné zmeny v stravovacích návykoch a životom štýle. K ďalším všeobecným odporučeniam patrí adekvátne cvičenie, spánok a pitný režim.


Obsah web stránky je primárne spracovaný podľa názoru autora, ak nie je citované inak. Informácie sú určené pre osobné záujmy čitateľa, bez poznania anamnézy a kontraindikácií individuálnych podmienok čitateľa a nenahrádzajú štandardnú zdravotnú starostlivosť. Žiadna z informácií tejto web stránky nie je určená a nemala by byť považovaná za zdravotné poradenstvo. Prosím, konzultujte svoj zdravotný stav s vašim lekárom predtým, ako začnete akýkoľvek liečebný program, a to najmä ak ste tehotná, dojčiaca alebo užívate medikáciu alebo sa liečite zo zdravotných problémov.